onsdag den 17. juni 2015

Cask 33 – et særligt udvalgt fad

Portvinshusene sender en del meget spændende og eksklusive gamle fadlagrede portvine på markedet i disse år. Tendensen startede vel med Taylor´s Scion, som var tilbage fra 1855 og her sidste år fulgte Graham´s trop med familiearvestykket Ne Oublie – hentet fra fade fra 1882, som Andrew James Symington købte og lagde til side i 1924 for at mindes året, hvor han som den første Symington ankom til Portugal.


Sandeman har nu udsendt en om end lidt yngre, men ligeledes meget spændende gammel portvin. Cask 33 lyder navnet, og også den har et fascinerende historie bag sig.
For det første blev Cask 33 udsendt her i 2015 i anledning af, at huset fejrede sit 225 års jubilæum. Huset blev grundlagt i 1790 i London af den kun 25-årige skotte George Sandeman, som slog sig på handel med sherry og portvin. Siden 1850´erne har huset lagret portvin på fade i kælderen i Vila Nova de Gaia. Her generationer senere er slægten stadig involveret i firmaet i form af George Sandeman, selv om ejerskabet er overgået til den store koncern Sogrape, der bl.a. også ejer Ferreira og Offley.
Men Cask 33 er for det andet også en hyldest til husets mange vinmagere, idet flere generationer af blendere har været involveret i råmaterialet, som består af en blanding af 30 og 40 års gammel vin og mere komplekse vine med 60 og 70 år på bagen.


Cask 33 er hentet fra en samling af 40 fade, som blev lagt til lagring i kælderen engang i 1960´erne og siden løbende er justeret efter behov. De bliver vanligt brugt, når husets gamle tawnies skal blendes, idet gamle fade kan give den ekstra karakter, som er nødvendig. Nummer 33 blev dog af winemaker Loís Sottomayor udvalgt, da det viste en meget lovende udvikling, hvorfor det ikke er blevet rørt de seneste år.
”For første gang i husets historie lancerer vi nu en vin fra et enkelt fad, da Cask 33 på grund af den store kvalitet sammenfatter højdepunktet af husets Tawny stil”, fortæller Luís Sottomayor.
Fadets 635 liter er blevet fordelt på 685 håndblæste flasker i en stil tilbage fra husets grundlæggelse. Etiketten er enkelt og bærer flaskens nummer og Luís Sottomayors signatur, men selve flasken har et segl med indskriften G.S. 1790 – refererende til grundlæggelsen.


Foruden de 685 flasker, er der også fremstillet et antal små prøveflasker, hvoraf jeg fik foræret en af George Sandeman. Og det skal siges straks, at det var en dejlig oplevelse.
Lys, klar, gylden og ravfarvet. Intens duft af mandler, orange, valnød, krydderier og cigarkasse. Silkeblød i munden, elegant, men også fyldig med fin smag af mandel, orange, peber, honning og muskat. Indbydende og kompleks, lidt sød men i fin balance og med en dejlig lang eftersmag.
Et meget dejligt glas, men som det også gælder fra de andre eksklusive gamle portvine, som sendes på markedet, snakker vi jo ikke om et produkt, der henvender sig til den almindelige forbruger, men til samlere og feinschmeckere. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar