Nye steder og ansigter. Men også gensyn med gamle bekendte
og steder, man har været før. Kombinationen af disse to ting, er det dejlige
ved hvert nyt besøg i Portugal. Det gælder fadomiljøet i Lissabon. Og det
gælder portvinsmiljøet i Porto og Douro.
Første dag i Porto var ingen undtagelse. Her fik vi besøgt
to forskellige portvinshuse – først et gensyn med Grahams og Gustavo Devesas,
siden et nyt bekendtskab i form af Barão de Vilar.
Grahams har undergået en stor forvandling, siden jeg første
gang besøgte dem. Hele huset er gennemrenoveret. De har fået ny indgang og
reception med et lille museum, der fortæller historien om de to familier
Symington og Graham, nye smagelokaler og butik samt en flot restaurant med
udsigt ned over Douro. Gustavo Devesas viste os rundt og bød efterfølgende på
en flot smagning. Hele rækken af tawny med alder i det nye design og det nye
blend. Generelt kan siges, at forskellen fra 10 år til 40 år ikke er voldsom
markant. De er bløde og runde og nemt tilgængelige. En del mandler og lidt
orange. Imødekommende, dejlige, men ikke så karakteristiske som
tawny-specialisternes udgaver. Efterfølgende fik vi to colheitas: 1969, som
havde mere kant og skarphed, let brændt og med mandler, appelsin og farin i
duften. Og 1952, som blev lavet til den engelske Dronning Elizabeth II 60 års
regentjubilæum. Sødere med også med betydelig syre og flot i balance. Et strejf
af rosemarin i smagen. Personligt var de to colheitas og deres kanter mere i
min smag.
Derefter fulgte en flot række af Symingtons nydeklarerede
vintage 2001: Warres, Dows, Cockburn, Grahams, Grahams Stone Terraces, Quinta
do Vesuvio og Vesuvio Capela. Imponerende og meget frugtrige, men også generelt
mere mineralske, da der ikke faldt så meget nedbør. Alle lilla og med godt med
tanniner. Svære at bedømme ved første bekendtskab, men umiddelbart vil jeg
fremhæve Cockburn, Grahams og de to gange Vesuvio, som de bedste.
Således godt varmet op, gik turen videre til Barão de Vilar,
som også er kendt under brandet Maynard. Og der er faktisk tale om fuldstændig
samme portvin, om det lanceres under det ene eller andet navn, fortalte Mariana
Rocha Ferreira, som viste os rundt. Mariana er bosiddende i USA og ansvarlig
for det amerikanske marked – og samtidig ved at gifte sig ind i Van Zeller
familien. Brandet Maynard er primært skabt for at tilfredsstille det
engelsksprogede marked, da navnet er mere salgbart.
Her smagte vi os gennem en lang række colheitas – listen i
rækkefølgen som vi fik dem: 2001, 2005, 1990, 1982, 1974, 1962, 1963, 2003
(hvid), 1951 og 1934. De tre sidste var fadprøver. Lad mig her blot fremhæve
nogle få: 1982, som imponerede igen med sin flotte balance, god duft af farin,
mandler og lidt chokolade og god lang eftersmag. 1963 som fuldt levede op til at
være et klassisk vintageår. Mørk, kraftig og dyb med flot syre og frugt i
behold. Og så 1934, som havde utroligt meget kraft endnu. Mørk, næsten sort og
let brændt i smagen.
To besøg, et gensyn og et nyt bekendtskab. Og to meget
forskellige steder. Grahams, som er flot istandsat, fornemt og stilfuldt og
tydeligt lagt an på at modtage en stort antal gæster. Og så Barão de Vilar, som
virkede langt mindre iscenesat og mere autentisk, men også lidt rodet. Begge
steder er så afgjort et besøg værd. Og begge huse byder på god portvin. Grahams
stærkest på vintagesiden efter min mening. Barão de Vilar helt klar bedst,
hvad angår fadlagret colheitas, selv om de også har overrasket på
vintageområdet ved nogle smagninger.
Endelig har der selvfølgelig også været tid til lidt
vandring rundt i byen. Farvestrålende guirlander er hængt op, hist og her er
telte og festpladser blevet stablet på benene. Alt er ved at være klar til
fejringen af São João på søndag. Inden da venter lørdagen med portvinsbesøg og
ikke mindst ceremoni og middag i Confraria do Vinho do Porto.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar