tirsdag den 8. januar 2013

Ana Moura: Desfado


Ana Moura (født 1979) har siden sin debut i 2003 udviklet sig til en af de mest markante unge fadostemmer. Ja, ikke alene det. Hendes popularitet og musikalitet rækker ud i verden. Hun har optrådt med stjerner som Rolling Stones og Prince (se links nedenfor), ligesom hun har sunget ved jazzfestivaler rundt om i verden.

Det grænseoverskridende aspekt er markant på hendes nye og femte album Desfado, hvilket forstavelsen ”des” netop signalerer. Hun dekonstruerer så at sige fadoen. Tre numre synges således på engelsk. Det gælder fx en fin og lettere jazzet udgave af Joni Mitchells A Case of You, hvor Mouras vokale spændvidde udfolder sig flot. Albummet er da også indspillet i Los Angeles og produceret af Larry Klein, som bl.a. har produceret netop Mitchell, men også Tracy Chapman og Herbie Hancock. Dermed har Moura forladt sin faste samarbejdspartner og mentor, Jorge Fernando. Herbie Hancock er faktisk gæstemusiker på Ana Mouras egen komposition Dream of fire, ligesom saxofonisten Tim Ries, der i sin tid førte Moura sammen med Rolling Stones, også medvirker.

Den internationale tilgang er altså ført hele vejen igennem denne gang. Men det betyder modsat ikke, at Desfado har fjernet sig helt fra Portugal og fadoen. Nok dekonstruerer hun, men hun destruerer ikke traditionen. Hun synger materiale af nye spændende navne som Virgem Suta og Luísa Sobral samt fadosangerne Aldina Duarte og António Zambujo, ligesom flere af skæringerne er gamle fadosange i nye forklædninger. Det gælder fx Fado Primavera og Fado Santa Luzia, som begge er indspillet af adskillige kunstnere, men her har fået nye tekster – sidstnævnte, ”O espelho de Alice”, med en hilsen til Alice i Eventyrland.

Så selv om Ana Moura udfordrer fadoen, bruger utraditionelle instrumenter og bevæger sig ud over de traditionelle grænser, byder Desfado på såvel guitarra portuguesa samt saudade i stemning og tekst. Det gælder fx den stille, smukke Havemos de Acordar, hvor Tim Ries saxofon får fint modspil, og ikke mindst Pedro Abrunhosas Fado Alado, som tager os på rundtur i Portugal med ordene Sou um Comboio de Fado, Sou um Comboio de gente.  Når Ana Moura er spændt for, tager jeg gerne med på den tur.

Links:
Ana Mouras egen hjemmeside: http://www.anamoura.net/
Ana Moura: Desfado: http://www.youtube.com/watch?v=GKCJgDCA5Bo
Ana Moura og Rolling Stones: No Expectations: http://www.youtube.com/watch?v=8wd3DaljPXk
Ana Moura og Prince: http://www.youtube.com/watch?v=HycPaSV68JU
Luísa Sobral: http://mit2hjemland.blogspot.dk/2011/11/luisa-sobral.html 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar