tirsdag den 25. marts 2014

En lang dag i Gaia


Havde en lang mandag i Vila Nova de Gaia. Hos Ramos Pinto var jeg inviteret med i deres smagerum. Altså ikke der, hvor gæster kan smage forskellige portvine efter et besøg, men i laboratoriet, hvor vinen bliver til. Vært var Ana Rosas, som er blender af husets portvine, hvad enten vil taler om vintage eller tawny med alder. Det første er der ikke den store udfordring i, sagde Ana Rosas. Det er ikke meget anderledes end ved almindelig vin, hvor du blender fra forskellige marker og snart er det på flaske. Det er ved tawny, den store og spændende udfordring ligger. Her arbejder man ikke bare med årets høst, men med vine fra over 100 år, spændende over flere generationer, lød det.
Dagens udfordring for Ana Rosas og João Soares var de sidste forberedelser til en omgang 20 og 30 års tawny, som snart skal på flaske. Kunsten er at ramme den samme stil og smag hver gang. Derfor er udgangspunktet den seneste udgave, som er kommet på flaske, og så et basisblend bestående af en blanding af vine fra fire forskellige år. Men der mangler endnu lidt karakter i form at små mængder af gammel vin. Derfor er basisblandingen tilføjet forskellige ældre vin som fx gammel og meget koncentreret  Colheita fra 1900 og 1909. Vi smager os igennem rækken. Nogle falder i god jord – andre ikke. Nogle vil blive smagt igen i morgen sammen med nye blandinger – en proces som kan gentages sig i et par uger, og som kræver stor tålmodighed.


Efter blendingseancen, som senere vil blive beskrevet mere uddybende i Vinbladet, blev det til et kort møde hos Taylor, hvor jeg også lige fik smagt deres 1964 Single Harvest med 50 år på bagen.
Tredje stop var hos Churchill´s som åbnede besøgscenter i 2011. Her fik jeg en længere snak med manager og salgsansvarlige Maria Emilia Campos, som også bød på en smagning. Først deres hvide portvin, som faktisk har 10 år på bagen og derfor også en gylden farve og pænt fadpræg. Derefter tre af husets udmærkede rødvine fra 2011. Den almindelige og drikkeklare udgave, en ren Touriga Nacional og endelig Grade Reserva, som først er på vej på flaske nu. Og endelig fire portvine. Reserva, som er husets begynderniveau, LBV 2007, 20 års tawny og Vintage 2011.


Husets tørre og elegante stil var tydelig hele vejen igennem. Fremragende kraftige Douro-vine baseret på gode portvinsdruer, en LBV af høj kvalitet, mørk med masser af solbær og noget frisk mynte. Fint balanceret og en god lang eftersmag. Husets 20 år tawny er let og lys i stilen – uden den tyngde, som mange andre i samme alder har. Vintage 2011 meget potent, mørk og lilla, dog bløde tanniner, elegant og tør og en lang hale.

Churchill´s er et lille hus, som satser på høj kvalitet. Har tidligere deltaget i smagning af deres vintage gennem årene. Tror det er et hus, der skal holdes øje med.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar