I Danmark kender vi mest til de billigste udgaver af Vinho
Verde, som de fleste supermarkeder har et enkelt eksemplar af. Men opsøger man mindre vinimportører med speciale i portugisisk vin
er udbudet heldigvis langt større. Nyligt skrev jeg om topproducenten Anselmo
Mendes. Denne gang skal det gælde Tapada dos Monges – et af flere brands fra
det familieejede Vinhos Norte – alias Manuel Costa Carvalho Lima & Filhos.
Selskabet blev stiftet i 1971 og har hjemme i Várzea Cova, øst for Braga tæt
ved Minhos grænse til Transmontano, men de indhenter druer fra andre steder i
regionen som fx subregionen Monção og Melgaço. Navnet Tapada dos Monges er en
hyldest til munkene, som i det 12. århundrede introducerede vinproduktion i
området.
Jeg har smagt seks meget forskellige flasker fra Tapada dos
Monges, heriblandt noget så sjældent på det danske marked som en rød Vinho
Verde. Tidligere var produktionen af rød Vinho Verde – især på druen Vinhão – betydelig,
men den er faldet og udgjorde i 2013 kun 10 % af det samlede salg, mens rosé
udgjorde små 4 % og de resterende 86 % var hvide. Det meste røde Vinho Verde drikkes
på hjemmemarkedet, hvor det er bedre tilpasset maden.
Branco 2014
Lavet på et blend af Loureiro, Arinto, Trajadura. Lys,
gulgrøn. Brusende ved opskænkning. Frisk med en duft af citrus, umoden pære og
lidt ananas. Prikkende, hvilket forsvandt efter lidt tid i glasset. Fin
ligefrem frugt og god balance samt en god, lang eftersmag. En dejlig frisk, let
og ukompliceret Vinho Verde, som holdt sig fint ved gensmagning et par dage
efter. Fint køb til prisen.
Espadeiro Rosé 2014
Enkeltdruevin på Espadeiro, som sammen med Padeiro benyttes til rosévin i regionen. Meget brusende ved opskænkning. Lys hindbærrød i farven, meget diskret i næsen, men dog også med hindbær. Tør og noget fattig på frugt, en lidt saftevandsagtig smag af røde bær. Kort eftersmag. En meget let, frisk rosé, som er anvendelig til terrassen, men efter min smag mangler frugt og karakter.
Loureiro 2014
100 % Loureiro. Gulgrøn, perlende. En frisk duft med citrus
og blomster, hvilket er typisk for Loureiro-druen. Syrerig, men med god
balance. Frugt, lime og blomster i smagen. Lidt kort eftersmag, men en meget
frisk og indbydende Vinho Verde, som gør sig bedst afkølet.
Alvarinho 2009
100 % Alvarinho. Gul, lidt mørkere end Loureiro. Ikke så
kraftig i næsen, men dog med frugt, honning og eksotiske frugter. God smag,
godt med frugt, orange og mineralitet, men desværre med meget lidt syre til at
balancere. Alvarinho kan tåle at lagre, men måske denne var friskere og mere
indbydende for et par år siden. Nu virker den desværre lidt træt i både næse og
mund.
Fernão Pires 2011
En specialvin lavet i 1500 eksemplarer på Fernão Pires
druen, som ellers er mest udbredt midt i landet. Fremstillet i samarbejde med
kokken Chefe Álvaro Costa som markering af 40 året for Vinhos Nortes
grundlæggelse. Gylden, let perlende. Kompliceret duft med kontrast mellem frisk
citrus og tropiske frugter og så en røget karakter, som kan stamme fra
lagringen. God frugt med fedme og røgkarakter. En kompleks og dyb vin, som dog
mangler lidt syre til at balancere, men Fernão Pires er ikke så syrerig. En
anderledes og spændende vin fra området, som kan være velegnet til federe
fisketyper på grill.
Tinto 2014
Lavet på en blanding af Vinhão, Amaral og Padeiro. Mørk,
lilla, ja nærmest uigennemsigtig som hyldebærsaft eller en prøve direkte fra gæringskarret.
Brusende ved opskænkning. Duft af kirsebær og andre mørke bær, masser af
druesaft og syre samt også tanniner, men dog nok ikke til langtidslagring.
Syrlig som en belgisk Geuze-øl. Meget spændende og anderledes og faktisk et
godt ungt glas, men rød Vinho Verde vinder nok aldrig den store udbredelse
herhjemme. Vil du prøve noget helt andet, så prøv den ved en 10-12 grader til
en omgang grillkød en lun sommeraften.
Vinene kan købes hos den lille importør Adelino. Foruden Vinho Verde
byder Christina da Silva, som står bag, på vine fra andre regioner og portvin
samt portugisiske delikatesser som sardiner, oliven og tapenade.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar