Hvis man spørger til mine foretrukne hvide druesorter, vil
Alvarinho så afgjort være blandt de absolutte favoritter. Aromatisk og med præg
af tropiske frugter og æbler, men også nødder og honning samt en god
kombination af frugt og frisk syre. Den dyrkes især i området omkring Monçao og
Melgaço i den nordligste del af Minho og dermed i Vinho Verde regionen, hvor
den netop bruges i såvel blend med fx Loureiro og Avesso som til at fremstille
fremragende enkeltdruevine.
Jeg har tidligere præsenteret en række producenter fra Vinho
Verde deriblandt to af de bedste, når det gælder Alvarinho, tophuset Soalheiro
og mesteren Anselmo Mendes. Sidstnævnte gæstede sin danske importør Portugisisk Vinkælder for nyligt for at præsentere en række af sine udmærkede vine.
Som Anselmo Mendes selv forklarede, har han studeret
Alvarinho i 27 år – såvel på universitetet som i praksis. Han arbejder stadig
som konsulent for producenter rundt om i Portugal, fx Quinta dos Frades i
Douro, men også på Azorerne og i Brasilien. Men ellers koncentrerer han sig om
sine egne marker, som ligger fordelt rundt om i regionen, som gennembrydes af
flere floder, der også har givet navn til underregionerne. Han dyrker Alvarinho
i Minhodalen, Loureiro i Lima-dalen og Avesso i Douro-dalen, idet Vinho Verde
regionen også omfatter det yderste stykke af Douro-floden.
Terroir betyder meget – både for valget af druer, men også
for den enkelte drue, som kan ændre karakter alt efter dyrkningsstedet, hvor fx
niveauet af syre, frugt og mineralitet kan veksle alt efter markernes
placering. Ligeledes spiller selve vinifikationen selvfølgelig en stor rolle
for resultatet, og her eksperimenterede Anselmo Mendes en del med forskellige
temperaturer og grader af skindkontakt samt lagring på stål eller fad.
En anden ting, Anselmo Mendes påpegede, er vinenes
lagringspotentiale, hvilket selvfølgelig i mindre grad gælder vine på introniveauet.
En god vin på Alvarinho kan med fordel lagre og vil udvikle sig i op til 10 år
eller mere – alt afhængigt af årgangen.
Senest er Anselmo Mendes også begyndt at eksperimentere med
røde druesorter. Der blev tidligere produceret meget rød Vinho Verde, men
oftest af den billigste slags og af en karakter, som afskrækker de fleste ganer
med det høje syreniveau og den snerpende smag. Med sit seneste forsøg Pardusco
viste Mendes, at området også kan levere nærmest Bourgogneagtige vine med god
frugt og friskhed.
Følgende vine blev smagt og gensmagt:
Muros Antigos Escolha 2014
Blend af 20 % Alvarinho, 40 % Loureiro og 40 % Avesso. Lys,
grøngul. Diskret næse med æble og lidt citrus og florale noter. En frisk, sprød
og tør vin, men også med fin frugtfylde, god syre og i flot balance. Ikke så
lang eftersmag. En fin allround vin i en god prisklasse, hvor alle kan være med.
Muros Antigos Alvarinho 2015
Lys, grøngul. Fin stilren duft med æbler og citrus. Kraftig
frugtsmag, men let og med stor friskhed. Såvel citrus som mineralitet. Ikke så
dyb, men et fint og dejligt glas med god eftersmag.
Muros Antigos Loureiro Escolha 2014
Lys og klar. Lidt tilbageholdende i næsen i forhold til
Alvarinho-vinene. Pære, blomster, citrus og mineralitet. God frugt i munden.
Frisk og tør, men også med lidt sødme i eftersmagen.
Contacto 2015
Lavet på 100 % Alvarinho, men med kort skindkontakt. Lys,
gulgrøn i farven. Frisk duft af grønne æbler og frugt, men også et fint og
balanceret eksotisk præg. Fin mineralitet og kraftig syre. En mere kompleks og
meget dejlig vin.
Curtimenta 2013
Fra udvalgte Alvarinho-parceller ved Monçao og vinificeret
som rødvin og altså med en længere periode med skindkontakt. Strågul og klar.
En dejlig fyldig duft af pære, honning og lidt ananas. Fyldig og dyb, behagelig
i munden med kraftig frugtpræg, men stadig friskhed og en lang, flot eftersmag.
Vinhão 2015
Første årgang og lavet på 100 % Vinhão. Fermenteret i 48
timer ved lav temperatur og med kort skindkontakt, hvorfor den er lysere og
mindre tanninrig end vanligt for rød Vinho Verde. Ruby i farven og ikke så dyb.
Ikke voldsom perlende og brusende, som de kan være. Syrlig, men behagelig.
Pardusco 2013
Lavet på 50 % Alvarelhão samt Cainho og Pedral. Navngivet
efter de første vine, som blev eksporteret til England fra området. Lys ruby
med fin duft af røde bær. Let og imødekommende med få og bløde tanniner. Bourgogne-agtig
i stilen. En vin, som beviser, at der kan laves flot rødvin i området, hvilket
vi givet vil se mere til fremover.
Læs mere om Anselmo Mendes her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar