Selv om mange har prøvet at købe portvin syd for grænsen, er
Tyskland ikke et af de store markeder for portvin, når man tæller forbrug pr.
indbygger. Og det gælder hverken generelt eller for kvalitetsportvine, hvor
landet indtager henholdsvis en 11. og en 16. plads. Til sammenligning hermed er
Danmarks placering henholdsvis en 6. plads og en 2. plads.
Dette betyder selvfølgelig ikke, at der ikke findes
portvinseksperter og -entusiaster i Tyskland. Det gør der, og der kan af
ovennævnte årsager netop være god brug for, at de udbreder det gode budskab til
deres landsmænd. En af de mest dedikerede er Axel Probst, som jeg har mødt
flere gange i Porto og Douro. Senest i juni sidste år, hvor både han og jeg
deltog i den årlige ceremoni i Confraria do Vinho do Porto, ligesom han
i foråret gæstede Portvinsmessen i Roskilde, hvor han introducerede sin egen velgørenhedsportvin,
O-Port-Unidade, som er fremstillet med hjælp fra 25 forskellige
producenter.
Axel Probst har nu begået det første store værk om portvin
på tysk – en bog, der kort og godt hedder ”Portwein” – hvorfra ovennævnte
statistik er hentet. Men ikke nok med det. Det er faktisk en af de allerbedste
bøger, jeg nogensinde har læst om portvin, hvorfor den fortjener at blive
oversat til andre sprog – og gerne også til dansk. Indtil da kan den varmt
anbefales til de tyskkyndige.
Probst er uddannet pilot i England, hvor han fik smag for
portvin. Interessen udviklede sig, så han i dag er ambassadør for portvin for det
tyske marked, arrangerer store prestigesmagninger i såvel Tyskland som andre
lande, rejser flittigt i Portugal og skriver om portvin i tyske tidsskrifter og
på sin egen webside, World of Port, som han driver sammen med vennen
Christopher Pfaff, der nyligt udgave en fin lille rejsefører om Dourodalen.
Den 415 sider tykke og flot illustrerede bog kommer godt
omkring. Ganske befriende starter den ikke med en lang historisk redegørelse
for portvinens historie. Efter indledende at have begrundet bogen og talt med
Dirk Niepoort og Christian Seely om tyskernes forhold til portvin og indholdet
af en god portvinsbog, tager Axel Probst os først med til Dourodalen, hvor han
indfører os generelt i regionen og redegør for fremstillingen, typerne og lignende
nyttig og nødvendig viden. Han sætter også kort portvin i relation til sherry
og madeira, ligesom han omtaler bordvinsproduktionen i Douro.
Først derefter følger en gennemgang af portvinens historie
med et kig ud i fremtiden, inden bogens anden og mere leksikale del. Her
gennemgås årgangene og samtlige (jeg savner i al fald ingen) portvinshuse. Alle
huse introduceret kort, hvorefter en repræsentant fra huset svarer på de tre
gennemgående spørgsmål: Hvad var den første portvin, du drak? Hvad gør Douro speciel?
Og hvilken portvin ville du tage med på en øde ø? Det kommer der en del sjove
svar ud af, men selvfølgelig også mange gentagelser. Endelig er der godt med
smagenoter over såvel mere almindelige som gamle eller sjældne portvine.
Sidst i bogen følger så yderlig nyttig viden om
institutioner som IVDP og Factory House, om portvin som investeringsobjekt,
lidt statistik og en ordbog over engelske og portugisiske udtryk.
Axel Probst øser af sin store viden gennem hele bogen, som
både kan læses af mere øvede og af nyere portvinsinteresserede, som måske i
første omgang vælger at springe nogle afsnit over. Undervejs er der nemlig
afsnit til særlig fordybelse, hvilket ved første syn kan virke lidt rodet. Men
idéen er sådan set god nok, selv om skellet mellem, hvad der tages med i
hovedteksten, og hvad der reserveres de særlige interesserede, enkelte gange
kan virke lidt konstrueret.
Lidt ankepunkter skal der vel med i en ellers meget positiv
anmeldelse. Nu har jeg ikke selv problemer med synet, men skriftstørrelsen på
opslagene om de enkelte huse er meget lille, hvilket sikkert vil være til gene
for nogle læsere. Og så savner jeg billedtekster ved de flotte fotos. Bagerst i
bogen kan man læse, hvem der har taget billedet eller hvilket firma, der har
stillet det til rådighed, men det kunne være rart med en lille forklarende
tekst og stedsangivelse, selv om mange motiver er genkendelige for et flittig
rejsende i portvinens land.
Ambitionen for Axel Probst er at favne det hele, hvilket
lykkes fint. ”Portwein” rangerer mindst på linje med Henrik Oldenburgs
”Portvin” og Richard Maysons ”Port and the Douro”. Hvor Henrik Oldenburg er
grundigere, hvad angår især historien, men også klimaet, druesorterne, fremstillingen
og lovgivningen, er Axel Probst mere opdateret, når det gælder producenter og
aktuelle tendenser.
Og så skriver han fornuftigt nok i sin indledning, at en god
portvinsbog aldrig kan erstatte egne oplevelser i Porto og Douro eller egne
smagsoplevelser. Derfor opfordrer han til at læse bogen med et godt glas portvin
ved sin side, hvilket jeg derfor nødtvunget så mig nødsaget til at efterleve.
Bagerst i bogen har Axel Probst i øvrigt lavet en liste over
gamle portvine, man skal smage, før man dør. Her må jeg desværre indrømme at
jeg er lidt bagud, idet jeg blandt de 10 nævnte endnu kun har smagt Andresen
Colheita 1900, Constantino Colheita 1910 og Grahams Vintage 1955. Til gengæld
har jeg smagt en del andre, som fint kunne passe ind i selskabet.
Axel Probst: Portwein. Mondo Heidelberg 2016,
415 sider
Ingen kommentarer:
Send en kommentar