Lørdag den 13. september var det præcist 25 år siden, at Den
Fynske Portvinsklub – i dag mest kendt under navnet The Vintage Port Club –
blev stiftet. Det blev selvfølgelig fejret med såvel reception og fest som stor
smagning på Cuckoo´s Nest i hjertet af Odense.
Foruden nuværende medlemmer og gæster var flere af de
tidligere medlemmer, som var med i starten af klubbens historie, mødt frem til en
festlig lørdag. Klubbens stifter og første formand, John Themsen, fortalte om
idéen og om de første år. I starten blev der ikke kun drukket portvin, men også
andre flasker, når medlemmerne mødtes under temaet ”Medlemmerne egne vine”. Men
der blev så sandelig også afholdt flotte smagninger af portvin – fx
Fonsecasmagning kommenteret af Bruce Guimaraens og portvine fra 3 århundrede –
en smagning som førte til tv-dækning.
Historien er også fortalt i en lille jubilæumsbog, som
klubben har lavet til lejligheden. Men et er ord, andet er portvin. Her kunne
klubben præsentere sin egen, unikke jubilæumsportvin – en hvid Colheita fra
1989, som der selvfølgelig var smagsprøve på. Der er tale om et specielt blend
lavet til klubben af winemaker Alvaro van Zeller fra Barão de Vilar med afsæt i
et gammelt fad, han fandt i Douro.
Den hvide Colheita var selvfølgelig ikke den eneste portvin
fra 1989, som det var muligt at smage på festdagen. Klubben havde skaffet hjem,
hvad den umiddelbart kunne få fat på, hvilket omfattede såvel Vintage som
Colheita. Der er ikke tale om et bredt deklareret år, men flere gode Single
Quintas var med, ligesom mindre mærker, havde mulighed for at præsentere sig
selv. Rækken af vine – såvel Vintage som Colheita – fra 1989. Rækken af vine
omfattede:
Aguila Vintage 1989 (Cruz)
Magales Vintage 1989 (Cruz)
Calvares
Vintage 1989 (Cruz)
Quinta do
Vesúvio Vintage 1989
Tower
Vintage 1989 (Messias)
Quinta do
Bomfim (Dow´s)
Prime´s
Vintage 1989 (Messias)
Quinta da
Cavadinha 1989 (Warre´s)
Calém
Vintage 1989
Borges Vintage 1989
Feist Colheita 1989
Burmester Colheita 1989
Kopke Colheita 1989
Da der var tale om en buffetsmagning under afslappede
forhold, tog jeg kun lidt noter. Jeg vil derfor kun fremhæve enkelte navne
ganske kort her.
Quinta do Vesúvio var meget røget med smag af ristede
kaffebønner og godt sprittet. Den var potent og vil givet udvikle dig videre –
forhåbentligt til det bedre. Quinta do Bomfim var der en del flaskevariation.
Jeg var åbenbart blandt de heldige. Fint modnet (der var tale om halvflasker),
mørk og tør frugt og en lang eftersmag. Quinta da Cavadinha også fin moden, men
lidt mere afbleget. Calém var fin og stadig med både frugt og syre, let i
stilen med god kirsebærduft og måske lidt vel sødme. Borges var overraskende
flot og i fin balance. Måske ikke så nuanceret, men et fint glas her og nu.
Blandt de tre Colheitas var såvel Burmester som Kopke fine, men meget
forskellige i stilen. Burmester lettere og lidt parfumeret, Kopke tungere og
med masser af nødder og figen.
Efter smagningen blev der serveret en stof buffet med
diverse tapasretter og så vin fra Quinta do Crasto.
Klubben fortsætter med flere jubilæumsaktiviteter. Her i
næste uge tager en større gruppe til Portugal for at besøge portvinshuse i
såvel Gaia som Douro. Jeg er desværre ikke selv blandt deltagerne denne gang,
men ønsker dem en god tur. Og så kulminerer fejringen lørdag den 11. oktober
med en stor, international smagning af Vintage 1994. Op mod fyrre forskellige
portvin er på menuen, og der vil være gæster fra såvel Portugal som andre
steder i verden. Mere om det til den tid.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar