mandag den 23. marts 2015

Research i Douro

Var søndagen en stille dag i Porto, blev mandagen til gengæld en lang dag i Douro. Gustavo Devesas samlede mig op tidligt i morges, hvorefter vi hentede Dominic Symington. Sammen kørte vi hele vejen op til Douro Superior, nærmere bestemt til Quinta do Ataíde, nord for Pocinho. Det er her de fleste druer til Symingtons bordvine, Altano, dyrkes. Men det er også her, at de sidste år anlagde nogle forsøgsmarker med hele 53 forskellige druesorter for at kunne lave videnskabelige studier. 


Sorterne er såvel lokale og nationale som internationale – og både hvide og røde. Målet er at undersøge druerne udvikling og vækst under forskellige betingelser for at opnå bedre kvalitet. Og hvem ved, som Dominic sagde, måske finder man en sort, som vil være særdeles velegnet, men er overset til brug for enten bordvin eller portvin.
Vi besøgte forsøgsmarkerne sammen med Symingtons viticultural manager, Fernando Santos Alves, som har forsket meget i druesorter og deres vækstbetingelser. Jeg fik en del på blokken, som senere skal bruges til en artikel til Vinbladet.


Efter Quinta do Ataíde kørte vi ned mod Douro, hvor vi spiste frokost i restauranten ved Senhora da Ribeira. Først et par dejlige sprøde pølser og så en omgang blandet kød fra grillen. Rustikt og tiltrængt. Herfra var der udsigt til Vesuvio – en af de flotteste quintaer i hele dalen. Efterfølgende gik turen videre til Quinta dos Canais, hvor vi sammen med vineyard manager Ricardo Carvalho så en netop færdiganlagt Touriga Nacional mark med udsigt til Vargellas på den anden side af floden. Der var også to helt nyanlagte marker med Alicante Bouchet og Tinta Amarela.


Hele området er præget af Symingtons tilstedeværelse både i form af de store kendte quintaer, som de ejer, og nogle mindre i familieeje. Symingtons er det portvinshus, der ejer de største arealer med i alt godt 1000 hektarer og hele 27 quintaer, så der er noget at se til. De større quintaer som Canais har deres egen manager, mens flere af dem er samlet under hver vineyard manager som Ricardo Carvalho.

Hjemturen ad motorvejen bød på slud i Marão-bjerget, men så snart vi nåede vestsiden var solen fremme igen. Da vi ankom til Porto blev jeg budt inden for til en øl hos Dominic, og jeg fik hilst på hans hustru også.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar