mandag den 3. juni 2019

Agustina Bessa-Luís er død


Portugal har i dag mistet en af sine allerstørste forfattere, Agustina Bessa-Luís. 
Agustina Bessa-Luís blev født i Nordportugal i 1922. Hun har modtaget adskillige priser i såvel Portugal som internationalt, blev i 1997 nomineret til Nobelprisen i Litteratur og modtog i 2004 den fornemme Camões-pris.


Hun debuterede som forfatter i 1949 og slog igennem med romanen ”A Sibila” fra 1954. Siden er fulgt en lang række noveller, romaner og skuespil. Hun virkede da også som leder af Portugals nationalscene, Teatro Nacional D. Maria II fra 1990 til 1993. Den sidste roman ”A Ronda da Noite” (”Nattevagten”) blev udgivet i 2006. Flere af hendes romaner, herunder ”Abrahams dal”, er blevet filmatiseret af den store portugisiske instruktør Manoel de Oliveira.
Hendes skrivestil med lange ordstrømme og indskudte sætninger kan umiddelbart synes lidt svært tilgængelig, men er så afgjort udfordringen værd. Foruden de mange menneske- og familieportrætter giver de også et fint billede af Portugal før som nu.
Flere af hendes romaner er udkommet i dansk oversættelse ved Jorge Braga på hans eget forlag Ørby.
Selv om der de sidste godt 10 år har været stille omkring Agustina Bessa-Luís på grund af sygdom har hendes bøger og livsværk levet videre. Det vil de helt sikkert også gøre fremover.
R.I.P.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar