torsdag den 3. marts 2016

Filipa Pato – vine uden make-up

Hvor Luis Pato repræsenterer den garvede generation af forkæmpere for Baga, tilhører hans datter Filipa de nye, yngre kvindelige portugisiske vinmagere. Meget sigende er faderens logo en and (Pato betyder and), hvor Filipa har sit eget med en kvindeansigts silhuet.


Filipa voksede så at sige op i vinmarkerne, hvorefter hun studerede til kemiingeniør ved universitetet i Coimbra. Derefter rejste hun rundt i verden for at studere kunsten at lave vin, hvilket bragte hende til Bordeaux, Argentina og Australien. Således var hun godt rustet til selv at tage fat i Bairrada, hvor familien i år 2001 gav hende mulighed for at starte sit eget projekt i Ois do Bairro, tæt ved faderens vingård. Siden er det blevet til flere marker både i Bairrada og i Dão samt egne produktionsfaciliteter, hvorfra hun i samarbejde med sin mand, den belgiske sommelier William Wouters, står bag en lang række vine, der på én gang tager afsæt i regionens traditioner og samtidig fornyer den. 
Filipa Pato kalder selv sine vine for "autentiske vine uden make-up". Druerne dyrkes organisk og udtrykker i høj grad det lokale terroir, ligesom der hverken justeres på sukker eller syreindhold. Som sin far er hun en stor fortaler for Baga-druen, hvorfor hun i 2010 tog initiativ til at danne gruppen ”Baga Friends”, som vil blive omtalt nærmere i næste – og foreløbig sidste – indlæg om Bairrada.
Produktionen omfatter såvel Espumante som hvidvin og rødvin. Prestigeserien hedder Nossa, mens andre kort og godt lanceres under initialerne FP. Endelig laver hun – gerne i samarbejde med manden – en række mere eksperimenterende vine fx ved at prøve gamle lagringsmetoder. Hendes udmærkede friske Espumante efter Método Tradicional har jeg smagt tidligere, men ikke noter på i denne omgang. Til gengæld har jeg smagt følgende:


Filipa Pato, Vinho Branco 2014, IGP Beiras
Lavet på halvt Bical og halvt Arinto, lagret halvt på fad og halt på ståltank. Lys strågul med svagt grønt skær. Fin duft af æbler og lidt blomster samt mineraler. Dejlig frisk i munden med citrus eller grape og fint syreniveau. Tør og fyldig – givet fra Bical-druen, som også giver lagringspotentiale – samt med lidt fadpræg. Ikke så lang, men fin eftersmag og i god balance (90).

Filipa Pato, Baga Vinho Tinto 2014
Flot rubinrød med lilla kant. Lidt rå duft af ung frugt, røde bær og syrnede kirsebær. Ung, frisk med højt syreniveau og godt med tanniner, som trods den rå ungdommelighed er tilgængelig efter lidt tid i glasset. Frisk frugt, men også med lidt krydderier og mineralske noter. En let og – var det ikke for tanninerne – næsten Bourgogneagtig stil med lav alkohol og fin mellemlang eftersmag (89).

Filipa Pato and William Wouters, Post-Quercus, Baga Tinto 2014
Lavet på Baga fra samme marker som hendes topvin, Nossa Calcário, men efterfølgende lagret på store underjordiske amforaer som i romertiden, hvilket muliggør mikro-oxidation og lang fermentering på skallerne. Rød rubin. Kan umiddelbart virke en smule parfumeret, men med en kraftig duft af modne, syrnede kirsebær. Meget bløde og tillokkende tanniner og godt med syre. Frisk og frugtig, men også dyb og med god lang eftersmag. En spændende og delikat vin, som klart er imødekommende nu (91).
Læs mere om Filipa Pato her. Vinene sælges gennem NordentoftWine

Ingen kommentarer:

Send en kommentar