torsdag den 27. april 2017

Storhed med kvalitet hos Esporão

Defesa, Monte Velho, Esporão Reserva, Private Selection, Colheita. Alene rækken af navne signalerer volumen. Herdade de Esporão er da også en af Portugals største vinproducenter, og står man på terrassen ved deres restaurant og kigger ud over Alentejos vidder, er der vinmarker og oliventræer til alle sider. 576 hektar vinmarker og 40.000 besøgende hvert år.


Men heldigvis behøver kvantitet og kvalitet ikke at være modsætninger – og det er de ikke i tilfældet Esporão. Det vidste jeg i forvejen, da jeg altid har flasker liggende i reolen, og det samme indtryk fik jeg efter en smagning på stedet i går i deres lille atriumgård.
Esporão var første stop på min lille rundtur i Alentejo og Dão, hvor jeg samler indtryk og besøger vinproducenter med henblik på artikler i Din Vinguide. Jeg blev vist rundt af winemaker Sandra Alves, der sammen med chefwinemaker David Baverstock står bag vinene. 


Vi så produktionsfaciliteterne, den gamle store kælder og udstillingen med billeder, som har været anvendt til etiketter på nogle af vinene. 


Og inden da smagte vi os igennem en længere række af vine:


Monte Velho Branco 2016: Et blend af grønne druer og især Antão Vaz, Roupeiro og den mere sjældne Perrum. Gulgrøn med fin frugt. Let eksotisk i næsen, fin fyldig i munden og med fin balancerende syre.
Verdelho 2016: Lys grøngul med duft af mandarin, citrus og lidt melon. God friskhed, men ikke så fyldig.
Esporão Colheita 2016: Lys grøngul, organisk, fermenteret delvist i stål og cementanke. Citrus og ananas i næsen (Antão Vaz). Mineralsk, god friskhed og en meget flot afslutning.
Esporão Reserva 2015: Blend af Roupeiro, Arinto og Antão Vaz. Strågul. Kraftig duft af moden pære og mere eksotiske frugter. Fyldig med god cremet struktur. Tydeligt fadpræg, men ikke overdrevet. 30 % lagret på ny fransk eg, resten i ståltanke. Krydret og flot.


Vinha de Talha 2015: Lavet på druesorten Moreto og fermenteret på gammeldags vis i store amfora krukker. Rubin og medium intens. Duft af kirsebær og andre røde bær. Syrnede kirsebær, mineralsk og jordpræget, godt med bid. Spændende, men har brug for mad.
Monte Velho Tinto 2016: Blend af Aragonez, Touriga Nacional, Trincadeira og Syrah. Rubinrød. Kirsebær og andre mørke bær i næsen. Let frugtig og ligefrem.
Esporão Colheita 2015, Tinto: Rubin, mørk. Moden frugt og mineralitet. Pænt med tanniner.
Esporão Reserva 2014,Tinto: Blend af Aragonez, Trincadeira og lidt Cabernet Sauvignon. Som altid flot og velsmagende og fint balanceret med tydeligt, men ikke overdrevet fadpræg.
Aragonez 2013: Enkeltdruevin. Mørk rubin med lilla kant. Brombær og solbær i næsen, men også florale noter. Cremet i munden med god fylde og bløde tanniner.
Alicante Bouschet 2013: Druen siges at have de bedste betingelser i Alentejo. Mørk rubin med lilla kant. Mørke bær i næsen. Fin frisk frugt, men meget hård og rustik. Har brug for tid til at modnes.
Private Selection 2013: Blend af druer, bl.a. Aragonez. Mørk rubin. Flot og meget ekspressiv duft af mørke bær og krydderier. Flot frugt og i god balance. Bløde tanniner. Vinificeret og fodpresset i lagar – åbne kar. En stor og flot vin.En flot smagning i godt selskab. Og på vejen derfra gjorde jeg selvfølgelig lige stop ved det gamle tårn, som var et led i forsvaret vendt mod Spanien tæt ved.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar