En berømt portugisisk vinetikette viser en tegning af en
ældre herre, der gør fagter og rækker tunge. Den er holdt i sort og gråtoner
samt rød for tungens vedkommende. Den gør opmærksom på sig selv. Den råber op.
Vinen hedder da også Rebel og er lavet af Luis Pato, som
dermed udtrykker sin holdning til de lokale vinregulativer i Bairrada. Striden
stammer helt tilbage fra 1999, hvor Luis Pato valgte at fjerne navnet Bairrada
fra sine vine og i stedet lod dem betegne som Vinho Regional.
Familien har ejet vinmarker med udgangspunkt i Quinta do
Ribeirinho i adskillige generationer. Luis Pato startede med at producere vin
under eget navn i 1980 efter han havde arvet 70 hektar vinmarker –
fordelt rundt om i regionen – fra sin far. Markerne er plantet med de røde
sorter Baga, Touriga Nacional og Tinta Cão samt for de hvides vedkommende med
Maria Gomes, Bical, Cercial de Bairrada og Sercialinho. Især Bagaen har været
hans favorit, og han har kæmpet en lang og svær kamp for at opnå større
anerkendelse af den besværlige drues kvaliteter – samt for at bevare dens
udbredelse i regionen.
Luis Pato udnytter de forskellige jordbundsforhold, idet han
har marker på såvel mere sandede som mere kalkholdige steder. Produktionen
omfatter Espumante, hvidvin, rødvin samt søde dessertvine.
I modsætning til, hvordan de store kooperativer tidligere
lavede vin, høster Luis Pato af to omgange. I august eller tidlig september
grønthøster han ca. halvdelen af druerne, hvilket giver den resterende halvdel
meget bedre betingelser for at modnes og opnå større koncentration, inden de
plukkes ud på efteråret. De første bruges så til fremstilling af Espumante, de
sidste til bordvine. Endvidere har Luis Pato eksperimenteret en del med
gærings- og macerationstider samt fadstørrelser til lagring. Populært sagt kan
parametre som disse få Baga-vinene til enten at bevæge sig i retning af Bourgogne
eller Barolo.
Følgende to vine er smagt:
Luis Pato, Maria Gomes Vinho Branco 2014, Vinha
Regional Beira
Atlantico
Lavet på Maria Gomes (også kendt som Fernão Pires) fra gamle
vinstokke, som gror i sandet jord. Gæret på ståltank og flasket ung. Lys,
grøngul. Umiddelbart intens i næsen med frugt, lidt tropiske noter og lidt smør
samt græs. Fyldig, rund og med god struktur, men lidt lav på syre. Savner lidt
friskhed. Ikke en kompleks vin, men ligefrem og god til lidt federe fisk (88).
Luis Pato, Vinho Tinto
2010, Vinhas Velhas
Ren Baga, men lavet på gamle vinstokke plantet i kalkholdig
jord. Først vinificeret på stål, derefter lagret på brugte fade i 12 måneder. Rubin,
mørk med brun kant. En utrolig flot og kraftig næse med mørke bær som solbær og
modne kirsebær samt lidt tobakspræg. Kraftig vin med stor muskulatur og flot
struktur, men også elegance. Godt med syre og modne tanniner, som på 2.-dagen
var blevet lidt mere moderate. En fantastisk vin, som viser at Baga ikke er
afskrækkende, men meget spændende, når druematerialet er i orden og vinificeres
i kyndige hænder. Kan nemt drikkes nu til kraftig mad, men så afgjort også ligge
i en del år (93).
Læs mere om Luis Pato her. Vinene sælges hos NordentoftWine.
Næste post vil omhandle Luis´ datter, Filipa Pato.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar