En stille søndag. Mere præcist kan dagen i dag vel ikke
beskrives. Jeg ankom til Porto lørdag aften, og ses port fra en hurtig middag
med lidt fodbold i tv og så et glas portvin på portvinsbaren Vinologia, nåede
jeg ikke meget andet. Altså en gang Bacalhau med Vinho Verde og senere et glas
10 års Tawny som dessert.
Derfor vågnede jeg også tidligt i morges, så det i løbet af
dagen er blevet til adskillige gåture rundt i byen. Den første havde dog et
arbejdsmæssigt formål, da jeg besøgte São Bento banegården for at fotografere
og tage noter. Banegårdens indgangshal er berømt for sine flotte azulejos-udsmykninger med billeder af historiske slag og romantiske skildringer af livet på landet i
det nordlige Portugal. Noterne skal sammen med ditto fra Rossio-banegården i
Lissabon, som har flere ting til fælles med São Bento, bruges til en rejseartikel.
Hovedformålet med min reportagetur er denne gang egentlig at
samle lidt sidste notater om fadoscenen i Lissabon. Jeg er blevet bedt om at
skrive kapitlet om fado til en ny Lissabon guidebog, som udkommer næste år i
serien Vide Verden. Kapitlet har næsten skrevet sig selv, men alligevel er der
nogle enkelte ting, som jeg gerne lige vil have frisket op inden deadline.
Som altid på mine rejser prøver jeg selvfølgelig at
kombinerer flere ting, når jeg nu er afsted. Derfor skal jeg også skrive lidt
vinartikler, hvorfor jeg altså har valgt at starte turen i Porto. I morgen
tidligt bliver jeg derfor afhentet af Dominic Symington og Gustavo Devesas, som
har inviteret på en tur op i Douro. Her er det planen, at vi skal besigtige Symington-gruppens forsøgsvinmarker på Quinta do Ataide og siden kommer vi også forbi såvel
Senhora da Ribeira og Quinta dos Canais. Siden følger flere gode aftaler med
folk i portvins- og vinbranchen.
Men søndag er søndag, og ses bort fra den evige turiststrøm
slapper folk af og slentrer stille rundt. Det valgte jeg så også at gøre. Jeg
har vandret lidt rundt i evigt skønne Ribeira og været en tur over floden til
Gaia, hvor jeg bl.a. besøgte Quevedo, hvor der var mulighed for at kombinere
fado med portvin. Kombinationen er blevet lidt af en trend hernede, og flere og
flere steder reklamerer med det – ikke mindst Cálem, som vist var blandt de
første med idéen. Er det så en god kombination? Ja, på den ene side må jeg
indrømme, at jeg nød at sidde med en 20 års Tawny og lytte til et par ok
sangerinder, der leverede highlights fra den klassiske fadorepertoire og fra Marizas
sangkatalog. På den anden side er det et utaknemmeligt job, de er sendt på, og
til tider havde de mere end svært ved at overdøve højt snakkende selskaber. Det
er altså ikke for fadoens skyld, man skal overvære det. Jeg ser derfor frem til fado
i Lissabon fra og med onsdag, men altså først efter et par dage med vinsorter,
Douro DOC, portvin og Vinho Verde.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar