mandag den 1. maj 2017

På skovtur med Julia Kemper

Det var modstræbende, at Julia de Melo Kemper sagde ja til at overtage Quinta do Cruzeiro, som har været i familiens eje i 400 år. Hun arbejdede som advokat og havde ingen intentioner om at blive vinbonde. Men efter nogle års betænkningstid sagde hun i 2003 ja, hvilket hun aldrig har fortrudt siden. Godt nok bor hun stadig i Lissabon og elsker storbyens liv, men hun pendler gerne op til Dão og elsker at gå rundt på ejendommen med dens ro og skønhed eller snuppe en tur på mountainbike på de små stier, hvor granit eller marmorklipper stikker frem.


Da jeg besøgte hende lørdag, startede vi med at gå en tur gennem skoven, som konstant skal rengøres og vedligeholdes. Herefter dukker vinmarkerne frem for igen at blive afløst af skov. Mærk duften af alle træerne, af pinje og eukalyptus. Du vil genfinde dem i min vin, forudsagde Julia Kemper.
Kort efter måtte vi slå paraplyerne op, da der langt om længe kom regn – noget som har været savnet i regionen. Det blev nu ikke til meget, men senere om natten kom der mere.


Skoven, den golde granitjord, store temperaturforskelle og så det faktum, at Dão ligger på et plateau gemt bag bjergene, giver det særlige terroir. Undervejs på turen passerede vi også den del af skoven, som brændte sidste år. En ældre bygning røg med i købet, men heldigvis blev de øvrige samt ikke mindst vinmarkerne sparet.


Der er blevet produceret vin længe på ejendommen, men ikke med henblik på salg. De 60 hektar giver 60.000 flasker om året, som ligeledes fremstilles på stedet, hvor Julia Kemper har udvidet faciliteterne og har planer om endnu en tilbygning, der skal bruges som lager. 


Der dyrkes og fremstilles også lidt olivenolie og vineddike samt holdes får på quintaen og til smagningen nød vi stedets egen ost og olivenolie. Alt sammen dyrket økologisk, hvilket altså også gælder vinene – noget Julia Kemper lægger stor vægt på.


Med udsigt til skoven, smagte vi følgende.
Julia Kemper Branco 2005: Gulgrøn. Et blend af Encruzado og Verdelho. Pære, lemon, passionsfrugt og florale noter i næsen. Flot friskhed og fylde, fin balance og en god lang hale.
Julia Kemper Branco Reserva 2001: Samme blend, men med lidt mere Verdelho, lagret et år på nye fade og seks år på flaske. Strågul. Mere ekspressiv i næsen med fin frugt, lemon, fersken og lidt tropisk frugt og smør fra lagringen. Tydeligt fadpræg, men stadig med fin friskhed og god syre til at balancere. Dejlig nu, men kan også lagres.
Curiosity Branco 2013: En særlig topvin, som kun laves, hvis alt går op i en højere enhed. Druerne er plukket tidligere og lagret på gamle fade. Gulgrøn. Citronskal og blomster i næsen samt lidt harpiks og pinje, som skoven. God struktur i munden og med mindre fadpræg. En flot vin med stor friskhed og fylde og meget velafbalanceret.


Aragonez 2012: Rubinrød, ikke så intens – lidt som en Bourgogne. Det samme gjaldt næse og smag. Ung frugt, kirsebær, blomster samt skov og jord. Fin brugt og meget bløde og velintegrerede tanniner. Lidt røget og mineralsk eftersmag.
Elpenor 2010: Vinen er opkaldt efter en lille sommerfuglelarve, som kun trives under de bedste betingelser. Etiketten er malet efter et foto, som blev taget i vinmarken. Blend af Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro og Jaen. Rubin med let lilla kant. Ekspressiv i næsen med ren frugt og mørke bær. Elegant med godt med syre og frugt i munden.
Julia Kemper Reserva 2010: Mørk rubin med brunlig kant. Mørke bær og igen såvel floral og med noter fra skoven.  Mere fyldig og taktil i munden med god struktur og større kompleksitet. Noter fra fadet, men balancerende. God syre og velintegrerede, men markante tanniner.
Touriga Nacional 2011: Mørk rubin. Flot og ekspressiv duft af brombær og andre mørke bær samt violer. Dejlig frugt, krydret med lidt rosmarin og mokka, meget harmonisk og med bløde tanniner i halen.


En fin serie af vine, som viser, at Julia Kemper klarer sig ganske godt som vinbonde. Samtidig har hun også vist dygtighed i at promovere Julia Kemper Wines. Julia fortalt i øvrigt, at hun snart sender en enkeltdruevin på Jaen på markedet. Spændende, da nabolandet jo har god succes med samme druesort, hvor den går under navnet Mencia.

Læs mere om Julia Kemper Wines. Vinene importeres af Nordentoft Wine

Ingen kommentarer:

Send en kommentar