mandag den 7. september 2015

Alvarinho fra Soalheiro

Som sommeren er ved at være forbi, er min prøvesmagning af Vinho Verde det også. Men jeg slutter med manér – nemlig med vine fra Quinta de Soalheiro, der sammen med tidligere omtalte Anselmo Mendes repræsenterer det bedste Vinho Verde, jeg har smagt.


Om nogen er familieejede Quinta de Soalheiro kendt for at lave fremragende enkeltdruevine på Alvarinho. João Antonio Cerdeiro plantede de første marker med Alvarinho helt tilbage i 1974 og i 1984 lancerede de den første rene Alvarinho vin fra hjembyen Melgaço tæt ved grænsen til Spanien. Navnet Soalheiro er en henvisning til den skinnende sol, som modner druerne i området, der er det mest solrige i en region, der ellers er kendt for megen nedbør.
I modsætning til de mere almindelige, friske Vinho Verde vine har vine lavet på enkeltdruer som Alvarinho faktisk også lagringspotentiale. Samtidig er de mere rige på frugt og har højere alkoholprocent, hvorfor der ikke er tale om lette perlende terrassevine, men hvidvine af høj, international standart.
De smagte vine var alle fra 2013, som Soalheiro selv kalder ”a  special harvest – the purity of Alvarinho fruit with a perfect balance between the minerality and the passionate elegant flavour”.
Vinteren bød på meget regn, hvilket blev efterfulgt af lave temperaturer, hvorfor modningen var sen. Juli og august var varme og tørre, men med kolde nætter, og høsten nåede at komme i hus, inden regnen satte ind.Alvarinho Soalheiro 2013
Lavet på druer fra Alvarinhomarker omkring Melgaço. Gulgrøn, klar. Frisk og intens duft med citrus og ananas. Sprød med flot frugt, fin syre, mineralsk og elegant med pæn eftersmag. Kan nydes alene som aperitif eller som en frisk, men også fyldig ledsager til fisk eller lyst kød som fx kylling med piri piri.

Alvarinho Soalheiro Primeiras Vinhas 2013
Lavet på druer fra quintaens ældste marker – deraf navnet. Gulgrøn, klar. I første omgang lidt tilbageholdende i næsen, men efter nogen tid meget fyldig med citrus og igen lidt eksotisk karakter med honningmelon og ananas. Meget intens i munden, frisk og mineralsk, men samtidig også lidt nøddeagtig og cremet og med masser af frugt, der balancerer syren. Mere kompleks og med lang, flot eftersmag. Et fremragende glas, som virkelig viser Alvarinhos kvaliteter.Alvarinho Soalheiro Reserva 2013
Lagret i knap et år på såvel nye som gamle franske egetræsfade og med battonage, hvilket vil sige, at bærmen omrøres under lagringen. Mere gylden i farven, klar. Kraftig og intens i næsen med lidt røget bacon, men stadig også med friskhed, citrus, ananas og andre eksotiske frugtnoter. Fyldig og kompleks med moden frugt. Tydeligt, men ikke overdrevet præg af fadlagringen. Endnu et flot glas, som klart viser lagringskvaliteten.  

Foruden enkeltdruevine på Alvarinho, producerer Quinta de Soalheiro også et blend på Alvarinho og Loureiro samt Espumante og Aguardente. Læs mere på quintaens hjemmeside


Vinene fra Quinta de Soalheiro kan herhjemme købes hos OttoSuenson 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar