søndag den 26. september 2021

Lídia Jorge fortæller

Portugisiske forfattere er ikke særligt kendte i Danmark. Mest kendt er nok nobelprisvinderen José Saramago, mens færre har hørt om eller læst navne som António Lobo Antunes, Agustina Bessa-Luís, den modernistiske digter Fernando Pessoa og Luis de Camões – manden bag det gamle nationalepos, Lusiaden. Derefter begynder det for alvor at knibe, men der findes faktisk flere spændende navne, som også er tilgængelige i dansk oversættelse.


En af dem er Lídia Jorge, som i marts 2021 af præsidenten blev inddraget i statsrådet. En fornem placering, som vidner om hendes status i portugisisk litteratur og kultur. Nyligt udkom tre små noveller af Lídia Jorge på dansk i Eva Kvornings oversættelse under titlen ”Lídia Jorge fortæller”.

Lídia Jorge blev født i 1946 i Algarve, flyttede siden til Lissabon for at studere. Faderen og bedstefaren var flyttet til Afrika, hvilket inspirerede Lídia, som efterfølgende arbejdede som lærer i Angola og Mozambique og blev gift med en officer. Kolonikrigen og den senere ublodige revolution satte sine præg på hende og siden også på forfatterkarrieren, hvor sociale problemer og psykologisk karaktertegning blev særkender. Hun debuterede som forfatter i 1980 og har siden udgivet en længere række af romaner og novellesamlinger.

Kvindens traditionelle stilling i samfundet er temaet for to af novellerne i bogen. Parfume er historien om kærlighed, ægteskab og utroskab filmisk fortalt gennem et barns øjne. I Ægtemand møder vi en portnerske, som tænder lys og beder for det bedste udfald, når manden kommer hjem fra byen, men samtidig er solidarisk med ham. Og endelig er Fuglebeviset inspireret af en fortælling af Jorge Luis Borges om et ”ornitologisk bevis” for Guds eksistens.

Det er tre fine små noveller, som vidner om god indlevelse og fin forståelse for tilværelsens psykologiske mekanismer – samtidig med at især de første to også skildrer sociale perspektiver.

 

”Lídia Jorge fortæller” kan købes i vinbutikken, Vinho, som har specialiseret sig i portugisisk vin, og ligger i Knabrostræde 3 i København.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar