Ankom til Porto torsdag sent eftermiddag. Var der også i
marts, men da var vejret anderledes. Disse dage er fulde af sol og med
temperaturer over 30 grader. Dejligt. Jeg er her sammen med andre fra
bestyrelsen fra The Vintage Port Club i anledning af den årlige
optagelsesceremoni og fest i Confraria do Vinho do Porto, idet klubbens formand
skal optages i broderskabet. Det foregår lørdag aften, og søndag går turen så
allerede hjem igen.
Torsdag aften gik stille for sig med lidt god tapas og Vinho
Verde i Ribeira med udsigt til floden Douro og portvinshusene på den anden
siden. Derefter et par enkelte portvine.
Fredag startede så det egentlige program med tre planlagte
besøg og et enkelt spontant. Første besøg var hos Kopke, hvor Sonia Figueira
havde planlagt en flot smagning. Vi indledte med to bordvine fra Kopke,
efterfulgt af fire portvine fra samme hus og endelig to gamle vine fra Barros,
som også ejes af Sogevinus. Her er lidt noter:
Kopke hvid Douro DOC 2014: Herlig frisk og sprød lavet på et
blend af Arinto, Gouveio og Rabigato fra Cima Corgo. Lys med blomster og frisk
frugt i næsen. Fin syre og mineralsk. Måske ikke så kompleks, men så absolut et
dejligt glas.
Kopke rød Douro DOC 2012: Mørk rubin. Vanilje og måske lidt
kokos fra fad i næsen. Fin frugt og syre og bløde tanniner. Måske lidt vel tam.
10 års hvid port: Lys ravfarvet, klar. Mandel og
appelsinskal i næsen. Fyldig i munden, afdæmpet sødme og i fin balance. Lang
eftersmag. Et meget lækkert og indbydende glas hvid port.
10 års Tawny: Havde det faktisk hårdt ovenpå den hvide
udgave. Rødbrun med mandel tørrede frugter og krydderier i næsen. Blød, men
også noget anonym.
20 års Tawny: Mørkere i farven. Lidt skarp i næsen først,
men det blev mindre med tiden. Tørrede frugter. Krydderier og peber og en lang
hale. Et flot glas.
Colheita 1978: Flasket i 2015, så frisk fra fad. Lysere end
20 års, fin rødbrun. Tørrede frugter og mandel. Blød og indbydende og med fin
koncentration.
Barros Colheita 1974: Et dejligt gensyn med portvinen fra
revolutionsåret i den flotte flaske med nelliken udenpå. Ravfarvet, lidt tung i
næsen, men frisk og syrerig. Tørrede frugter og en fin blød tekstur.
Barros Very
Old Tawny, 101 edition. Nyt oplag af jubilæumsporten lavet i 2003 i
anledning af 100-året for husets stiftelse. Et blend af colheitas fra 1940´erne
til 1980´erne. Rødbrun, ikke så intens i næsen. Cremet, blød og elegant. Frisk
med tørrede frugter og nødder i næse og smag. Måske lidt skuffende i forhold
til de andre colheitas, hvilket dog kan skyldes, at der var tale om en rest.
Efter denne fine smagning fik vi lige en lille rundtur i
Caléms kælder – et af de andre huse i Sogevinus gruppen. Her havde man indviet
et nyt kælderrum for 10 års Tawny.
Ved middagstid ankom vi til portvinsinstituttet, IVDP, som
jeg også besøgte i marts. Her fik vi en god rundvisning i laboratorier ved
Paulo Russel-Pinto. Derefter en fin middag i selskab med bl.a. direktør Manuel
Cabral og Bento Amaral. Græskarsuppe, bacalhau og dessert. En sprød hvidvin,
Cassa 2014 og en utrolig lækker og moden Quinta do Portal grande reserva 2000 –
en virkelig flot repræsentant for Douro DOC. Kompleks, dyb og med friskhed.
Derefter krydsede vi Douro igen for at få en rundtur hos
Ferreira, efterfulgt af en lille smagning:
Hvid Port semi dry. Pæn, men ikke med overvældende sødme.
Absolut drikkelig.
10 års Tawny: Lidt skarp i næsen med orange og mandel.
Pebret og skarp i munden, men vag på karakter og dybde. Lidt vel skuffende.
20 års Tawny. Dejligt gensyn med en af de bedste 20 års på
markedet. Fin rødbrun med tørrede frugter og mandel i næsen. Flot balance
mellem syre og sødme, Dyb og altid spændende.
LBV 2010: Ligefrem med god frugt. Ikke så kompleks, men
absolut et fint glas.
På vejen langs kajen
kiggede vi derefter lige ind til Ramos Pinto, hvor jeg fik hilst på en af mine
gode kontakter. Derefter nød vi deres 20
års Tawny – så afgjort et rigtigt godt glas, som efter min mening hører til
helt i toppen af 20 års hierarkiet.
Endelig bød aftenen på en fin middag i den engelske tennis
og cricket klub i selskab med Alvaro van Zeller. Også her blev der budt på gode
hvid- og rødvine samt flere portvine, men her blev blokken gemt væk.
Tak for en fin beskrivelse
SvarSlet