På globalt plan vinder Portugal voksende anerkendelse som
vinland – senest med hele tre vine blandt de fem øverste på vinbladet
Winespectators liste over de 100 bedste vine i 2014.
I takt hermed øges vinturismen i landet, både fordi et voksende antal besøgende
gerne vil udforske de forskellige regioners varierede vinudbud, men også fordi
producenter bliver bedre til at tage imod gæsterne.
Det sidste vidner en ny og glimrende vinguide om. Journalist
og vinskribent Maria João de Almeida bringer med sin ”Guide to Wine Tourism in
Portugal” læserne rundt i alle landets regioner og præsenterer en lang række quintaer
og vinproducenter, som ud over vinen har det til fælles, at de er godt rustet
til at modtage gæster. For som
hun skriver i forordet, er producenterne ikke valgt, fordi de er størst eller
mest populære, men fordi de er de bedste, som ”know how to welcome guests, those with open arms and smiles on their
faces, those who tell their history and make you taste their wines with the
same passion and enthusiasm they produced them with.”
Bogen er opdelt i 12 afsnit svarende til geografiske regioner
som Douro, Alentejo, Dão og Algarve. Ikke alle er deciderede vinregioner, da
Porto fx fornuftigt nok har sit eget kapitel omhandlede portvinslagrene. Hvert
afsnit består af lille introduktion til området med et oversigtkort efterfulgt
af en række opslag med udvalgte producenter samt efterfølgende et par opslag
med tip til hoteller og restauranter. De udvalgte producenter beskrives i tre
små afsnit: En generel introduktion til stedet og vinmageren, en afsnit om
selve mulighederne, hvad angår vinturisme og endelig lidt tip til vine, der bør
smages.
Som eksempel kan nævnes Adega Luís Pato i Bairrada. I det
indledende afsnit om regionen hører vi først om Bussaco Palace Hotel, om
Baga-druen og om den revolution, området har gennemgået med hensyn til
vinproduktion. Og som første opslag præsenteres så en af de mest
betydningsfulde producenter for denne udvikling, nemlig Luís Pato. Det fremgår
så, at man kan bese hans personlige vinkælder og nyde frokost på stedet, samt
at der er en butik, hvor de lokale vin kan købes.
De udvalgte vingårde er såvel kendte som herhjemme mindre
kendte, såvel store som små. I Douro, som nok er den region, hvor mit
førstehåndskendskab er størst, er fx medtaget quintaer som Crasto, Panascal,
Seixo og Ervarmoira, men også for mig mindre kendte steder som Quinta do Pôpa
og Quinta do Pessegueiro.
I Porto – eller rettere Vila Nova de Gaia – nævnes otte
forskellige portvinshuse: Cálem, Ramos Pinto, Ferreira, Real Companhia Velha,
Sandeman, Graham´s, Taylor´s og Porto Cruz. Husene er ikke valgt efter
kvaliteten af deres portvin, selv om nogle af de bedste huse dog er med, men
netop efter den besøgsoplevelse, de kan tilbyde. I afsnittet med restauranter
har man ligeledes valgt kun at fokusere på Gaia-siden, men selv om steder som
Taylors Barão de Fladgate og Graham´s
Vinum selvfølgelig ikke må mangle,
kan det ærgre, at nogle af de glimrende restauranter på Portosiden af floden
ikke er med.
Layoutmæssigt er valgt et rustikt udseende, hvilket gælder
såvel den lidt gammeldags forside som de enkelte opslag. Papiret er kraftigt og
til tider tonet med stænk af rødvin og andre pletter. Det gør den faktisk indbydende
og signalerer, at det er en brugsguide. Men til tider går det desværre ud over
læsbarheden, hvilket er uheldigt.
En anden skønhedsfejl er de små oversigtskort med angivelse
af, hvor de udvalgte vingårde ligger. Jeg har ikke tjekket generelt, men kan fx
konstatere, at Quinta do Portal i Douro er placeret helt forkert. Mig bekendt
ligger Portal mellem Sambrosa og Pinhão og ikke et eller andet sted nordvest
for Peso da Régua. Det kan være en enkeltstående fejl, men skaber usikkerhed –
også selv om kortene selvfølgelig kun er vejledende og ikke beregnet til at
finde vej.
Disse små kritikpunkter ændrer dog ikke ved, at det er en
glimrende bog, som læst herhjemme giver mange gode idéer til nye besøg rundt om
i landet. Den kan bruges under planlægningen af rejsen eller medbringes, hvis
man vil lade sig inspirere undervejs. Og under alle omstændigheder er det ren
lystlæsning, hvis man som jeg holder af portugisisk vin og samtidig elsker at
rejse rundt i landets mangfoldige geografi og kulinariske udbud. Bogen er
udkommet på såvel portugisisk som engelsk.
Maria João
de Almeida: Guide to Wine Tourism in Portugal . Zestbooks 2014, 357
sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar