Havde en lang mandag i Vila Nova de Gaia. Hos Ramos Pinto
var jeg inviteret med i deres smagerum. Altså ikke der, hvor gæster kan smage
forskellige portvine efter et besøg, men i laboratoriet, hvor vinen bliver til.
Vært var Ana Rosas, som er blender af husets portvine, hvad enten vil taler om
vintage eller tawny med alder. Det første er der ikke den store udfordring i,
sagde Ana Rosas. Det er ikke meget anderledes end ved almindelig vin, hvor du
blender fra forskellige marker og snart er det på flaske. Det er ved tawny, den
store og spændende udfordring ligger. Her arbejder man ikke bare med årets høst,
men med vine fra over 100 år, spændende over flere generationer, lød det.
Dagens udfordring for Ana Rosas og João Soares var de sidste
forberedelser til en omgang 20 og 30 års tawny, som snart skal på flaske.
Kunsten er at ramme den samme stil og smag hver gang. Derfor er udgangspunktet
den seneste udgave, som er kommet på flaske, og så et basisblend bestående af
en blanding af vine fra fire forskellige år. Men der mangler endnu lidt
karakter i form at små mængder af gammel vin. Derfor er basisblandingen tilføjet
forskellige ældre vin som fx gammel og meget koncentreret Colheita fra 1900 og 1909. Vi smager os
igennem rækken. Nogle falder i god jord – andre ikke. Nogle vil blive smagt
igen i morgen sammen med nye blandinger – en proces som kan gentages sig i et
par uger, og som kræver stor tålmodighed.
Efter blendingseancen, som senere vil blive beskrevet mere
uddybende i Vinbladet, blev det til et kort møde hos Taylor, hvor jeg også lige
fik smagt deres 1964 Single Harvest med 50 år på bagen.
Tredje stop var hos Churchill´s som åbnede besøgscenter i 2011.
Her fik jeg en længere snak med manager og salgsansvarlige Maria Emilia Campos,
som også bød på en smagning. Først deres hvide portvin, som faktisk har 10 år
på bagen og derfor også en gylden farve og pænt fadpræg. Derefter tre af husets
udmærkede rødvine fra 2011. Den almindelige og drikkeklare udgave, en ren
Touriga Nacional og endelig Grade Reserva, som først er på vej på flaske nu. Og
endelig fire portvine. Reserva, som er husets begynderniveau, LBV 2007, 20 års
tawny og Vintage 2011.
Husets tørre og elegante stil var tydelig hele vejen
igennem. Fremragende kraftige Douro-vine baseret på gode portvinsdruer, en LBV
af høj kvalitet, mørk med masser af solbær og noget frisk mynte. Fint
balanceret og en god lang eftersmag. Husets 20 år tawny er let og lys i stilen –
uden den tyngde, som mange andre i samme alder har. Vintage 2011 meget potent,
mørk og lilla, dog bløde tanniner, elegant og tør og en lang hale.
Churchill´s er et lille hus, som satser på høj kvalitet. Har
tidligere deltaget i smagning af deres vintage gennem årene. Tror det er et
hus, der skal holdes øje med.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar