onsdag den 1. juli 2015

Anselmo Mendes – en mester i Vinho Verde


Da vinskribenten Sarah Ahmed nyligt fokuserede på portugisisk hvidvin i tidsskriftet Decanter, var Anselmo Mendes blandt de vinmagere, der blev anbefalet. Sammen med Quinta de Soalheiro blev han nævnt som ”high flyer”, ligesom underregionen Monção og Melgaço i Vinho Verde blev nævnt som et af de mest interessante områder – især grundet brugen af druen Alvarinho.
Anselmo Mendes topvin, enkeltmarksvinen Parcela Unica, fik da også topkarakter (96 point), men mindre kan så afgjort gøre det. Portugisisk Vinkælder har skaffet tre af hans andre vine til Danmark, og alle tre er så afgjort god kvalitet til prisen. Men først lidt om huset.


Anselmo Mendes er opvokset i Monção og fattede fra starten af karrieren interesse for Alvarinho, som er hoveddruen i underregionen. Alt efter terroir kan den variere, men generelt er den kendt som frugtrig med honningpræg og aromaer fra moden citrus over pære til mere eksotiske frugter som banan, passionsfrugt og fersken. Vine lavet på Alvarinho giver gerne en højere alkoholprocent end vanligt i Vinho Verde, ligesom de har større lagringspotentiale, men det friske præg er intakt.
I 1998 blev Anselmo Mendes kåret som winemaker of the year af det portugisiske tidsskrift Revista de Vinhos. Han har arbejdet som winemaker i det meste af landet, og selv om han siden 1998 har koncentreret sig om Alvarinho fra hjemegnen, benyttes han stadig som konsulent i Portugal og andre lande.
Hans introserie hedder Muros Antigos og findes i tre varianter – en blended og to enkeltdruevine på henholdsvis Loureiro (den anden hoveddrue i regionen) og Alvarinho. Dertil kommer forskellige topvine som førnævnte Parcela Unica og Contacto. Fælles er, at de alle vidner om, at Vinho Verde leverer fantastisk hvidvin, hvis man lige ofrer lidt mere.


Muros Antigos Escolha 2014
Lavet på et blend af 20 % Alvarinho, 40 % Loureiro og 40 % Avesso. Lys grøngul, ikke perlende. Ikke så kraftig i næsen, men med fin frugt, æbler, pærer og lidt citrus. Enkel og frisk med florale noter, tør og i fin balance. Pæn eftersmag. Et udmærket eksempel på, at et almindeligt blend ikke behøver at være med kuldioxid for at have friskheden og sprødheden.  

Muros Antigos 2014 Loureiro Escolha
Lavet på 100 % Loureiro druer. Lys, gylden, klar, ikke perlende. Citrus, pærer og friske blomster i næsen. Meget frisk og pænt med syre. Blomster, citrus og lidt mineralitet i smagen. Frugtrig med lang og lidt sødmefuld eftersmag, men ellers tør.

Contacto 2013, Alvarinho
Ikke perlende, men stadig ungdommelig og frisk. Gulgrøn og rimelig intensitet i såvel udseende som duft. Eksotisk duft med modne pærer, ananas og passionsfrugt. Frisk og syrerig, men også meget fyldig med god frugt og noter af honning. Fylden skyldes bl.a., at bærmen har ligget med i fire måneder. Et rigtigt godt glas hvidvin, som viser, hvad regionen kan byde på, når vi taler om høj kvalitet og kompleksitet. Også velegnet til lagring.
Vinene fås hos Portugisisk Vinkælder

Ingen kommentarer:

Send en kommentar