Alentejo er den vinregion i Portugal, som har gjort det mest
i internationale druesorter ved siden af de portugisiske. Cabernet Sauvignon og
Syrah, ja sågar Pinot Noir. Og så er der Alicante Bouschet, som er en krydsning
af de franske sorter Petit Bouschet og Grenache. Druen var tidligere meget udbredt
i Frankrig, men har nu fundet sit andet hjem i netop Alentejo, hvor klimaet
synes at være ideelt til den tykskindede druesort, som giver meget farve, men
også kan virke rustik, hvis den ikke blødgøres af andre sorter, fadlagring
eller tid.
En producent, som har stor succes med Alicante Bouschet, er
Herdade de Mouchão ved Casa Branca, nær Estremoz. Vingården har 41 hektar
vinmarker, som selvfølgelig også byder på andre sorter så som Trincadeira,
Aragonês. Touriga Nacional, Touriga Franca og Syrah blandt de røde og Antão
Vaz, Arinto og Perrum blandt de hvide. Men halvdelen af de røde druer udgøres
af Alicante Bouschet.
Da jeg forleden besøgte Herdade de Mouchão blev jeg budt
velkommen og vist rundt af Iain Reynolds Richardson, som står i spidsen af den
familieejede ejendom. Den første Reynolds, Thomas Reynolds ankom til Alentejo fra
Porto først i 1800-tallet og tre generationer senere blev ejendommen købt af
hans barnebarn. Oprindeligt blev der kun produceret kork, men siden blev der
også plantet vin. I dag produceret der stadig kork, ligesom der avles får og
laves vin.
Efter en tur i marken og vineriet med åbne lagares og store
og små træfade linede Iain op til en god smagning, som omfattede såvel bordvine
som et par hedvine i stil med portvin.
Følgende vine, som i øvrigt fodpresses
på traditionel vis, blev smagt:
Dom Rafael White 2015: Blend af især Arinto og Antão Vaz,
navngivet efter en af forfædrene. Gulgrøn. Citrus og lidt ananas i næsen. God
frisk frugt, fyldig og med fin syre. Ikke en kompleks vin, men et fint glas.
Dom Rafael White 2016: Ung. Duft af citronskal og florale
noter samt igen lidt ananas. Fin syre og frugt og med lang hale.
Dom Rafael Red 2014: Husets andenvin lavet på et blend af
Trincadeira, Aragonês, Castelão, Syrah og lidt Alicante Bouschet. 12-18 måneder
på fad, men kun en del af tiden på nye fade. Mørk rubin med lilla kant, ikke så
intens. Fin næse med godt med frugt, kirsebær og lidt florale noter. Lidt
fadpræg, bløde tanniner, fin syre og en krydret hale.
Ponte das Canas 2013: Lanceret første gang i 2004, som en
vin i lidt mere moderne stil. Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og
Syrah. Mørk rubin. Violer, brombær og andre mørke bær i næsen, God krop,
krydret, stadig med en del bid og lidt rå, men ikke afskrækkende tanniner.
Mouchão 2011: Primært lavet på Alicante Bouschet, men også
med 15 % Trincadeira. Tilbringer 24 måneder på store fade og derefter endnu 2-3
år på flaske før frigivelse for at give Alicante Bouscheten tid til at modnes
lidt. Dyb, mørk rubin. næse med bær, florale noter, mynte og eukalyptus. Bær, mørkere
tonere og mineralitet, pænt med tanniner. Flot struktur og godt med bid. Et fint
balanceret.og spændende glas, som kan drikkes nu, men har også gode år foran sig.
Mouchão Tonel nr. 3-4 2011: Laves kun i store år. 100 %
Alicante Bouschet. Dyb rubin, mørk og næsten uigennemsigtig. Ikke så ekspressiv
i næsen, men med bær, eukalyptus og lavendel. Lidt af en monstervin med 15½ %
alkohol. Kraftig og rå, men også kompleks. Kraftige tanniner, har nok brug for
fem år mere.
Vinho Licoroso 2011: Sød dessertvin, som kan minde lidt om
oversøiske forsøg ud i hedvin lavet som portvin. Lagret på store fade i mindst
fire år. Sød og velsmagende.
Efterfølgende smagte jeg også en fadprøve på en kommende
hedvin, som lå meget tæt op af en rigtig portvin i såvel smag som struktur. Det
skal blive spændende at følge forsøget.
En god smagning gennem det meste af repertoiret og et dejligt møde med Iain. Dom Rafael
er et fint indgangslevel, men tyngden og husets kendetegn er de to vine på
Alicante Bouschet.
Læs mere om Herdade de Mouchão her. Vinene importeres af VinoGaudium
Ingen kommentarer:
Send en kommentar