Den omtalte vin er sponseret af producenten
Den første
flyvetur over det sydlige Atlanterhav – nærmere bestemt fra Lissabon til Rio de
Janeiro – fandt sted fra den 30. marts til den 17. juni 1922. Det var kun få år
efter den første flyvetur over Atlanten overhovedet og fem år før Charles
Lindbergs berømte non-stop flyvetur. Ombord var de to portugisiske piloter Gago
Coutinho og Sacadura Cabral, som dog måtte bruge tre forskellige vandflyvere at
typen Fairey 400 ”Rools Royce Eagle VIII” – et fly de i øvrigt navngav
”Lusitânia” efter det gamle navn for Portugal.
Flyet, som i
øvrigt kan ses som model i Belém uden for Lissabon, var udstyret med 220
gallons benzin og 15 gallons olie (1 gallon = 3,78 liter), navigationsudstyr og
et par kufferter. Med sig havde de desuden en kasse med uniformsfrakker og
kasketter, et eksemplar af nationaldigtet ”Os Lusíados” af Luis de Camões, et
brev fra Portugals præsident António José de Almeida til Brasiliens præsident
Epitácio da Silva Pessoa samt en flaske portvin – nærmere bestemt en Adriano
fra Ramos Pinto af typen Reserva Tawny og dermed et blend af 6-8 år gamle
fadlagrede portvine.
På det
tidspunkt var navnet Adriano nærmest synonymt med portvin i Brasilien. Da Ramos
Pinto blev grundlagt af Adriano Ramos Pinto i 1880, havde firmaet især det
brasilianske marked for øje – og netop Adriano blev den største salgssucces.
Faktisk sad Ramos Pinto snart på halvdelen af det sydamerikanske marked, og der
blev hurtigt lavet en række efterligninger, så Ramos Pinto hele tiden måtte
indlede juridiske sagsanlæg.
Sidst i
1800-tallet var der i Brasilien en epidemi af gul feber, og da Adriano Ramos
Pinto var overbevist om, at en tonisk og nærende portvin kunne afhjælpe
sygdommen, blev dette påført etiketten, hvor der tidligere stod at læse: ”Adriano
– toni-nutritivo”.
Det var
altså ikke en tilfældig flaske portvin, som var med på flyveturen, men så at
sige indbegrebet af portvin i Brasilien, hvorfor det var en god gave at have
med for de to piloter.
Flyveturen
var ikke uden stop undervejs, da der f.eks. skulle tankes op flere gange.
Første etape gik over Kanarieøerne til Cabo Verde øerne, hvorefter de
mellemlandende ved forskellige øer inden de nåede fastlandet i Brasilien. Det gjaldt
også den lille øgruppe Penedos de S. Pedro e S. Paulo, hvor de måtte nødlande
og vente på at ledsageskibet ”Rebública” skulle nå frem med en ny vandflyver,
som de kunne benytte til det sidste af turen. Om ventetiden har de siden
fortalt, at de sad og filosoferede over livet og døden, mens et par hajer
svømmede omkring i havet. Derfor fik de behov for at trøste sig med flasken, som
de drak. Efterfølgende efter ankomsten til Rio signerede de flaskens label, og
den blev sendt retur til Ramos Pinto med beklagelse over, at de ikke kunne
overbringe gaven og efter sigende med ”taknemmelighed for den opmuntring, dens
indhold gav dem.”
Da Adriano
Ramos Pinto var visionær, når det gjaldt PR, hvilket alle kan forvisse sig om
ved et besøg på portvinsfirmaets museum i Vila Nova de Gaia, udnyttede han
selvfølgelig historien og begivenheden markedsføringsmæssigt. Den originale flaske
indgår den dag i dag i museets samling.
I øvrigt
fortælles det som en ekstra kuriosum til historien, at et af de navigatoriske
instrumenter, som var ombord på flyet, var indgraveret med de latinske ord ”IN
HOC SIGNO VINCES”, hvilket på dansk betyder "i dette tegn skal du
sejre". Det er tilfældigt det samme motto, som Ramos Pinto benytter på
deres bomærke rundt om kristuskorset.
Det er altså
i år 100 året for Gago Coutinho og Sacadura Cabral historiske flyvetur. Det har
Ramos Pinto markeret ved at fremstille en jubilæumsudgave af Adriano med det
fulde navn: Andriano Centenário da 1. Travessia Aéira do Atlântico
Sul. Der er tale om 50
cl. flasker som kopi af den originale underskrevne flaske i et paphylster med de
to piloter og flyet gengivet udenpå.
Jubilæumsudgaven
er fremstillet i 12.000 eksemplarer – kun med henblik på det portugisiske og
brasilianske marked for at hylde de gode relationer og altså ikke til salg her
i Danmark, hvor vi må klare os med den almindelige udgave af Adriano.
Der er
samtidig tale en særligt blend fortæller winemaker Thomas Rogerson, som har
stået for blended sammen med masterblender Ana Rosas.
”Dette
særlig blend er i gennemsnit 9 år gammelt og har ekstra blødhed og kompleksitet
over på den rige og frugtige stil, som Adriano er kendt for,” fortæller Thomas
Rogerson og fortætter.
”Blendet i
Adriano er ellers det samme som altid, men denne er altså et særligt blend.
ligesom tidligere jubilæumsudgaver også har været lavet for sig selv.”
Jeg fik
fremsendt et eksemplar af 100 års jubilæumsudgaven af Adriano for at smage den,
men også for at have flasken i samlingen. Jeg smagte vinen over to dage ved
lidt forskellige temperaturer. Her er mine noter:
Mørk rødbrun med rubin kerne og lys kant med orange skær.
Stadig med primær frugt og bær samt begyndende fadnoter, ribs, mærkekirsebær og
hasselnødder. Blød og rund i munden med mørke bær, syltede kirsebær, tørrede
frugter og lidt nødder, let krydret, fin syre. Et ok glas, som dog ikke kan
måle sig med deres udmærkede 10 års Tawny (88).
Artiklen har tidligere været bragt i Vinbladet
Ingen kommentarer:
Send en kommentar