onsdag den 3. april 2019

Fadostjener til jazzfestival Danmark


Jeg har tidligere på denne blog udtrykt ærgrelse over, at de store navne i portugisisk fado som regel ikke har Danmark med i deres turnéplaner. Sådan har det desværre været i mange år, men det synes som om, at der er nye tider på vej.
Kunstmuseet Louisiana har i flere år med støtte fra Portugals ambassade i Danmark afholdt årlige koncerter – i november gjaldt det således Katia Guerreiro – og ringene synes at sprede sig. Et navn som CristinaBranco har f.eks. være på besøg flere år i træk – både på Louisiana, i DR´s koncerthus og sågar tre dage i træk på Jazzhus Montmartre.
Lige nu er fire spændende kunstnere på vej til Danmark – alle i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival, som for alvor har fået øjnene op for det portugisiske fadomusik.


Første besøg er netop Cristina Branco, som lørdag den 25. maj giver koncert i Studie 2 i DR´s Koncerthus – altså inden selve festivalen, som finder sted den 5.-14. juli, men med festivalen som arrangør.


Dernæst følger fadosangeren Camané og jazzpianisten Mário Laginha, hvilket foregår i kulturhuset Viften i Rødovre lørdag den 6. juli. Camané er blandt de største mandlige sangere i fadoen, mens Mario Laginha bl.a. er kendt for sig fremragende samarbejde med jazzsangeren Maria João. Spændende at to så erfarne herrer nu arbejder sammen om et projekt, de selv kalder for ”Aqui-Está-se Sossegade” (Her er vi stille).


Ligeledes som et led i jazzfestivalen gæster den vel nok største fadostjerne DR´s koncertsal den 9. juli. Hun hedder Mariza og har vundet en lang række priser gennem sin karriere, som startede omkring årtusindeskiftet. Debutpladen ”Fado em mim” kom i 2001 og solgte over 100.000 eksemplarer i Portugal alene. Seneste album kom sidste år og bærer blot hendes navn. Hun kan varmt anbefales.
Koncerterne finder alle sted i København, men sidste år var Cristina Branco også i Musikhuset i Aarhus, og som odenseaner kan jeg da håbe på, at landets tredje største by også snart får fado på programmet. Det kunne måske være en udfordring for festivalen Jam Days, som jo netop omfatter såvel jazz- som folkmusik – et felt, som mange af samtidens fadonavne boltrer sig i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar