fredag den 28. april 2017

Herdade de Mouchão og Alicante Bouschet

Alentejo er den vinregion i Portugal, som har gjort det mest i internationale druesorter ved siden af de portugisiske. Cabernet Sauvignon og Syrah, ja sågar Pinot Noir. Og så er der Alicante Bouschet, som er en krydsning af de franske sorter Petit Bouschet og Grenache. Druen var tidligere meget udbredt i Frankrig, men har nu fundet sit andet hjem i netop Alentejo, hvor klimaet synes at være ideelt til den tykskindede druesort, som giver meget farve, men også kan virke rustik, hvis den ikke blødgøres af andre sorter, fadlagring eller tid.


En producent, som har stor succes med Alicante Bouschet, er Herdade de Mouchão ved Casa Branca, nær Estremoz. Vingården har 41 hektar vinmarker, som selvfølgelig også byder på andre sorter så som Trincadeira, Aragonês. Touriga Nacional, Touriga Franca og Syrah blandt de røde og Antão Vaz, Arinto og Perrum blandt de hvide. Men halvdelen af de røde druer udgøres af Alicante Bouschet.


Da jeg forleden besøgte Herdade de Mouchão blev jeg budt velkommen og vist rundt af Iain Reynolds Richardson, som står i spidsen af den familieejede ejendom. Den første Reynolds, Thomas Reynolds ankom til Alentejo fra Porto først i 1800-tallet og tre generationer senere blev ejendommen købt af hans barnebarn. Oprindeligt blev der kun produceret kork, men siden blev der også plantet vin. I dag produceret der stadig kork, ligesom der avles får og laves vin.


Efter en tur i marken og vineriet med åbne lagares og store og små træfade linede Iain op til en god smagning, som omfattede såvel bordvine som et par hedvine i stil med portvin. 


Følgende vine, som i øvrigt fodpresses på traditionel vis, blev smagt:
Dom Rafael White 2015: Blend af især Arinto og Antão Vaz, navngivet efter en af forfædrene. Gulgrøn. Citrus og lidt ananas i næsen. God frisk frugt, fyldig og med fin syre. Ikke en kompleks vin, men et fint glas.
Dom Rafael White 2016: Ung. Duft af citronskal og florale noter samt igen lidt ananas. Fin syre og frugt og med lang hale.
Dom Rafael Red 2014: Husets andenvin lavet på et blend af Trincadeira, Aragonês, Castelão, Syrah og lidt Alicante Bouschet. 12-18 måneder på fad, men kun en del af tiden på nye fade. Mørk rubin med lilla kant, ikke så intens. Fin næse med godt med frugt, kirsebær og lidt florale noter. Lidt fadpræg, bløde tanniner, fin syre og en krydret hale.
Ponte das Canas 2013: Lanceret første gang i 2004, som en vin i lidt mere moderne stil. Blend af Touriga Nacional, Touriga Franca og Syrah. Mørk rubin. Violer, brombær og andre mørke bær i næsen, God krop, krydret, stadig med en del bid og lidt rå, men ikke afskrækkende tanniner.
Mouchão 2011: Primært lavet på Alicante Bouschet, men også med 15 % Trincadeira. Tilbringer 24 måneder på store fade og derefter endnu 2-3 år på flaske før frigivelse for at give Alicante Bouscheten tid til at modnes lidt. Dyb, mørk rubin. næse med bær, florale noter, mynte og eukalyptus. Bær, mørkere tonere og mineralitet, pænt med tanniner. Flot struktur og godt med bid. Et fint balanceret.og spændende glas, som kan drikkes nu, men har også gode år foran sig.
Mouchão Tonel nr. 3-4 2011: Laves kun i store år. 100 % Alicante Bouschet. Dyb rubin, mørk og næsten uigennemsigtig. Ikke så ekspressiv i næsen, men med bær, eukalyptus og lavendel. Lidt af en monstervin med 15½ % alkohol. Kraftig og rå, men også kompleks. Kraftige tanniner, har nok brug for fem år mere.


Vinho Licoroso 2011: Sød dessertvin, som kan minde lidt om oversøiske forsøg ud i hedvin lavet som portvin. Lagret på store fade i mindst fire år. Sød og velsmagende.
Efterfølgende smagte jeg også en fadprøve på en kommende hedvin, som lå meget tæt op af en rigtig portvin i såvel smag som struktur. Det skal blive spændende at følge forsøget.
En god smagning gennem det meste af repertoiret og et dejligt møde med Iain. Dom Rafael er et fint indgangslevel, men tyngden og husets kendetegn er de to vine på Alicante Bouschet.Læs mere om Herdade de Mouchão her. Vinene importeres af VinoGaudium

Ingen kommentarer:

Send en kommentar