Teknisk smagning. Alene ordene signalerer, at vi er ude i
det nørdede område. Geek Alert!, som
portvinskenderen Roy Hersh skrev på min Facebook-side, da jeg annoncerede
smagningen.
Det var selvfølgelig The Vintage Port Club, der stod for
invitationen. Målet var at undersøge åbningstidens betydning for fire
forskellige portvin. Dufter, føles og smager de forskelligt, alt efter om de er
åbnet og dekanteret 12 timer inden, 4 timer inden eller blot er proppet op lige
før smagningen?
De fire vine var to vintage-typer og to colheitas og nærmere
bestemt: Grahams Malvedos 1995, Fonseca Guimaraens 1984, Dalva Colheita 2000 og
Dalva Colheita 1985. Vinene blev serveret en af gangen, men altså i flights med
tre forskellige udgaver af hver, så vi i alt fik 12 glas.
Generelt var forskellene ikke voldsomme, men der var dog
nogle tydelige og også overraskende tendenser. Først lidt kommentarer til de
enkelte vine.
Grahams Malvedos 1995 var dybrød, nærmende sig det violette.
Endnu meget ung og med kraftig frugt duft. Fint med bid og tanniner, men også
visende en god struktur, peber og mørke bær. Ved de to, der var åbnet senest
fandt jeg den for unge vintage typiske karakteristiske mælkeduft, som dog var
mest udpræget ved den nyåbnede flaske. Flasken, der var åbnet fire timer inden,
var mere harmonisk og mere elegant i stilen. 12 timers flasken var lidt
kraftigere i smagen.
Fonseca Guimaraens 1984 var tydeligvis en ældre vin. Lysere
og rødbrun i farven. Den kraftige frugt var forsvundet til fordel for en fin
duft af røde bør og et let røget præg. Stadig med syre til at balancere den
cremede, bløde stil. Flasken, der var åbnet fire timer før, var efter min
mening lidt bedre balanceret end den nyåbnede. Den længst åbnede havde mistet
noget af duften og var tyndere i eftersmagen og med et lidt sprittet præg.
Dalva Colheita 2000 var vag i næsen, men dog med nødder og
lidt begyndende fadpræg. Der var ikke de store forskelle de tre flasker imellem
i duften. I smagen var det dog tydeligt, at den længst åbnede havde samlet sig
og var blevet tungere og fyldigere, hvorimod den nyåbnede var lidt vel
sprittet.
Dalva Colheita 1985. Mere fadpræg og en langt mere delikat
vin. En flot duft af svesker og nødder, let brændte toner. Cremet og fyldig.
Igen var tendensen den samme. Den nyåbnede flaske var mere sprittet og ikke så
godt balanceret. Den med længst tid på bagen var flottere og mere harmonisk.
Den normale opfattelse er ellers, at Tawny og Colheita ikke behøves
at dekanteres og åbnes i god tid, inden den drikkes. Aftenens smagning viste
faktisk det modsatte. Dalva i begge årgange vandt helt sikker ved at være åbnet
lang tid i forvejen og have fået en tur på karaffel i modsætning til den første
udgave, som blev skænket direkte fra flasken. Det er som om, at den bedre
finder sig selv med tiden og viser sin fulde kvalitet.
Ved vintage er faren derimod, at for lang tid i åbnet
tilstand, kan medføre en risiko for at noget af kraften i såvel duft som smag
og eftersmag forsvinder. Men samtidig skal de have noget ilt inden servering.
Her foretrak jeg begge gange flasken, der var åbnet fire timer inden, men
flertallet blandt deltagerne havde dog Malvedos med 12 timer bag sig som
favorit.
Hvordan svarer det så overens med andre erfaringer?
I en tilsvarende teknisk smagning tilbage i år 2010 indgik
kun vintage port: Fonseca 1963, Grahams 1970, Warre 1985 og Quarles Harris
1997. Her blev flaskerne åbnet henholdsvis 24 timer, 8 timer og 1 time før
smagning. Ved de ældste vine var mange glade for flaskerne, der var åbnet 8
timer før, mens det hos de yngste faktisk var 24 timers flasken, der fik flest
stemmer.
I vinbladet Decanter i december sidste år deltog bl.a.
portvinsskribenten Richard Mayson i en lignende test, hvor forskellige
dekanteringstidspunkter (1 time, 2 timer og 4 timer) blev afprøvet på samme
vintage vine. Her lød nogle af konklusionerne, at én til to timer var det mest
sikre, mens fire timer var for meget. Men også, at selve vinens karakter ikke
ændres.
Vi er altså ude i detaljer for nørder, som måske nok kan
duftes og smages, når du sidder med tre glas foran dig, men som du nok ikke vil
lægge mærke til, hvis du bare nyder en enkelt god portvin.
Og det sidste er vigtigt. Nok kan vi være tekniske ved
særlige lejligheder og lære og erfare. Men vi skal også huske, at nydelsen ikke
forsvinder i nørderiet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar