En stor mand bag store vine. Sådan kan det kort og godt
siges. Cristiano van Zeller fylder godt fysisk, så det kan virke lidt morsomt,
at han faktisk udgør en af drengene i ”Douro Boys” – de fem producenter (Quinta
do Crasto, Niepoort, Quinta do Vallado, Quinta Vale Meão og Zellers egen Quinta
Vale de Maria), som først i det nye årtusinde gik sammen både for at hjælpe og
inspirere hinanden, men ikke mindst også for i fællesskab at markedsføre deres
vine. Og jeg skriver netop vine. For selv om alle fem også laver portvin, er
det med deres Douro vine, at de har opnået størst berømmelse sammen.
Derfor var 15 af de i alt 24 glas, som blev serveret ved
smagningen på Børsen i forbindelse med Henrik Oldenburgs store Portvinfestival
faktisk bordvine, mens de sidste ni var portvine. Rækken var altså lang, og
inden da fortalte Cristiano om sig selv og Quinta Vale de Maria samt hans syn
på den aktuelle udvikling i Douro.
Van Zeller familien kom til Portugal i 1700-tallet og
etablerede sig som portvinsfirma i 1780. I nyere tid har familien været
forbundet med den berømte Quinta do Noval, da familien giftede sig ind i Vasconcellos-familien,
som ejede quintaen. Men såvel firmaet Van Zeller & Co. som Quinta do Noval
blev solgt i 1993, hvorefter de enkelte familiemedlemmer måtte afstå fra at
producere portvin i fem år. I stedet begyndte Cristiano at samarbejde med
familien Roquette, som ejer Quinta do Crasto, og de andre venner i det, der
siden blev til Douro Boys. I 1996 erhvervede han Quinta Vale de Maria, som har
tilhørt hustruens familie. Vale de Maria, som ligger ved Torto-floden, er efter
grundig renovering i dag hjemsted for produktionen af såvel portvin som bordvin.
I 2006 blev også firmaet generhvervet, så det nu igen tilhører van Zeller
familien.
Selv om quintaen er nyrenoveret, er de gamle dyder i
højsædet. Druer til såvel de bedste bordvine som de bedste portvine fodtrædes i
lagares, og Cristiano afslørede, at han snart vil skifte de sidste ståltanke ud
med endnu flere nyopførte og derfor temperaturkontrollerede granitlagares.
Nyplantninger på markerne sker med blandede druesorter i stil de gamle
vinmarker, da det giver de bedste resultater. Vinene påvirker så at sige
hinanden, som fx forskellene i modningsgrad og dermed høsttidspunkt mindskes i
forhold til, hvis de var plantet hver for sig. Han er også en flittig bruger af
de mindre udbredte sorter og altså ikke kun ”the big five” (Touriga Nacional,
Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Cão og Tinta Barroca). Endvidere fortalte
han, at han prioriterer enkeltmarker (med altså netop ikke enkeltdruemarker)
højt, for at udnytte quintaens forskelligartede terroir.
Smagningen omfattede såvel hvidvin og rødvin som portvin
samt nogle fadprøver fra forskellige brands.
Vi indledte med to hvide. Først en meget frisk, syrerig og
ligefrem Rufo Branco 2013, som blev efterfulgt at en lidt tungere VZ Branco 2003
med tydeligt fadpræg i såvel næse som mund. Den sidste er lavet på en blanding
af Viosinho, Rabigato, Codega og Gouveio, havde mindre syre, men var stadig fint
balanceret og en langt mere kompleks vin med en næste burgundisisk stil.
Derefter fulgte en lang række røde i forskellige årgange.
Først Rufo 2011, som er enkel og ligefrem, men god ekspressiv duft af røde bær.
Derefter de mere komplekse, fadlagrede og tanninrige vine fra Quinta Vale D.
Maria og ikke mindst Van Zellers CV, som vi smagte i både 2012 og 2011. CV er
en fremragende, intens og dyb vin med mørke bær, kirsebær, lettere florale
noter og krydret med hårde kraftige tanniner til en langt liv.
Vi smagte også to enkeltmarksvine. Vinha do Rio 2012, der,
som navnet siger, er fra en mark tæt ved Torto, er lettere i næsen, men med god
duft at mørke kirsebær, en kraftig smag med hindbær, frugt og bløde tanniner.
Vinha Francisca 2011 fra en mark opkaldt efter datteren var lidt
tilbageholdende i næsen, men med frisk frugt og kraftige tanniner. En mere
elegant vin.
Et par ældre årgange, 2009 og 2007, af Quinta Vale D. Maria
fulgte. Den første var endnu meget lukket, hvorimod 2007 havde åbnet sig til et
dejligt glas.
Derefter fulgte en lille lektion i produktion af vin og
portvin – nemlig tre forskellige udgaver af vin fra samme mark med samme druer
(Touriga Franca) høstet på samme tidspunkt (2013). Den første var fra ståltank,
den anden fra lagares og den tredje var en port. Der var klare ligheder, men
også forskelle. Den første havde mere grønne tanniner og var lidt skarp i
næsen, men den fodtrådte udgave var mere åben og drikkelig, mere koncentreret
og med blødere tanniner. Portvinen var så at sige en forstærket udgave heraf.
Endelig sluttede vi med portvinene. Først flere udgaver af
Reserva Ruby og LBV – begge ufiltreret, men god frugt og fylde. Derefter
Vintage 2003, 2009 og 2011. 2003 var faktisk allerede blød og elegant med mørke
modne frugter og afrundede tanniner. De to andre var unge og kraftfuld med
masser af frugt og mørke bær, men samtidig i deres umodenhed også med en vis
elegance.
Afslutningsvis prøvede vi et par colheitas fra Van Zeller
& Co. lavet i samarbejde med fætrene fra Barão de Vilar og dermed blender
Alvaro van Zeller. 1970 var intens og i flot balance, en duft af tørret frugter
og figner, mens 1997 var lidt mere anonym, men dog med noter af appelsin.
Efter denne store smagning, fortsatte jeg ved selve
Portvinsfestivalen. Mere herom senere.
Læs mere om Quinta Vale D. Maria her. Vinene distribueres gennem Atomwine og ViniPortugal
Læs mere om Quinta Vale D. Maria her. Vinene distribueres gennem Atomwine og ViniPortugal
Ingen kommentarer:
Send en kommentar