fredag den 10. februar 2017

Vintage fra The Douro Boys

De fem producenter, som tilsammen udgør The Douro Boys, laver alle fremragende rød- og hvidvine. Ja, faktisk udmærker flere af dem sig så meget på Douro DOC området, at det skygger lidt for deres portvine. Og det er faktisk synd, for selv om det måske ikke altid er deres førsteprioritet, laver de alle udmærket portvin også.
Det er selvfølgelig ingen nyhed, når det gælder Niepoort, som har været på markedet i langt længere tid end de andre, som alle er såkaldte Single Quintaer, som først begyndte at producere under eget navn, efter lovgivningen blev ændret i 1986. Niepoort er da også helt fremme, både hvad angår Vintage og gamle Colheitas for ikke at tale om deres særlige specialitet, de såkaldte Garrafeiras, som først lagrer på fad og derefter på demijohns, 12 liters glasbeholdere. Men de fire andre – Quinta do Vallado, Quinta do Crasto, Quinta Vale D. Maria og Quinta de Vale Meão gør det faktisk også ganske fint.Det var i al fald det generelle indtryk ved en ren Vintage-smagning med The Douro Boys forleden i selskab med The Vintage Port Club og Nick Delaforce, som er winemaker for Niepoort – og det især på portvinssiden. Og, ja. Nick er ud af den gamle Delaforce-familie og startede sin karriere hos Delaforce og Croft, men valgte at prøve noget nyt, da disse blev overtaget af Fladgate Partnership. De nye ejere solgte dog snart Delaforce fra, så selskabet i dag ejes af Real Companhia Velha.
Nick Delaforce fortalte lidt om Douro Boys, om de forskellige quintaer og om de årgange, vi smagte. Og så svarede han ikke mindst på spørgsmål af den lidt mere nørdede slags fra de altid videbegærlige klubmedlemmer.


Smagningen omfattede 10 gange Vintage fra årene 1997 til 2011 – to fra hvert hus – hvortil kom en ældre Niepoort Vintage 1970 samt som en overraskelse den meget specielle og eksklusive The Douro Boys Vintage 2011, hvor alle fem har bidraget med hver en pipa (et 550 liters fad) til den samlede vin. Det samme princip gjorde sig gældende på rødvinsfronten i såvel 2005 som 2011, men hidtil er der altså kun kommet den ene fælles portvin på markedet. Der blev lavet 750 Magnum-flasker, hvoraf de fleste blev solgt på auktion.


Ses bort fra et par enkelte skæverter, var bundniveauet rimeligt højt og flere af vinene viste sig langt mere imødekommende end forventet alderen taget i betragtning. Følgende vine blev smagt:

Quinta do Vallado Vintage 2011
Mørk rubin med lilla kant. Uigennemsigtig og farver glasset. Duft af friske bær, brombær, frugt og lidt lakrids. Kraftig og robust med god smag af mørke bær, pepper og med kraftige tanniner. Overraskende tilgængelig, alderen taget i betragtning (89). 

Quinta do Vallado Vintage 2009
Mørk rubin med rød kant. Uigennemsigtig og farver glasset. Duft at hyldebær, jordbær og lidt kærnemælk samt lidt grønne noter. Åben og indbydende, i fin balance og allerede lidt udviklet (90).

Quinta do Vale Meão Vintage 2008
Mørk rubin, farver glasset. Ret lukket i næsen, men med bær og frugt samt lidt kærnemælk. Kraftfuld og fyldig, forholdsvis åben. Krydret med pepper og bid samt kraftige tanniner (89).

Niepoort Vintage 2007
Mørk rubin, flot og klar. Lidt lukket I næsen med mørk frugt og lidt røget bacon. På en gang krydret og elegant og fin balance. Fint med tanniner og frugt og vil givet udvikle sig og opnå flere nuancer (90).

Quinta Vale D. Maria Vintage 2005
Mørk rubin med forholdsvis lys kant. Kraftig frugtpræg i næsen med røde bær og elegance. Flot tekstur i munden indbydende og fint drikkelig nu, men også med godt med tanniner og frugt, så den kan holde sig. Lang, fin pebret hale (92).

Quinta do Vale Meão Vintage 2004
Mørk rubin. Kraftig med godt med bær, men noget lukket. Lidt af en vildbasse i munden med gode fylde og kraftig tanniner. Har brug for tid til at udvikle sig (90).

Quinta do Crasto Vintage 2000
Mørk rubin med lidt mørk kant. Godt med bær, især brombær samt violer og lidt mynte. Lidt vel lukket. Måske lidt i minus, hvad angår frugt, men ikke decideret i ubalance. Savner dog lidt mere krop (89).

Niepoort Vintage 2000
Mørk rubin, lys kant. Lidt lukket og knap så ekspressiv i næsen. Til gengæld meget dejlig i munden med præg af røde bær, men også lidt animalsk eller jordbund. Ikke så kraftig, men med god finesse og i fin balance samt en fin, lang hale. Så afgjort et godt glas (92).

Quinta do Crasto Vintage 1999
Den ene flaske var med tydelig afskrækkende propsmag og derfor uden for bedømmelse. Smagte kort den anden og den viste de fine modne kvaliteter, som jeg er stødt på før med denne vin.

Quinta Vale D. Maria Vintage 1997
Ligeledes uden for bedømmelse, da begge flasker havde fejl. En afskrækkende kemisk duft af acetone og smag af eddike. Fejlen (volatile acidity) er givet opstået på grund af lav ph-værdi og dårlig hygiejne allerede under fremstillingen og har så udviklet sig til den værre over årene.

Niepoort Vintage 1970
Rødbrun, næsten orangebrun, uklar. Fin duft af jordbær og andre røde bær. Dejlig indbydende med røde bær og fint syrenniveau. Ikke så kraftig, men stadig med frugt og tanniner og i fin balance. Et lækkert glas (93).

The Douro Boys Vintage 2011
Mørk rubin, næsten uigennemsigtig. Flot, ekspressiv duft af solbær og brombær, lidt viol samt lidt grønne noter. Kraftige, men bløde tanniner og masser af frugt, mineraler. En flot struktur og med pebret, lang og krydret hale. Faktisk et fint glas her og nu, men også med stort potentiale (92).Som vanligt blev der afgivet point efter smagningen. Det samlede resultat fra alle fremmødte var ikke helt det samme som min vurdering. Her blev de fem højest vurderede:
  1. Niepoort Vintage 2000
  2. Niepoort Vintage 1970
  3. Quinta do Crasto Vintage 2000
  4. Niepoort Vintage 2007
  5. Quinta do Vallado Vintage 2011


The Douro Boys Vintage 2011 indgik ikke i bedømmelsen, da den blev serveret under optællingen.


For nærmere præsentation af The Douro Boys se tidligere opslag.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar