onsdag den 15. juni 2016

Masterclass med Douro Boys

Jeg har efterhånden mødt Douro Boys en del gange – både samlet og hver for sig. Det er altid en behagelig oplevelse med god vin og ikke mindst muntert selskab. Nogle gange har det været helt på slap line som i Dourodalen med The Vintage Port Club, hvor de alle er mødt frem med en større samling flasker under armen. Andre gange har det været så formelt, som det nu kan blive med Douro Boys. Og som regel har der været udskiftning på holdet og gerne med kvinder imellem drengene.
Det sidste var også tilfældet i mandags, hvor jeg var inviteret til masterclass med Douro Boys på restaurant Le Sommelier i København. Jo, der var PowerPoint præsentation af såvel Douro som vinregion som de enkelte huse, og alle fem repræsentanter fortalte lidt. Men der var mere uformel snak og smådrillerier (”Jeg vil altid mene det modsatte af Dirk”). Og som altid gode vine i glassene.
Nedenfor vil følge smagenoter på de 20 vine, som var fordelt på 10 rødvine, 5 hvidvine og 5 portvine. Men først en præsentation af de fremmødte. Da jeg har skrevet om Douro Boys tidligere, skal her kun fortælles, at der er tale om fem producenter, som i 1990´erne begyndte at samarbejde på kryds og tværs og derfor besluttede sig for mere formelt at slå sig sammen, så de i fællesskab kunne præsentere og markedsføre deres vine, hvilket vel at mærke gælder både bordvine og portvine. Douro Boys har således været en meget vigtigt drivkraft for den succes Douro DOC har fået de sidste årtier i kraft af deres evne til at gøre opmærksom på sig selv og regionen, men selvfølgelig også i kraft af høj kvalitet i produktionen.


I samme rækkefølge som på billedet er de fem producenter:

Quinta do Vallado nær ved Regua kan dateres helt tilbage til 1716 og var ejet af legendariske Dona Antónia. I dag ejes og drives den stadig af Ferreira-familien i form af de to fætre Francisco Ferreira og João Ferreira Alvares Ribeiro (som deltog i København) og med Francisco Olazabal som ønolog. Vallado har lanceret vine under eget navn side 1995. Quintaen har 70 ha vinmarker, men dertil kommer 35 ha i Douro Superior samt et tilsvarende areal, der lejes. De to forskellige klimaer giver flere strenge at spille på.

Quinta de Vale Meão er en Dona Antónias mest prestigefyldte quintaer beliggende, hvor Douro slår en stor bue tæt ved Pocinho i Douro Superior. I mange år leverede quintaen naturligvis druer til Ferreira herunder til den berømte Barca Velha, som blev skabt på stedet. Men da den tidligere chef for Ferreira og efterkommer til Dona Antónia, Francisco ”Vito” Olazabal, trak sig tilbage i 1998 overtog han quintaen og lancerede den under eget navn sammen med sine børn herunder winemaker Francisco Javier de Olazabal, som deltog i masterclassen. 

Quinta Vale D. Maria ligger ved Rio Torto og blev købt af Cristiano van Zeller i 1996. Cristiano, som tidligere havde stået i spidsen for Quinta do Noval, ville nu stå på egne ben efter i en periode at have samarbejdet med Quinta do Crasto. Quintaen gennemgik en større renovering, som også omfattede nyplantninger og installering af nye lagares. Winemakere har været og er Sandra Tavares, Joana Pinhão og Cristiano selv. Til stede ved smagningen var datteren Francisca van Zeller, som i øvrigt også er med i D´Uva, som jeg skrev om nyligt. 

