lørdag den 10. januar 2015

Guidebog for vinturister

På globalt plan vinder Portugal voksende anerkendelse som vinland – senest med hele tre vine blandt de fem øverste på vinbladet Winespectators liste over de 100 bedste vine i 2014. I takt hermed øges vinturismen i landet, både fordi et voksende antal besøgende gerne vil udforske de forskellige regioners varierede vinudbud, men også fordi producenter bliver bedre til at tage imod gæsterne. 
Det sidste vidner en ny og glimrende vinguide om. Journalist og vinskribent Maria João de Almeida bringer med sin ”Guide to Wine Tourism in Portugal” læserne rundt i alle landets regioner og præsenterer en lang række quintaer og vinproducenter, som ud over vinen har det til fælles, at de er godt rustet til at modtage gæster. For som hun skriver i forordet, er producenterne ikke valgt, fordi de er størst eller mest populære, men fordi de er de bedste, som ”know how to welcome guests, those with open arms and smiles on their faces, those who tell their history and make you taste their wines with the same passion and enthusiasm they produced them with.”
Bogen er opdelt i 12 afsnit svarende til geografiske regioner som Douro, Alentejo, Dão og Algarve. Ikke alle er deciderede vinregioner, da Porto fx fornuftigt nok har sit eget kapitel omhandlede portvinslagrene. Hvert afsnit består af lille introduktion til området med et oversigtkort efterfulgt af en række opslag med udvalgte producenter samt efterfølgende et par opslag med tip til hoteller og restauranter. De udvalgte producenter beskrives i tre små afsnit: En generel introduktion til stedet og vinmageren, en afsnit om selve mulighederne, hvad angår vinturisme og endelig lidt tip til vine, der bør smages.
Som eksempel kan nævnes Adega Luís Pato i Bairrada. I det indledende afsnit om regionen hører vi først om Bussaco Palace Hotel, om Baga-druen og om den revolution, området har gennemgået med hensyn til vinproduktion. Og som første opslag præsenteres så en af de mest betydningsfulde producenter for denne udvikling, nemlig Luís Pato. Det fremgår så, at man kan bese hans personlige vinkælder og nyde frokost på stedet, samt at der er en butik, hvor de lokale vin kan købes.
De udvalgte vingårde er såvel kendte som herhjemme mindre kendte, såvel store som små. I Douro, som nok er den region, hvor mit førstehåndskendskab er størst, er fx medtaget quintaer som Crasto, Panascal, Seixo og Ervarmoira, men også for mig mindre kendte steder som Quinta do Pôpa og Quinta do Pessegueiro.
I Porto – eller rettere Vila Nova de Gaia – nævnes otte forskellige portvinshuse: Cálem, Ramos Pinto, Ferreira, Real Companhia Velha, Sandeman, Graham´s, Taylor´s og Porto Cruz. Husene er ikke valgt efter kvaliteten af deres portvin, selv om nogle af de bedste huse dog er med, men netop efter den besøgsoplevelse, de kan tilbyde. I afsnittet med restauranter har man ligeledes valgt kun at fokusere på Gaia-siden, men selv om steder som Taylors Barão de Fladgate og Graham´s Vinum selvfølgelig ikke må mangle, kan det ærgre, at nogle af de glimrende restauranter på Portosiden af floden ikke er med.  


Layoutmæssigt er valgt et rustikt udseende, hvilket gælder såvel den lidt gammeldags forside som de enkelte opslag. Papiret er kraftigt og til tider tonet med stænk af rødvin og andre pletter. Det gør den faktisk indbydende og signalerer, at det er en brugsguide. Men til tider går det desværre ud over læsbarheden, hvilket er uheldigt.
En anden skønhedsfejl er de små oversigtskort med angivelse af, hvor de udvalgte vingårde ligger. Jeg har ikke tjekket generelt, men kan fx konstatere, at Quinta do Portal i Douro er placeret helt forkert. Mig bekendt ligger Portal mellem Sambrosa og Pinhão og ikke et eller andet sted nordvest for Peso da Régua. Det kan være en enkeltstående fejl, men skaber usikkerhed – også selv om kortene selvfølgelig kun er vejledende og ikke beregnet til at finde vej.
Disse små kritikpunkter ændrer dog ikke ved, at det er en glimrende bog, som læst herhjemme giver mange gode idéer til nye besøg rundt om i landet. Den kan bruges under planlægningen af rejsen eller medbringes, hvis man vil lade sig inspirere undervejs. Og under alle omstændigheder er det ren lystlæsning, hvis man som jeg holder af portugisisk vin og samtidig elsker at rejse rundt i landets mangfoldige geografi og kulinariske udbud. Bogen er udkommet på såvel portugisisk som engelsk. 

Maria João de Almeida: Guide to Wine Tourism in Portugal. Zestbooks 2014, 357 sider.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar