Nogle vinområder er nærmest synonyme med bestemte
druesorter. Toscana og Sangiovese, Bourgogne og Pinot Noir samt Piemonte og
Nebbiolo for at nævnte tre oplagte eksempler. Sådan er det også med den lille
region Bairrada, der ligger i midt i Portugal – vest for det mere bjergrige Dão
og kun adskilt fra Atlanterhavet af en stribe pinjeskove. Navnet på druen er
Baga – en sort, som er både elsket og hadet. Og det fordi det siges, at den kan
producere både de bedste og de værste vine, der findes. Herhjemme er den
nærmest ukendt, og det er ærgerligt, selv om den nok aldrig vil vinde stor
udbredelse.
Druen
Baga – hvilket faktisk betyder bær på portugisisk – er også
plantet i andre regioner i det midterste Portugal herunder naboen Dão, men det
er så afgjort Bairrada, som er dens hjemsted. Her menes den at indgå i omtrent
halvdelen af vinproduktionen. Druen er lille, blåsort og med tyk skal, modnes
sent og gror bedst i sandet jord eller kalkstensområder. Den giver højt syre-
og tannin-niveau, hvorfor den også ofte sammenlignes med Nebbiolo.
Foruden enkeltdruevine og diverse blends bruges Baga også
til fremstilling af Espumante og rosévin som den berømte Mateus, hvor
skindkontakten jo er kortvarig, hvorfor de kraftige tanniner undgås. Den giver
aromatiske vine med røde bær som kirsebær, men også mørkere bær, blomme og lidt
tobakspræg. Som unge kan vinene ofte virke skarpe og umodne, men de ældes fint
og vinder både kompleksitet og elegance.
Regionen
Der har været dyrket vin i Bairrada siden romertiden. Området
fik DOC status i 1991, men regler og krav er meget stramme, hvorfor en del
producenter vælger at fremstille vin under mindre rigide regler som IGP Beira
Atlantico.
DOC-regionen er på 110.000 hektar ,
hvoraf ca. 15.000 er tilplantet med vin. Jorden er kalkholdig og forholdsvis
flad, og der er varme somre, men også en del luftfugtighed fra havet og en del
regn. Kystklimaet giver generelt højt syreindhold, hvorfor regionen er førende,
når det gælder Espumante – Portugals mousserende vine, fremstillet efter
Méthode Traditionelle. Endvidere betyder det sen modning af druerne.
Frem til revolutionen i 1974 var regionen mest kendt for at
lave bulkvin, solgt til Portugals afrikanske kolonier og produceret af
forskellige kooperativer uden den store omhu, når det gælder såvel plukningstidspunkt
som vinifikation. Med få undtagelser var der fokus på kvantitet og ikke
kvalitet. Siden er der heldigvis kommet en række mindre producenter til, som
har arbejdet ihærdigt på at højne kvaliteten i hele processen. Det gælder ikke
mindst Luis Pato, som om nogen har kæmpet for Bagas renommé.
Vinene
Foruden Baga dyrkes der lidt Câmarate, Alfrocheiro, Jaen og
Touriga Nacional samt en smule internationale sorter. Dertil kommer hvide
druesorter som Bical, Maria Gomes (også kendt som Fernão Pires), Cercial og
Arinto – både med henblik på Espumante og hvidvin. Hvad angår Baga er det
faktisk næsten halvdelen af regionens ca. 2.000 vindyrkere, der høster tidligt
og sælger deres druer til Sogrape, den store koncern bag Mateus Rosé. Andre har
valgt at fremme kvaliteten af rene Baga-vine bl.a. ved at indføre mere moderne
metoder som fx grønthøstning og frasortering af stilke mv. inden vinificeringen
samt ved at eksperimentere med lagringsmetoder. Resultatet har været en række
anderledes vine, som nok har bevaret deres ungdommelige høje syreniveau og
stadig har godt med tanniner, men ikke er nær så rå i stilen som tidligere. Men
som stadig har stort lagringspotentiale, så de kan udvikle sig til det
fremragende.
I de følgende poster vil jeg se nærmere på to af regionens
væsentligste producenter, nemlig Luis Pato og Filipa Pato, som også er far og
datter. Begge indgår også i den samling af producenter, som står bag Baga
Friends – et netværk, som kæmper for udbredelsen eller måske nærmere bevarelsen
af Baga, og som samtidig producerer vin i fællesskab. Men mere herom snarest
sammen med smagenoter.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar