fredag den 10. juni 2016

Dia de Portugal

De våbenklædte, ædle helteskare,
som kjæk drog bort fra Lusitaners Rige,
på have, som end ej besejlte vare

I dag den 10. juni fejrer portugisere i hele verden Portugals nationaldag. Eller rettere de fejrer Dia de Portugal, de Camões e das Comunidades Portuguesas, som dagen officielt hedder. Den 10. juni er nemlig dødsdagen for landets nationaldigter, Luís Vaz de Camões, hvis episke digt Os Lusíados (Lusiaden) fortæller om landets historie og ikke mindst de mange opdagelsesrejser.


Camões døde i 1580, men er stadig det store referencepunkt såvel i litteraturen som i nationens selvforståelse. Hans dødsdag har derfor længe været markeret, men det var under Salazars Estado Novo, at fejringen udviklede sig en national begivenhed i form af Dia de Camões, de Portugal e da Raça – altså dagen for Camões, Portugal og det portugisiske folk. Raça kan dog også betyde race, så det var naturligt at dagen blev nedtonet med revolutionen i 1974 og siden omdøbt til sit nuværende navn, hvor det altså i højere grad handler om fællesskaber. 
Siden 1977 har det været tradition i Portugal at fejringen foregår rundt om i landet, ligesom portugisere i andre lande har taget idéen til sig og fejret dagen. I Danmark har nationaldagen i mange år været fejret i København både officielt med den portugisiske ambassade som vært og blandt herboende portugisere. Den nuværende ambassadør Rui Macieira har valgt at indføre traditionen fra Portugal, så også andre byer bliver del af fejringen. I dag foregår den officielle fejring derfor med en reception i Aarhus, og næste år er det planen, at Odense skal være værtsby. 
Dagen fejres dog også i København, nærmere bestemt i Verdenskulturcentret, hvor Portugisisk Forening i Danmark har inviteret til sammenkomst med kulinariske smagsprøver.
Og, ja. Jeg møder selvfølgelig op i Aarhus for at tage del i fejringen, da ambassadøren har indbudt mig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar