mandag den 24. juni 2013

São João i Porto

Musikken strømmer ind af det åbne vindue. Bor man som jeg i centrum af Porto, kan det ikke være anderledes denne dag, aften og nat. São João – vores danske Sankt Hans - er byens foretrukne helgen, og han skal fejres. De religiøse elementer er nu få i dag. Messen dagen derpå, som er helligdag, og nogle figurer og tableauer med små figurer i stil med vores julekrybber. En enkelt bøn kan man også få med på vejen.
Det er i stedet det profane, der er i centrum. Folkelighed og folkefest med en lang række kulørte elementer, som de små og store plastikhammere, Martelos, som kan fejre 50 års jubilæum i år. Allerede flere dage inden, kan man købe dem, og som tiden går mod selve Sankt Hans aften tager lyden til. Den pibende lyd, det giver, når den rammer en forbipasserendes hoved.
Der er lyd og larm, men også noget for øjet. Kigger man op, flyver der mange store ildfluer rundt i form af luftballoner med ild i, der svæver op fra gaden og ud i natten.
Andre elementer er folkedans i gaderne, salg af basilikumpotter, hvidløg og lange hvidløgslugtende blomster, som man også stikker op i hovedet på hinanden. Der grilles sardiner og kyllinger fra de mange små boder, og der sælges øl fra store baljer midt på gaden.
Og så det store fyrværkeri ved midnat – en kvarters buldren og bragen ude midt i Dourofloden og fra Dom Luiz broen, hvor kaskader af lys faldt ned som et kæmpe vandfald. Imponerende, men selv om det var kulminationen, var det ikke afslutningen, for festen fortsatte til den lyse morgen rundt om på de mange midlertidige festpladser med levende musik eller dj´s, med tivoli og boder, hvor der kan købes mad og drikke. Og tusinder af mennesker vandrer ud langs floden, hvor nogle slutter med en badetur i havet.
Det opleves som om, at alle er på gaden, så tæt går og står vi – især omkring den gamle bydel, Ribeira tættest på broen. Børn, unge og ældre, feststemte grupper, turister og familier. Alle er glade, alle slår hinanden med hammeren og alle hilser god São João.

Jo, det er en lang kæmpefest. God Sankt Hans herfra til alle. En reportage vil følge snarest på DR P1.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar