torsdag den 23. oktober 2014

Stor smagning af Vintage 1994

39 ud af 46. Det må anses for at være et flot udvalg. 39 forskellige udgaver af Vintage 1994 ud af 46 deklareringer ifølge Henrik Oldenburgs store bog om Portvin.
Det var den fynske portvinsklub, The Vintage Port Club, som i anledning af deres 25 års jubilæum havde inviteret til stor smagning af den 20 år gamle årgang. Foruden klubbens egne medlemmer og repræsentanter fra pressen deltog der udenlandske gæster i smagningen – to repræsentanter fra producenterne, Dominic Symington fra Symington Family Estate, som bl.a. står bag portvinshusene Grahams, Dows, Warres og Cockburn, og winemaker Ana Rosas fra Ramos Pinto samt to internationale portvinseksperter, amerikanske Roy Hersh fra For The Love Of Port og Richard Mayson, som er forfatter til bogen ”Port and the Douro” og skribent for det engelske vinblad Decanter og på sin egen blog.  


Alle de store huse var repræsenteret i smagningen sammen med et stort udvalg af mindre quintaer. Det generelle indtryk var en stor årgang, hvoraf mange vine dog endnu ikke er færdigudviklede og en del stadig lukkede.
Richard Mayson karakteriserer i sin bog Vintage 1994 som værende ”outstanding wines, with flesh masking structure at the outset”. De vejrmæssige betingelser var i al fald gode. En våd vinter blev efterfulgt af en ikke for varm sommer, hvilket gav en langsom modning og øget koncentration. Lidt regn fik nogle til at høste tidligt, mens de mere tålmodige fik optimale betingelser.
Smagningen, som blev afholdt på Grand Hotel i Odense, var blind, men bruttolisten over vinene var dog kendt. De 30 af flaskerne blev smagt af samtlige ca. 40 deltagere, mens de resterende kun var fremskaffet i et eksemplar, hvorfor kun gæster, journalister og enkelte klubmedlemmer deltog i denne sidste såkaldte VIP-smagning.


Store blindsmagninger kan give nogle overraskende resultater, når man bagefter sammenholder sine smagenoter med vinlisten og sine forventninger til de enkelte mærker. Det var også tilfældet her. Huse, som ikke regnes for de ypperligste vintagehuse fik pæne placeringer, mens det modsatte gjorde sig gældende for store vintagehuse. Vinens relative unge alder spiller givet ind, da nogle af de første måske er modnet lidt før, men de store vine kan have tendens til at være mere lukkede på dette tidspunkt. Indtrykket her og nu vil derfor givet ikke være det samme om 10 eller 20 år.


Smagningen vil blive beskrevet senere i en artikel i Vinbladet, så her skal kun kort nævnes nogle enkelte resultater og tendenser.
To vine var desværre skæve, hvilket viste sig at være Cockburns og Niepoort. Resten var fine, men dog af svingende kvalitet. Huse som Sandeman, Churchill´s, Dalva og Real Companhia Velha præsterede ikke i denne årgang, ligesom store huse som Taylor, Dow og Quinta do Noval ikke helt opnåede de høje karakterer, man kunne forvente af deres renommé. Blandt de positive overraskelser var såvel quintaer som Quinta de la Rosa, Quinta do Sagrado og Quinta de Ervamoira (Ramos Pinto) samt huse som Delaforce og Offleys Boa Vista.
Der blev afgivet point til alle 39 vine ud fra Parkers 100 point skala. Det samlede resultat gav følgende top 10 med gennemsnitskarakteren afrundet til hele tal i parentes: 
  1. Quinta do Noval Nacional (95)
  2. Pocas (92)
  3. Borges (91)
  4. Quinta de Ervamoira (91)
  5. Quinta da Romaneira (91)
  6. Quinta do Vesuvio (91)
  7. Quinta do Sagrado (91)
  8. Ramos Pinto (90)
  9. Kopke (90)
  10. Croft (90)

Det må umiddelbart siges at være overraskende, at huse som Pocas og Borges placerede sig så højt, hvilket som før nævnt kan skyldes en højere grad af modenhed, så de altså er mere drikkeklare her og nu. Tillader man sig at mene, at deltagerne i VIP-smagningen måske er lidt mere øvede i at smage potentiale, ses det da også, at netop Pocas og Borges samt Sagrado og Kopke rykker ud af top 10 og erstattes af Quarles Harris, Ferreira, Warre og Grahams – som i langt højere grad er udprægede vintagehuse. Ikke fordi de førstnævnte opnår lavere karakterer, men fordi sidstnævnte opnår højere.
Sammenligner jeg med mine egne noter, gav jeg også mange point til Nacional og Ervamoira samt pæne point til de resterende. Endvidere gav jeg fine bedømmelser til fx Delaforce, Offleys Boa Vista, Quinta de la Rosa, Quinta do Crasto og Quarles Harris.    


Det samlede afstemningsresultat kan ses på klubbens hjemmeside

Ingen kommentarer:

Send en kommentar