torsdag den 26. maj 2016

Druer og smukke kvinder

Uva betyder vindrue på portugisisk, men ordet bruges også som betegnelse for en smuk kvinde. Vin og kvinder. Det er netop, hvad det handler om i gruppen D´Uva, som er begyndt at markere sig med smagninger rundt om i Portugal og i maj også gæstede Danmark, da flere af gruppen medlemmer var med på den kombinerede konference og smagning ”Portugal, Women & Winemaking” (se min forrige post).


De første skridt til D´Uva blev taget i 2012, hvor en journalist skrev en artikel om kvindelige vinarvinger, ”As herdeiras do vinho” i avisen Diário de Notícias magasintillæg. Året efter mødtes kvinderne til en vinmiddag i Porto og en smagning i Lissabon, hvorefter de mere formelt dannede gruppen, som dog først for alvor er begyndt at markere sig i år.
Fælles for kvinderne er, at de repræsenterer familieejede producenter rundt om i hele landet, men af vidt forskellig størrelse – fra de mindre familiebrug til en stor koncern som Sogrape – ligesom de har forskellige jobfunktioner. På nuværende tidspunkt er der otte medlemmer af gruppen, men initiativtagerne håber at flere vil komme til, så de sammen dækker alle vinregioner i landet.
D´Uva blev i København præsenteret af Rita Cardoso Pinto fra Quinta do Pinto i Lissabon-regionen, som bl.a. fortalte:
”Målet er at støtte hinanden og udveksle erfaringer i forhold til vores arbejde, men også at hjælpes af med at præsentere vores vine såvel i Portugal som rundt om i verden”.
Hun blev bakket op af Rita Fino Magalhães, som er fjerde generation af familien, der ejer Monte da Penha:
”Alle vi individuelle producenter vil vinde ved at være sammen og mødes”, sagde hun.
På en måde kan man kalde D´Uva for et modstykke til den kendte gruppe Douro Boys, men det vil være en sandhed med en del modifikationer. For det første omfatter Douro Boys, som navnet signalerer, kun producenter fra Douro, som alle har valgt at satse på bordvine, men dog også laver glimrende portvin. For det andet er der i højere grad tale om et fælles brand for de involverede producenter og venner – og ikke enkeltpersoner som i D´Uva. Og for det tredje er der faktisk ikke kun drenge i ”Douro Boys”, da kvinder som Sandra Tavares, Luísa Olazabal og senest Francisca van Zeller må siges at tælle med – og det med tyngde. Sidstnævnte, som er datter af Quinta do Vale Dona Marias Cristiano van Zeller, er faktisk med i såvel Douro Boys som D´Uva.


Jeg vil i kommende indlæg præsentere tre af producenter i D´Uva, hvis vine jeg smagte i forbindelse med arrangementet i København. Lad mig her slutteligt blot nævne, hvem de otte i gruppen er (på billedet fra venstre mod højre): 
Francisca van Zeller (Quinta Vale D. Maria, Douro), Maria Manuel Maia (Poças Júnior, Douro), Rita Cardoso Pinto (Quinta do Pinto, Lisbon), Catarina Vieira (Herdade do Rocim, Alentejo), Luísa Amorim (Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo, Douro), Mafalda Guedes (Sogrape; Alentejo, Dão, Douro & Vinhos Verdes), Rita Nabeiro (Adega Mayor, Alentejo) og Rita Fino (Monte da Penha, Alentejo).     


Ingen kommentarer:

Send en kommentar