Quinta de Crasto, som ligger smukt på højre bred af Douro et stykke inden Pinhão, tilhørte i 1800-tallet Ferreira og fra 1910 Constantino. I dag ejes og drives dem af Roquette-familien herunder især de to sønner Tomás og Miguel. De første vine under eget navn blev lanceret i 1994. Winemakere er Manuel Lobo og Tomás Roquette, som var med til masterclassen. Foruden vinmarkerne ved quintaen, hvoraf flere er med vinhas velhas, har de vinmarker i Douro Superior

Niepoort er nok det mest kendte mærke af femkløveret. Firmaet blev grundlagt i 1842 af den hollandske Niepoortfamilie og har ind til nyligt været ledet af femte generation, Dirk van der Niepoort. Dirk overtog formelt set efter sin far Rolf i 2005, men havde dog sat sit præg på vinene siden 1987. Han er kendt for at stræbe efter en anderledes friskere stil, hvilket også har bragt ham i konflikt med søsteren og moderen, hvorfor Dirk netop har besluttet sig for at forlade firmaet for at koncentrere sig om mange andre projekter, som han er involveret i.

Følgende vine blev smagt, fordelt over fire flights:



Vallado Douro Tinto 2014
Fra quintaens introlevel, som bare hedder Vallado. Mix af druer fra såvel nye som gamle marker og sorter som Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca og Sousão. Lys rubin og ikke så intens. Kirsebær og røde bær i næsen. Pænt med tanniner og højt syreniveau. Et let og ligefrem vin efter Douro målestok, men den virkede ikke helt harmonisk lige nu (88).

Niepoort Fantasi 2013
Lavet på et blend af bl.a. Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz og Tinta Amarela. Hyldest til fantasien og med label med papirklip af vor egen H.C. Andersen. Rubin og ikke så mørk, medium intens. Røde bær som vilde jordbær i næsen. Let og frisk stil med god syre og mineralitet, nærmest lidt Bourgogneagtig i stilen, men ikke så kompleks. I fin balance (89).

Rufo do Vale D. Maria Tinto 2013
Husets introlevel. Blend af Touriga Franca og Touriga Nacional, lagret 12 måneder på fad. Mørk rubin og med lilla kant. Duft af friske bær. Mere fyldig i munden med fin frugt, god struktur og balance. Ikke så dyb, men fin drikkelig (89).

Quinta do Crasto Superior Tinto 2013
Blend af Touriga Nacional, Tinta Roriz, Sousão m.fl. fra marker i Douro Superior, 12 måneders fadlagring. Mørk rubin. Duft af mørke kirsebær, røde bær og lidt mokka. Frugtfyldt og med fine, bløde tanniner. Personligt foretrækker jeg dog stilen fra selve quintaen (89).

Quinta do Vale Meão Meandro Tinto 2013
Blend af typiske sorter fra Douro, især Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz. Mørk rubin med lidt lilla kant. Kraftig duft af brombær og kirsebær. Fyldig og frisk med lang, lækker eftersmag. Den bedste vin i første flight (90).



Quinta do Vallado Touriga Nacional Douro Tinto 2014
Lagret 16 måneder på fad. Mørk rubin. Mørke bær, kirsebær og violer i næsen. Lidt sødmefuld med godt med fylde og struktur, men samtidig blød og cremet (90).

Quinta Vale D. Maria Douro Tinto 2013
Fra vinhas velhas med typiske druesorter fra Douro, lagret på fad i 21 måneder. Mørk rubin. Lidt tilbageholdende i næsen, men med fint duft af røde bær og mørke kirsebær. Fyldig og i god balance med fint syreniveau til frugten. Krydret og høj på tanniner, men samtidig også blødgjort af fadlagringen, som dog på ingen måde dominerer smagsmæssigt (91).

Quinta do Vale Meão Douro Tinto 2013
60% Touriga Nacional, 30% Touriga Franca, 5% Tinta Barroca og 5% Tinta Roriz, fadlagret. Mørk rubin med let lilla kant. God duft af kirsebær og andre bær. Godt bid med kraftige, men dog bløde tanniner. Et dejlig kompleks vin med lang eftersmag (92).

Niepoort Batuta Tinto 2013
Lavet på druer fra vinhas velhas på bl.a. Quinta do Carril med bl.a. Touriga Franca, Tinta Roriz, Rufete og Malvazia Preta. Omkring 60 dages maceration og derefter lagret i 22 måneder på egetræsfade. Rubin medium intens. Let i næsen, men med fin duft af syltede kirsebær. Lav på alkohol og med afdæmpet frugt, men en meget elegant og velsmagende vin med krydrede noter (93).

Quinta do Crasto Touriga Nacional Tinto 2012
16 måneder på fad. Mørk rubin og meget intens i næsen med noter af viol, blomster og mørke bær. Flot struktur, fyldig med brombær og andre mørke bær, overraskende bløde tanniner, lettere cremet og en fantastisk smag, der varer ved. Bedste vin i andet flight (94).



Quinta do Vale Meão Meandro Branco 2015
50 % Arinto og 50 % Rabigato. Grøn med blomster duft. Frisk med flot syreniveau, men også fin frugt, ikke så kompleks (88).

Quinta do Vallado Prima Douro Branco 2015
Lavet på især Moscatel, der ellers mest benyttes til søde vine og portvin. Grøn med lidt gule nuancer. Intens duft af citrus, ananas, mynte og vingummibamser. Virker umiddelbart sødmefyldt, men er tør. Tropiske noter og honningpræg. Anderledes og faktisk hel fin (89).

Quinta Vale D. Maria VVV Three Valleys Douro Branco 2015 (fadprøve)
Grøn og uklar, da det var en fadprøve. Meget ekspressiv i næsen med tropisk frugt og fadpræg. Cremet og fyldig i munden (89).

Quinta do Crasto Superior Branco 2014
Blend af Visionho og Verdelho, lagret på fad i 6 måneder. Gulgrøn med let tropiske noter og citrus. Lidt mere afdæmpet i smagen, men fin frugt og fylde samt tydelige noter fra fadet (89).

Niepoort Redoma Reserva Branco 2014
Lavet fra vinhas velhas med et mix af sorter som Rabigato, Códega, Donzelinho, Viosinho og Arinto. Frisk og fyldig næse. Fin, men ikke så intens. Let stil, tør og med florale noter og mineralitet, pænt syreniveau og god balance (90).



Quinta do Crasto LBV 2011
Mørk rubin med lilla kant. Kraftig duft af frisk frugt og hyldebær. Ligefrem og rig på frugt. Pænt med tanniner. Ikke så dyb, men velsmagende. Endnu vel præget af ung frugt, men vil givet udvikle sig til at blive en solid LBV fra superårgangen (90).

Quinta Vale D. Maria Vintage 2014
Mørk rubin. God og markant duft af hyldebær, blomster og moden frugt. Fin frugt og godt krydret, men samtidig også elegant i stilen. Bløde tanniner af en så ung portvin at være og med en lang dejlig eftersmag (91).

Quinta de Vale Meão Vintage 2013
Typisk Douro blend med 60 % Touriga Franca og 20 % Touriga Nacional. Mørk rubin. Flot duft af mørke bær. Fyldig og kraftig med højt tanninindhold. Har brug for tid, men vil nok ældes hurtigere end fx 2011 (91).

Niepoort Bioma Vintage 2013
Lavet på vinhas velhas og egentlig en enkelmarks vintage fra den organiske mark Vinha da Pisca. Først flasket efter tre år på lille fad for at efterligne gammel vintagestil, hvor vinen først blev udskibet på fade. Mørk rubin. Solbær, men også en floral duft med viol og grønne noter. Flot struktur med kraftige, men ikke skarpe tanniner. Et spændende glas (91).

Quinta do Vallado 20 års Tawny
Brun til den lyse side. Fin duft af mandel, orangeskal og lidt cigarkasse. Cremet og fyldig i munden. Fint balanceret med syre. Eneste Tawny ved smagningen og derfor en fin og velsmagende afslutning (91).



Ingen kommentarer:

Send en kommentar