Der findes turistguider, og der findes bøger om vin, men
færre der kombinerer begge. Taler vi om portvin, indeholder to af de
væsentligste værker – Henrik Oldenburgs ”Portvin” og Richard Maysons ”Port and
the Douro” – begge et lille appendix med rejsetips, men så er det også det. Og
modsat har rejsebøger om Portugal gerne et lille overfladisk afsnit om vin og
portvin.
For et par år siden udsendte den portugisiske vinskribent Maria
João de Almeida bogen ”Guide to Wine Tourism”, som også var forbi
portvinens land, og nu er der for de tyskkyndige kommet en lille bog for
portvinsglade turister i Dourodalen.
Bogen heder kort og godt ”Das Douro-Tal” og er skrevet af
Christopher Pfaff, der arbejder sammen med Axel Probst om portvinssiden World of Port. Sidstnævnte er ved at skrive en bog om portvin for det tyske
marked, mens Christopher Pfaff altså har valgt at koncentrere sig om den
turistmæssige side af sagen. Og det gør han på glimrende vis, da bogen fint
kombinerer det faktuelle og oplysende med de mere personlige indtryk. I mange
afsnit er det således tydeligt, at han har rejst flittigt i dalen og skriver ud
fra egne oplevelser og erfaringer.
Bogen er ikke tynget af historie – hverken om portvin eller
de enkelte byer og vingårde. Men efter en kort introduktion i form af en
reportage fra et besøg på Quinta da Marrocos følger et lille historisk afsnit,
som især omhandler fortællingen om Baron Forrester og Dona Antonia Adelaide
Ferreira og førstnævntes død, da deres båd kæntrede ved Cacháo de Valeira –
strømfaldet, som for længst er blevet tæmmet af opdæmningen. Men hvorfor nu lige
den historie? Jo, Baron Forrester var på sin vis en pioner, hvad angår
vinturismen i området, da han jo lavede det kendte kort over Dourodalen med
angivelse af vingårde mv. Og legendariske Dona Antonia var ikke bare ejer af en
lang række af de mest kendte quintaer som Vargellas, Vesuvio og Vale Meao, men
investerede også en del af sin rigdom i udviklingen af infrastrukturen i den
ellers svært tilgængelige dal.
Efter det indledende afsnit, som også omtaler quintaernes
indretning, de forskellige typer portvin (hvor jeg dog savner en omtale af
Single Quinta Vintage, selv om det indrømmet ikke er en særlig kategori) og
maden på egnen, følger så den egentlige guidedel logisk opdelt i de tre
underregioner Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior.
Guiden besøger såvel byer som quintaer og indeholder desuden
information om hoteller og restauranter. Alle stop undervejs har en fin lille
omtale samt de nødvendige fakta, ligesom det lille handy format gør bogen
brugbar på rejsen. Et stort savn, hvis bogen skal bruges som rejsefører, er dog
et ordentligt oversigtskort med angivelse af de vigtigste byer, quintaer og
veje. Det lille kort først i bogen er ikke brugbart i den henseende.
Udvalget af quintaer kan selvfølgelig altid diskuteres. Det
omfatter såvel quintaer med offentlig adgang og besøgscentre som quintaer, hvor
man kun kan komme, hvis man har en særlig aftale. Men en del af de sidstnævnte
(fx Vargellas og Vesuvio) er nu stadig seværdige, selv om man ikke kommer
indenfor. Der er selvfølgelig et par enkelte steder, som jeg personligt savner.
Det gælder fx Quinta do Infantado og Quinta do Bom Retiro, men objektivt set
kan udvalget sådan set ikke klandres.
Bogen afsluttes med et praktisk kapitel med information og
gode tip vedrørende transport (bil, tog eller båd), vejr, sprog og andre
fritidsaktiviteter samt endelig en kapitel om portvinsbyerne Porto og Gaia.
Afsnittet om Porto og Gaia giver et lille indblik i de forskellige bydele, men
fokuserer naturligvis primært på portvinshusene, hvor især Sandeman, Ramos
Pinto og Graham´s fremhæves som et besøg værd. Der er også en kort liste over
hoteller og restauranter, men især hvad det sidste angår, kunne tilføjes mange
andre gode steder. Ligeledes ville det måske have været rart med enkelte tip
til andre seværdigheder som fx nogle af byens spændende museer.
Som rejsefører for den portvinsinteresserede turist giver
guiden et fint overblik og en række gode idéer til besøg. Det gælder også denne
læser, som fik føjet endnu et par quintaer til listen over fremtidige
besøgsmuligheder. Vil man så fordybe sig i portvinen må man søge til andre
kilder, ligesom øvrig turistinformation findes andetsteds. Men det kan man vel
næppe klandre forfatteren for, da det jo netop ikke har været målet med bogen.
For tyskkyndige portvinsentusiaster, kan bogen helt sikkert varmt
anbefales.
Bogen kan købes som book on demand her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar