tirsdag den 22. december 2015

Vine fra Ridderporten

Porta dos Cavaleiros, Ridderporten, er navnet på den ene af to stadig eksisterende byporte i den gamle bymur i Viseu, hovedbyen i Dão-regionen. Men det er også navnet på en vin, hvor en tegning af porten pryder labelen. Porta dos Cavaleiros produceres af firmaet Caves São João, som blev grundlagt i 1920 af brødrene José, Manuel og Albano Costa med henblik på salg af Douro-vine. I 50´erne blev fokus flyttet sydpå til Bairrada og Dão, hvor Caves São João lancerede henholdsvis Frei João og Porta Dos Cavaleiros.


I dag er firmaets base i Bairrada, hvor de har en gigantisk vinkælder, der rummer mere end en million flasker fra årene 1959 til 2000, beretter Sarah Ahmed på sin blog, The Wine Detective, efter et besøg. Vinene begyndte at hobe sig op, da markedet i de portugisiske kolonier skrumpede i takt med uafhængighedskrigenes opblussen.   
Foruden de mere klassiske Frei João og Porta Dos Cavaleiros står Caves São João også bag mere moderne Bairrada-vine under navne Quinta do Poço do Lobo, som også lægger navn til husets Espumante. Heri dyrkes der også internationale sorter som Cabernet Sauvignon og Chardonnay.  Karakteristisk for Caves São João er i øvrigt brugen af kork som label, hvilket dog ikke gælder alle vinene, men de mere specielle typer som Reserva.

Følgende vine er smagt:


Porta dos Cavaleiros 2011, Dão DOC
Blend af 45 % Touriga Nacional, 35 % Tinta Roriz og 20 % Alfrocheiro. Lagret på egetræsfade. Rubin, medium intens. Duft af mørke, modne kirsebær, blomster samt krydderier og tydeligt fadpræg i form at lidt ristede toner. Frisk i munden med megen syre, god frugt og modne kirsebær. På en gang let og fyldig, tør og med bløde tanniner. Kan drikke her og nu og især med mad, men også lagres.    


Porta dos Cavaleiros Reserva 2012, Dão DOC
Lavet på 100 % Touriga Nacional. Meget mørk rubin og intens. Ikke så ekspressiv i næsen i første omgang, men med mørke bær og modne kirsebær, krydret og tydeligt, men på ingen måde overdrevet fadpræg. En fyldig, mere koncentreret og kompleks samt lidt rustik madvin. Mørke bær og krydderier, men også lidt mineralsk. Tør med høj syre og markante tanniner. Har brug for tid og vil udvikle sig ved lagring.


Vinene fås hos The Wine Company. Besøg også Caves São Joãos hjemmeside.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar