Fredagen, dagen efter São Joao, er helligdag. Renovationsarbejdere
har travlt med at feje og spule gaderne efter nattens fest. Andre piller pynten
og boder ned. De fleste sover længe.
Dagens første aftale var ved middagstid i det helt nyåbnede
besøgscenter hos Taylor´s, som dermed har fulgt i andre portvinshuses fodspor.
Og lad det være sagt med det samme – det har de gjort flot. Eneste anke kunne
være en lidt bedre instruktion i brugen af de udleverede audioguides, som undervejs
beretter om portvin og Taylor´s.
Der indledes med en kort introduktion til Douro og
selskabets quintaer mv., hvorefter næste stop er i et af de store lagerlokaler
blandt store og små fade. Derefter følget et meget flot udført afsnit, som
fortæller mere udførligt om quintaerne, om landskabet og jordforhold, om
druesorter og årets gang i produktionen – sidstnævnte fint anskueliggjort med
plancher for hver årstid. Andre steder
beretter om bødkerarbejdet og om Taylor´s lange historie, ligesom der undervejs
vises flotte film om portvinsproduktion.
Efter rundturen – et besøg som hermed anbefales – fulgte en
lille smagning. Her fik vi først deres altid dejlige tørre hvide port, Chip
Dry, efterfulgt af LBV 2011, 20 års Tawny, Vagellas Single Quinta Vintage 2012
og Vintage 2009. LBV´en var ikke så kraftig i næsen, i tør stil med diskrete
tanniner og en god lang eftersmag. Vargellas 2012 var lovende, men meget lukket
i såvel næse som smag. Vintage 2009 mere åben med god frugt, kirsebær og
cassis, tør stil og bløde men markante tanniner. Faktisk fin lige nu, hvis man
er til helt ung vintage, men vil klart vinde ved adskillige års fortsat
lagring.
Om eftermiddagen var vi inviteret med ombord på
portvinsbroderskabets, Confraria do Vinho do Portos, båd, som overværer den
traditionelle regatta, hvor de deltagende barcos rabelos konkurrerer om, hvem
der kan komme fra Douros udmunding og først ind til en mållinje ud for
Sandemans lodge.
Starten i år var lidt kaotisk på grund af kraftig vind. En
større del af bådene blev straks blæst ind i den nærliggende lystbådehavn, mens
andre dog kom fint fra start. Det gjaldt især båden fra Rozès, som lagde sig
suverænt i spidsen og førte det meste af vejen. Men det blev dog et tæt opgør,
da Sandemans båd faktisk indhentede førerbåden og en overgang lagde sig lidt
foran. I sidste ende blev det dog Rozès, der løb af med sejren og Sandeman
andenpladsen. Der var selvfølgelig stor jubel ombord på følgebåden fra
medarbejdere fra Rozès side og fortjent hæder ved præmieoverrækkelsen senere på
kajen.
Sejlturen gav selvfølgelig mulighed for at hilse på flere
bekendte fra portvinsbranchen, ligesom der blev nydt pindemadder og portvin i
solen.
Dagen sluttede med den helt store menu på Rui Paulas nye
restaurant Boa Nova helt ude ved kysten.
Her fik vi alt godt fra havet, ost og dessert med tilhørende vinmenu –
og det med udsigt ud over klipper og bølger.
I dag lørdag følger først et besøg og en smagning hos
Andresen og så i aften optagelsesceremoni og gallemiddag med portvinsbrødrene.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar