tirsdag den 9. juni 2015

Vinho Verde i Danmark - del 1

Sommeren er gerne tiden for de mere lette vine, hvad enten man foretrækker mousserende udgaver, hvidvin eller rosé. En mulighed kunne også være portugisisk Vinho Verde.
Efter at have besøgt instituttet for Vinho Verde, CVRVV, i marts måned, besluttede jeg mig for at smage mig igennem et udvalg af de Vinho Verde mærker, som er at finde på det danske marked. Udvalget er ikke stort og består dels af billige vine fra de store supermarkeder og dels af flasker i forskellig prisleje fra mindre importører og specialister i portugisisk vin.
Generelt kan siges, at vinene varierer fra de lette og enkle, let mousserende vine, som er velegnet til terrassen en varm sommerdag, til lette fiskeretter eller måske kylling, og så til de mere frugtfyldte og komplekse udgaver, hvoraf mange er enkeltdruevine. Her er det især druerne Loureiro og Alvarinho, som imponerer - sidstnævnte med sin frugtige og eksotiske karakter. For nærmere om druerne se tidligere opslag.
Her i første omgang følger smagenoter på tre af de kendte mærker fundet på hylderne i supermarkederne. I de næste blogtekster vil jeg efterfølgende præsentere nogle udvalgte huse og producenter nærmere – nemlig Anselmo Mendes, Tapada dos Monges fra Vinhos Norte og Quinta de Soalheiro.

Solouro 2014
Lavet på et blend af 70 % Loureiro, 20 % Trajadura og 10 % Pedernã, lagret på ståltanke. Lys gulgrøn og perlende. Duft af æbler, citrus og grønt græs. Godt med syre, fin frisk smag med god frugt, når de værste bobler er væk. Enkel og ukompliceret. Skal serveres køligt som letdrikkelig sommervin, men også brugbar til ikke fed fisk eller fx kylling.
Solouro producerer også andre vine herunder en enkeltdrue vin på Alvarinho. Navnet er en sammentrækning af Sociedade Agrícola do Louro og altså opkaldt efter hjemkommunen, som ligger i underregionen Ave, opkaldte efter floden Ave. SuperBrugsen.

Aveleda 2013
Lavet på et blend af Loureiro, Trajadura og Arinto. Gulgrøn, perlende med en duft af æbler, lidt citrus samt en smule eksotisk frugt. Meget let og enkel stil. Frisk og behagelig, men ganske ukompliceret og skal drikkes som så.
Quinta da Aveleda ejes af Guedes-familien. Foruden Vinho Verde produceres der også vine fra Bairrada og Douro. Netto.

Casal Garcia
Brandet produceres af Aveleda og er førende på verdensmarkedet rent kvantitativt. Blend af Trajadura, Loureiro, Arinto og Azal. Gulgrøn, meget perlende og prikkende. Æbler og citrus i næsen. Let og frisk, men noget frugtfattig. Enstrenget og uden dybder og nuancer. Fin syre og pæn eftersmag. Fås også som rosé og rød. Føtex.Ingen kommentarer:

Send en kommentar