Vinskribenten Richard Mayson har efterhånden fået en del
bøger om portugisisk vin fra hånden. Den seneste af slagsen hedder kort og godt
Madeira og er kommet i samme serie, The Classic Wine Library, som forgængeren
Port and the Douro. Sidstnævnte er en stor succes og lidt af et referenceværk
inden for portvinens verden. Så det er jo ganske naturligt, at efterfølgeren
kom til at omhandle den anden store type forstærkede vin i Portugal.
Der er da også en del lighedspunkter de to bøger imellem.
Begge indledes med et historisk afsnit efterfulgt af kapitler om vinsorter,
marker og vinifikation. Derefter følger en oversigt over producenter og en gennemgang
af vine fra forskellige årgange for så afsluttende kort at sætte fokus på
turistmulighederne. Rundt om er der tillige strøet en række små portrætter af
”Men who shaped Madeira”. Men der er også store forskelle de to bøger imellem,
da portvin og madeira jo er forskellige – og ikke kun geografisk.
Øen Madeira blev officielt opdaget i 1420, og snart efter
blev de første vinstokke plantet. Allerede fra 1450 blev der eksporteret vin
fra øen, men det var først senere, at der blev tale om Madeira. Som det gælder
for portvin, kan der ikke sættes en præcis dato for, hvornår vinen så at sige
blev opfundet. Der har givet været tale om en langsom udvikling. Første gang
det nævnes, at vinen er forstærket ved tilsætning af druesprit eller brandy er
i 1530, og vi skal frem til 1730 før det blev almindeligt at opvarme vinen –
først ved solens hjælp (vinho do sol) og siden på teknisk vis ved den såkaldte
estufagem-metode.
De anbefalede druer til fremstilling af Madeira er især de
hvide sorter Sercial, Verdelho, Malvasia og Boal samt den røde Tinta Negra.
Dertil kommer en række andre sorter som Terrantez, Bastardo, Moscatel og
Listrão. Typemæssigt resulterer det i vine, der spænder fra det meget tørre
(Sercial) over medium tør (Verdelho) og medium sød (Boal) til det søde
(Malvasia). De almindelige billige vine er gerne 2-3 år gamle, mens
kvalitetsvinene er ældre (5, 10, 15, 20, 30, 40, 50 eller sågar over 50 år).
Dertil kommer Colheita fra et bestemt høstår, Solera efter systemet kendt fra
Sherry og Frasqueira, den mest fornemme kategori, hvor vinen for det første
skal være baseret på en enkelt af de førnævnte vinsorter og desuden have lagret
på fad i mindst 20 år. Selv om kategorien tidligere hed Vintage, er der altså
tale om noget helt anden end Vintage Port, hvorfor portvinsinstituttet gjorde
indsigelser, hvilket førte til det nye navn. Men i daglig tale kaldes de gamle
flasker nu stadig Vintage.
Efter således at have gjort rede for såvel produktion som
typer af Madeira, beskriver Richard Mayson producenterne en efter en. Hvor der
i slutningen af det 19. århundrede var mere end 150 af slagsen, er der nu kun
syv selskaber tilbage, som eksporterer Madeira. Det ene, Madeira Wine Company
dækker dog over en længere række af producenter og brands. Lad mig bare nævne
dem:
Barbeito, Artur Barros e Sousa Lda., H.M. Borges, J. Faria,
Henriques & Henriques, Justino´s og endelig Madeira Wine Company, som bl.a.
står bag kendte producenter som Blandy, Cossart Gordon, Leacock og Pereira
D´Oliveira. Blandy har sin helt egen placering i Maysons hjerte, da han faktisk
er gift med datteren af det afdøde familieoverhoved, Richard Blandy. Han gør da
også flere gange opmærksom på, at han ikke er helt uvildig, men bortset fra, at
han tydeligvis har smagt mange flasker Blandy´s er det ikke noget, der på nogen
måde skæmmer bogen.
Under hver præsentation af husene bringes smagenoter på de
tilgængelige vine ligesom et efterfølgende afsnit dykker ned i skatkammeret og
byder på noter om gamle årgangsvine. Netop antallet af smagenoter er den store
forskel i forhold til Maysons bog om portvin. Hvor antallet er beskedent i portvinsbogen,
er der her mange – så mange, at man ved almindelig gennemlæsning nøjes med at
skimme. Skulle man så senere stå med en Lomelino 1914 Bual ved hånden, kan man
jo altid slå op og se, hvordan Maysons vurdering lyder.
Dermed også sagt, at bogen om Madeira i højere grad er et
opslagsværk end en bog, man læser fra ende til anden. Halvdelen af bogen er en
god indføring i såvel øens som vinens historie, vinmarkerne og typerne, mens
den anden er mere leksikal og opremsende.
Alt i alt en bog, som måtte komme, da Richard Mayson i mange
år har delt sin opmærksom mellem portvin og madeira. Der skulle også være god
plads til den på markedet, da antallet af bøger om emnet ikke er mange. I nyere
tid kan nævnes Alex Liddells Madeira, the Mid-Atlantic Wine, og ellers
refereres der ofte til Henry Vizetellys Facts About Port and Madeira fra 1877.
Derfor skal Maysons bog være velkommen, da den både er grundig, detaljeret,
sober og saglig samt godt skrevet.
Mit eget kendskab til Madeira er desværre sparsomt. Men
lysten til at gå i gang med at smage og tilfredsstille min nysgerrighed er ikke
blevet mindre efter læsningen.
Richard Mayson: Madeira – the Islands
and their Wines. The Classic Wine Library, Infinite Ideas Limited 2015, 258
sider.
Bogen kan købes på Amazon eller direkte hos forfatteren via
hans vinblog
Ingen kommentarer:
Send en kommentar