tirsdag den 31. januar 2017

Quinta de Zambujeiro i Alentejo

Quinta de Zambujeiro ligger i Alentejo, nærmere bestemt i underregionen Borba, som har gode traditioner for kraftige rødvine, men ellers er kendt for de mange marmorbrud i området omkring de tre hovedbyer Borba, Estremoz og Vila Vicosa. Quintaen leverede tidligere til de for regionen så typiske kooperativer, men blev i 1998 købt af den schweiziske vinentusiast Emil Strickler, som valgte at satse på høj kvalitet. Det sker i samarbejde med bl.a. winemaker og ønolog Luis Lourinho og Alain Bramaz.


Jordbunden er præget af skiffer og muld. På de 30 hektar vinmarker er plantet typiske Alentejo-druesorter, andre portugisiske sorter samt et par internationale: Trincadeira, Aragonez, Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Tinta Caiada, Cabernet Sauvignon og Petit Verdot samt de hvide sorter Arinto og Antão Vaz. Produktionen omfatter tre serier Zambujeiro, Terra do Zambujeiro og Monte do Zambujeiro, hvor sidstnævnte er introlevel. Vinene er ikke kategoriseret som Alentejo DOC, men som Vinho Regional Alentejano. Foruden vin produceres som så mange andre steder i regionen olivenolie.
Overordnet kan siges, at Zambujeiro er et godt eksempel på den udvikling Alentejo har gennemgået fra de tider, hvor de store kooperativer dominerede til i dag, hvor mange større og mindre private vinproducenter har fundet vejen ved at blande det typiske Alentejo terroir og de mest anvendte lokale sorter med lidt international stil.

Følgende vine er smagt:


Monte do Zambujeiro Branco 2015
Blend af lige dele Arinto og Antão Vaz, hvor især førstnævnte giver syre og friskhed. Lagret i 5 måneder på bærmen i fade af fransk eg. Gulgrøn, klar. Frisk duft af citrus, grape og lidt eksotisk frugt. Fin frugtfylde med også mineralsk og godt balanceret med syre. Dejlig frisk, men også lidt anonym og ukompliceret, kort hale. Skal serveres kold.


Monte do Zambujeiro Tinto 2013
Blend af 37 % Alicante Bouschet, 20 % Aragonez, 15 % Tinta Caiada, 15 % Trincadeira og 13 % Touriga Nacional. Fermenteret på ståltanke og derefter lagret 12 måneder på brugte egetræsfade. Dyb rubin med lidt lilla kant, næsten uigennemsigtig. Fin duft af frisk frugt, kirsebær, solbær, brombær og cassis, men også lidt blostret. Fyldig i munden med god frugt, brombær og andre mørke bær, højt syreniveau og bløde tanniner. Afdæmpede noter fra fadlagring. Fin og ligefrem, men vellavet madvin, kraftig uden at være tung.


Terra do Zambujeiro Tinto 2011
Blend af 32 % Aragonez, 30 % Alicante Bouschet, 20 % Trincadeira, 10 % Cabernet Sauvignon og 8 % Touriga Nacional. Fermenteret på ståltanke med 3-4 ugers skindkontakt og derefter lagret 24 måneder på fransk eg – halvdelen nye fade og den anden halvdel brugte. Dyb rød med lys kant, næsten uigennemsigtig. Ekspressiv med flot duft af modne kirsebær, brombær og cassis. Klart mere moden og kompleks i næsen og med let touch af vanilje. Flot lidt cremet struktur med solbær og brombær, let krydret og med tilstrækkeligt syreniveau og diskrete tanniner. Fyldig, kompleks og spændende og med lang eftersmag. Et godt glas, som kan drikkes nu, men også lagres i flere år.

Vinene fås hos NordentoftWine

Læs mere om Quinta de Zambujeiro her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar