Min sidste dag i Porto var lagt i hænderne på Joana Pais fra
Sogrape. Joana er journalist og kendte faktisk ikke så meget til
portvinsbrancen, før hun valgte et job som presseansvarlig hos den store
koncern, som tæller portvinshusene Sandeman, Offley og Ferreira samt ikke
mindst det kendte vinhus Mateus.
Joana mente, at det ville være rart med en lille udflugt op
til Douro, hvor vi kunne besøge Sandemans besøgscenter på Quinta do Seixo, og
samtidig havde hun inviteret gruppens chefwinemaker Luis de Sottomayor med på
turen, så kan kunne forklare om vinene.
Dagen startede i Gaia med et lille besøg hos Offleys. Her
fik jeg en lille rundvisning, hvorefter vi smagte et bredt udvalg af husets
produkter. Først deres basisprodukter i form af hvid port, ruby og tawny for
lige at skyde sig ind på stilen. Her var den hvide faktisk blandt de bedre af
slagsen, jeg har smagt, med en god balance og uden for megen sødme.
Derefter fulgte Offleys 10 års Tawny, som straks havde mere
fadpræg end den almindelige tawny. Gulbrun i farven og en duft af mandler og
vanilla. Igen fin balance mellem sødme og syre. En frisk vin, men dog ikke så
karakterfuld.
Samhørigheden var tydelig i de næste to vine, LBV 2009 og
Vintage 2011. LBV´en er ufiltreret, mørk med rød kant og har godt med frugt. En
duft af solbær, iblandet lidt hyld. Bløde tanniner. Den unge vintage var
selvfølgelig meget skarpere og med en duft af solbær, cassis og lidt kaffe.
Lilla kant og afsættende farve i glasset på grund af sin unge alder. Ikke så
kompliceret, men ligefrem og indbydende.
Luis de Sottomayer forklarede, at stilen de tre huse imellem
er lidt omvendt, hvad angår henholdsvis Tawny og Ruby. Taler vi Tawny er
Sandeman mere elegant i stilen, Offley er mere rustik og Ferreira et sted
imellem. Modsat med ruby og Vintage, hvor Sandeman er langt mere robust og
kraftigere end Offley, som tilstræbes at være mere ligefrem og tilgængelig.
Lette at drikke, som han selv udtrykte det. Og igen med Ferreira et sted
imellem.
Med denne lille introduktion til et hus, hvor de lette
kategorier har et pænt marked i Danmark, gik turen så mod Douro. Som så ofte
var der regn på toppen af Serra do Marão, som netop deler det nordlige Portugal
mellem kystklimaet og vinho verde området og så Douro i de indre land.
Quinta do Seixo blev istandsat som besøgscenter i 2007. Den
ligger med udsigt til Pinhão og strækker sig over 70 hektar med såvel
nyplantede som gamle vinmarker. Navnet betyder klippe, og netop derfor valgte
man under restaureringen at bevare en stor klippe og bygge uden om den, så den
i dag indgår i udstillingen. En rundtur starter i mørket med lidt Don-mystik,
fortsætter gennem vinifikationscentret og ender i lyset i et flot lokale med
store vinduespartier, hvorfra udsigten ned over Douro kan nydes samme med et
glas eller to.
Foruden at være besøgscenter er quintaen vinifikationscenter
for alle tre mærkers portvine af kvalitet. Et stort anlæg med robotlagares
vidner om en stor produktion – ligesom stedet i sig selv klart signalerer, at
vi ikke taler om en lille producent.
Efter en dejlig middag med grønsagssuppe, blæksprutter og
ost – serveret med en fin frisk hvidvin Planalto, den røde Callabrica Douro
2010 fra Quinta da Leda, lavet på de traditionelle portvinsdruer, samt en
Offley Colheita 1997, var det tid for en vandretur i markerne.
Første rækker nedenfor den skifferbeklædte bygning er
Touriga Nacional, men derefter følger en større mark med ca. 80 år gamle vine med
blandede sorter. Disse gamle marker giver altid høj kvalitet, så druerne herfra
indgår altid i de bedste produkter. Beskæringen er overstået, så der kun sidder
to grene med enkelte friske skud, der viser, at der nok skal komme blade og
druer igen i år.
Inden turen går tilbage mod Porto nyder vi lige Sandemans
Tawnyserie, bestående af hele rækken. Som Luis de Sottomayer selv havde
forklaret det, er stilen lidt mere feminin og elegant end Offleys. Selv
startede Luis på netop Quinta do Seixo tilbage i 1989. I 2007 blev han så
chefwinemaker for alle koncernens quintaer, men med et team under sig, som han
nu skal mødes med for at inspicere vinmarkerne på samtlige quintaer.
Af de fire gange Tawny foretrak jeg deres 20 års, som er lys
mahogni, diskret i næsen, men med god smag af mandler og fin balanceret. 30 års
var mere brun med lys gulgrøn kant, mere fadpræg og lidt orangeskal i duften.
Betydelig mere cremet end de yngre udgaver, men balanceret. 40 års fortsatte
stilen, men mere intens og koncentreret og yderligere fed og cremet. Så afgjort
også et flot glas, men også betydeligt tungere.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar