Der går ingen tid til spille, når man besøger portvinshuset Barão
de Vilar (alias Maynards) og er i selskab med deres masterblender Alvaro van
Zeller. Kigger man væk et øjeblik, eller skulle man evt. have behov for at gå
på toilettet, er man straks to portvin bagefter.
Men fornøjeligt et det. Både fordi Alvaro er en herlig
fortæller med mange gode anekdoter, en stor viden om portvin og et smittende
humør, og fordi mange af de vine, han skænker, er af meget høj kvalitet.
Formiddagens besøg talte vist op mod 20 portvine – fra Vintage over hvid Tawny
til Colheitas, og fra 1950´erne til i dag.
Her er hvad jeg fik noteret: Reserva Ruby 2013, LBV 2011,
Vintage 2013, Vintage 2012, 10 års hvid port, hvid Colheita 2004, Colheita
2005, Colheita 1975, 40 års Tawny, ca. 60 års Tawny (som bruges til blends),
Vintage 2011 Tinta Roriz, Colheita 1974, Colheita 1963, Colheita 1962 og
Colheita 1950.
Når en sådan menu smages uformelt over kort tid, er noterne
selvfølgelig sparsomme. Jeg vil derfor kun fremhæve nogle enkelte højdepunkter.
Hvid Colheita 2004 var en god kompleks vin med fin syre og god balance. 1975
Colheita er en del cremet og fyldig vin. Rødbrun i farven og en god duft af
tørrede frugter og lidt farin samt med lidt balsamico i smagen. Den ca. 60 års Tawny
havde lidt Douro-bake, men var faktisk en uhyre kompleks og fyldig vin, som med
lidt mere friskhed kunne være rigtig god i sig selv. 1963 Colheita er og bliver
en utrolig flot vin. Mørk, fyldig og meget koncentreret. Den et år ældre udgave
var mere pebret og havde mere bid. Slet ikke så harmonisk, men kan måske
udvikle sig. 1950 var efter min mening lidt vel sprittet, men mørk og
koncentreret.
Efter denne tour de force besøgte vi kælderen, hvor vi lige
så resterne af det fad med hvid Colheita fra 1989, som portvinsklubbens
jubilæumsport er hentet fra. Et fint besøg og en solid opvarmning til aftenens
ceremoni og gallafest i Confraria do Vinho do Porto.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar