søndag den 30. april 2017

Vine fra Álvaro de Castro

Mit andet besøg i Dão gjaldt en anden mester, når vi taler om kunsten at lave vin i denne region, Álvaro de Castro. I 1980 arvede Álvaro de Castro den familieejede ejendom Quinta da Pellada, der sammen med Quinta de Saes leverer vinmarker og dermed druer til hans vine. Pellada ligger lige for foden af Sierra de Estrela – og som det gælder de fleste vingårde i Dão er der i modsætning til i Alentejo ikke de store skilte, der viser én på vej, så jeg måtte spørge et par gange, inden jeg fandt stedet.


En tur ud i markerne viste igen det barske landskab med granit og marmorblokke strittende op mellem markerne – betingelser som føder de dejlige Dão-vine. Vinmarkerne er tilplantet med både enkeltdruer og med vinhas velhas, som er blandende druesorter i samme mark – 12 forskellige hvide og 18 forskellige røde sorter. Et værre rod, som dog giver fremragende materiale til gode vine – både på grund af vinstokkenes alder og på grund af et ofte unikt blend. Når en vinplante dør, bliver den da også erstattet af akkurat samme sort og samme klon, så det særlige ”field-blend” forbliver det samme.


Derefter blev det til en fin smagning på verandaen foran et lille gæstehus på ejendommen. Álvaro de Castro bruger ikke meget fadlagring, da han ikke ønsker at camouflere frugten bag træ og fad. Helt fint for en som mig, som ikke er til overdrevet fadpræg. 


Smagningen omfattede vine fra begge ejendomme:
Quinta de Saes Rosé 2016: Lavet på et blend af Alfrocheiro, Tinta Roriz, lidt Baga og Cabernet Sauvignon. Meget lys rosé, let perlende lige efter opskænkning. Blomster og andre vegetale noter samt lidt grøn peber. Let og frisk, men med fin smag, lav alkohol.
Quinta de Saes Reserva Branco 2014: Blend af Encruzado, Bical og Cercial, uden fadlagring. Frisk duft med vegetale noter som asparges, men også lidt tropisk frugt. Mineralsk, frisk og elegant, men måske lidt kort.
Quinta da Pellada Primus 2014: Blend direkte fra marken fra gammel vinhas velhas med især Encruzado. Lagret på ståltank og på lidt egetræsfad til sidst. Meget intens i næsen med citrus, æble og lidt banan. Flot frugt, men også salt og mineraler og ok med syre. En kompleks vin med flot struktur.
Quinta de Saes Tinto 2014: Et blend af Alfrocheiro, Jaen, Touriga Nacional og Tinta Roriz. Rubinrød, men ikke så intens. Fin duft af kirsebær og andre røde bær. Frisk med god frugt og godt med syre samt bløde tanniner. Lidt som en ung Bourgogne.
Quinta de Saes Tinto Reserva 2013: Lavt halvt på vinhas velhas og halvt på andre druer. Fin rubin. Mere elegant i næsen med røde bær, viol og florale noter. Godt med frugt, fin struktur og bløde tanniner.
Quinta da Pellada 2012: Lavet på vinhas velhas, herunder Touriga Nacional og Tinta Roriz, lagret to år på fad og to år på flaske. Rubinrød, ikke så intens i farven. Duft af ren frugt og røde bær. En elegant vin i flot balance og med bløde tanniner.
Quinta da Pellada Carrosel 2011: 100 % Touriga Nacional fra gamle vinmarker med op mod 20 forskellige kloner. Og skulle man være i tvivl om, at den druesort kan levere god kvalitet som enkeltdruevin, fjerner Carrosel al skepsis. Mørkere og mere intens i farven. Mørke bær og violer i næsen. Rig på frugt, men med stor elegance og flot struktur. Bløde, indsmigrende og meget bløde og integrerede tanniner. Lang, let krydret eftersmag. En virkelig topvin fra en stor producent. Og skal jeg være ærlig, er det den bedste Touriga Nacional, jeg nogensinde har smagt.



Vinene fra Quinta de Saes fås hos Portugisisk Vinkælder. Læs mere om Quinta da Pellada her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar