Vinho Verde, Douro, Bairrada og Dão, Lisboa og Setúbal-halvøen,
Alentejo og Madeira. Det er de vinområder, som er repræsenteret med detaljeret
omtale og kort i den nye udgave af Hugh Johnson og Jancis Robinsons –
”vinskribenternes svar på Bordeaux og Bourgogne” – Den Store Vinbog. Det er den
7. reviderede udgave af bogen, hvis originale titel, The World Atlas of Wine,
mere præcist end den danske fortæller, hvad det handler om. Det er et vinatlas,
som verdensdel for verdensdel, land for land, region for region – og for visse
regioners vedkommende helt ned i detaljer med enkeltmarker – beskriver
alverdens vinområder.
Vinens geografi ændres hele tiden – ikke mindst i en tid,
hvor klimaforandringer rykker ved vores forestilling om, hvor der i hele taget
kan produceres god vin. Tænk bare på England og Danmark. Derfor revideres bogen
jævnligt, nye lande og områder kommer til, og andre omtaler skal skrives om.
Nye i denne udgave er fx den kroatiske kyst, Georgien og Kina. Danmark glimrer
dog stadig med sit fravær.
Men her skal det handle om Portugal. Her er kortet over
Vinho Verde nyt, ligesom kortet over Douro er blevet udvidet med flere
detaljer. Det vidner om den vækst i kvalitet og popularitet, som netop disse to
områder har undergået de senere år. Hvor Vinho Verde tidligere ansås for blot
at være en let, frisk og perlende vin, har vinverdenen nu fået øjnene op for
den høje kvalitet i vine fra huse som fx Soalheiro – vine, som stadig har den
sprøde friskhed, men samtidig langt mere karakter og kompleksitet end de
perlende eksemplarer, som dog stadig er at finde på supermarkedernes hylder.
For Douro gælder, at områdets vine modtager den ene pris
efter den anden. En lang række producenter som Quinta do Crasto, Wine &
Soul og Quinta do Vale Meão laver fremragende vine, så afsnittet nu deler sin
opmærksom mellem portvin og bordvin. Hvad angår sidstnævnte savnes dog lidt
mere grundighed. Kun få producenter nævnes og ganske kort. Samtidig skæmmes
hele afsnittet desværre af nogle fejl. På kortet er danskejede Quinta do Pégo
fx placeret langt nede af Tavora-floden og ikke ved selve Douro, som er den
rigtige placering. Og i teksten kan man læse, at portvinen i dag ikke sejles
ned med de gamle barcos rabelos, men med ”larmende tankskibe”. Floden er
opdæmmet flere steder, så mig bekendt er det vist last- og tankbiler, der tager
turen af den asfalterede landevej. Småfejl i et ellers glimrende afsnit, men
man kan ikke lade være med at tænke, om tilsvarende fejl findes i omtalen af
alle andre områder også?
Valget af områder, der fokuseres på i Portugal, er sådan set
helt i orden. Der skal prioriteres, selv om man nu kunne ønske også at få Algarve
med, da der faktisk er en god udvikling undervejs i landets sydligste region.
Men det kommer måske i næste udgave. Samtidig er afsnittet om Alentejo lidt vel
kortfattet, når man tager i betragtning, hvad regionen har budt på af
kvalitetsvine de seneste mange år. En side er det blevet til, hvilket kan
sammenlignes med den detaljerede omtale af fx Virginia og New York i USA, som
får hvert deres dobbeltside.
Den Store Vinbog er et fremragende og flot opslagsværk, som
enhver vinelsker bør have liggende. Den er gode at læse sig klog i – ikke bare
hvad angår Portugal, men hele verden. Og så er den meget velegnet til at tjekke
lande, regioner, områder og sågar producenter, mens man nyder vin. Det er
dejligt at læse om vin, men stadig bedst også at smage.
Hugh Johnson og Jancis
Robinson: Den Store Vinbog, 400 sider, Lindhardt og Ringhof 2014.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar