tirsdag den 25. april 2017

Romariz i København

Når man er på vej til Portugal for at skulle besøge vingårde i Alentejo og Dão og skal flyve tidligt fra Kastrup, kan man jo lige som godt bruge aftenen før til noget fornuftigt. Da københavnske ”Portvinsklubben af 1981” havde smagning af Romariz Vintage, fik jeg lov til at deltage som gæst. Klubben er landets ældste af slagsen – min egen fynske The Vintage Port Club blev f.eks. først etableret i 1989.


Smagningen blev afholdt i Frederiksberg Medborgerhus og omfattede syv forskellige vine spændende fra 1985 til 2009. Romariz var tidligere større på det danske marked, men er nu sjældent set, ligesom ejerne siden 1987, Fladgate Partnership, ikke kan siges at gøre det store ud af mærket i dag. De synes at koncentrere sig om flagskibene Taylor, Fonseca og Croft. Det skal derfor blive spændende at følge den seneste erhvervelse, det hædersfulde Tawny- og Colheitahus Krohn´s. Man kan vel desværre ikke helt lade være med at frygte, at det vil lide samme skæbne som Romariz, som i øvrigt blev stiftet tilbage i 1850 af Manoel da Rocha Romariz.


Følgende vine blev smagt:
Vintage 1985: Rødbrun, lys tawnyagtig, uklar. En noget fæl lugt af acetone og oxidering, som dog aftog lidt og afslørede røde bær. Meget spinkel, tawnyagtig og uden den store saft og kraft. Har ikke mere at give af og burde være drukket for adskillige år siden.
Vintage 1991: Mørk rødbrun, aldret. Duft af modne frugter og mørke bær, men ikke så ekspressiv. Måske lidt tynd på frugt, men faktisk i ok balance og med godkendt eftersmag. Udviklede sig positivt, da den fik lidt tid i glasset.
Vintage 1994: Rubin med brunlig kant. Let oxideret med lidt duft af våd karklud, men det aftog heldigvis. God kraft med bløde, men stadig tilstedeværende tanniner, pebret og krydret. En ok glas, som dog mangler lidt finesse.
Vintage 1997: Rubin med brunlig, lys kant, ikke så intens. Lidt sur i næsen med syrnede kirsebær. Kirsebær og røde bær i smagen, en noget skarp og pebret hale. Lidt kedelig og mangler såvel frugt som tanniner til et langt liv.
Vintage 2000: Rubin med lidt lys kant. Mørke bær i næsen, brombær og hyldebær, men også lidt chokolade. Fint i balance med frisk frugt og lang pebret eftersmag. Et ok glas, men også lidt enstrenget og uden finesser.
Vintage 2007: Dyb rubin med lilla kant, intens og ungdommelig. Hyldebær og frugt i næsen. Godt med frisk frugt, fint med syre, krydret med bløde tanniner. Lidt vel ligefrem og enstrenget.
Vintage 2009: Mørk rubin med lilla kant. Duft af ribena, lidt kirsebær og hyldebær. Godt med ren frugt og pænt med bid, lidt vel pebret og sprittet. Ukompliceret, har brug for mere tid, men ikke med det store potentiale.

Vinene blev serveret semiblindt. Den største positive overraskelse fra min side af var nok, at 1991 stadig holdt sig og efter min mening var blandt aftenens bedste vine (sammen med 1994 og 2000). Vintage fra Romariz er ukomplicerede, men så afgjort da drikkelige. Smagsmæssigt var det ikke den helt store oplevelse, men det er prisværdigt, at der også bliver sat fokus på mindre kendte huse. Og så fik jeg da selvfølgelig en god snak med flere bekendte fra Portvinsklubben af 1981.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar