Man skal ikke have beskæftiget sig meget med portvin for at
have hørt om portvinsinstituttet – eller retter IVDP, Instituto dos Vinhos do Douro
e do Porto, som det fulde navn lyder. Dermed også sagt, at stedet faktisk ikke
kun beskæftiger sig med portvin, men også med Douro vin.
En del har måske besøgt instituttets smagelokaler i Porto
eller Lissabon. Det er en del af deres udadvendte aktiviteter, som omfatter promovering
af Douro vin og portvin såvel i Portugal som i resten af verden. En anden
opgave er at kontrollere regionen og så at sige beskytte rettighederne til betegnelsen
portvin. Andre lande som fx Australien og USA laver tilsvarende forstærket vin,
men portvin er kun portvin, hvis det er lavet i det demarkerede område i Douro.
Den vigtigste opgave for IVDP er dog nok at kontrollere og
godkende vin og portvin – og ikke kun hvad angår vintage deklarationer, men
også alle øvrige kategorier. Hvert år ryger der 7000 forskellige flaskeprøver
igennem dørene – fordelt nogenlunde lige på Douro vin og portvin. Ved ankomsten
anonymiseres flaskerne i en sort plasticpose, hvorefter de skal gennemgå
diverse tekniske og kemiske analyser samt prøvesmagning.
Der foretages mange forskellige analyser i laboratorierne.
Alderen kan tjekkes, og der undersøges for mineraler, mikrobiologi og indhold
af syre og sukker for blot at nævne nogle få. Parallelt hermed bliver prøverne
smagt af et panel af højt professionelle smagere, som tester op mod 20 vine
hver dag. Hvert smagepanel består af 4-7 personer og et kvalificeret flertal
afgør vinenes skæbne. Får flaskeprøver ja fra såvel de tekniske analyser som
smagepanelet, er vinen godkendt og et certifikat udarbejdes. Det gælder for
langt de fleste vine, men alligevel er der 8-10 %, som bliver afvist ved
smagningen, og 2-4 % som afvises af tekniske årsager, fortalte Manuel Lima, som
viste mig rundt.
Mest opmærksomhed er der selvfølgelig, når portvinshusene
sender deres nyeste vintage ind til godkendelse. Men også de andre kategorier
helt ned til almindelig ruby og tawny skal en tur omkring instituttet. Hver
gang et hus ønsker at flaske et nyt blend af fx 10 års tawny, skal de indsende
en prøve og som regel tager det en uge, inden der kommer svar retur, fortalte
Manuel Lima.
Efter rundvisning og et par smagsprøver fra instituttets
butik, hilste jeg på direktøren Manuel Cabral, som var meget interesseret at
vide mere om portvinens status i Danmark – og ikke mindst, hvad de kunne gøres
for at forbedre den.
Dejligt at du lader os følge med, der er en masse at lære af dine fortællinger super
SvarSlet