Jeg har efterhånden fået mig en større samling af bøger om
portvin. God lekture, som giver et godt afsæt for at forstå, smage og nyde. Den
bedste er og bliver Richard Maysons Port
and the Douro, som nu er kommet i tredje udgave. Den er grundig og fuld af
viden. Den giver overblik og dybde. Og den er skrevet af en kender og
portvinselsker.
Richard Mayson har været del af vinbranchen siden 1984 og skriver
i dag jævnligt for tidsskriftet Decanter. Han har begået flere bøger om vin og
har specialiseret sig i Portugal. Foruden Port
and the Douro er også The Wines and
Vineyards of Portugal yderst læseværdig, ligesom han har skrevet en bog om
Dow´s historie. Og så har Mayson ikke mindst en godt førstehåndskendskab til
landet og dets vin, idet han driver sin egen vingård i Alentejo.
Bogen er opdelt i 8 kapitler foruden forord og efterskrift. Først
en grundig gennemgang af portvinens historie efterfulgt af et kapitel om
vingårde og vinsorter samt beskrivelser af en lang række af de vigtigste quintaer.
Derefter gennemgås selve vinproduktionen og de forskellige portvinstyper. Et særskilt
kapitel gennemgår vintage med årgangsbeskrivelser fra 1844 til 2011 med
personlige anbefalinger for hvert høstår. Endelig følger en oversigt over de
største portvinsfirmaer, et kapitel om den voksende bordvinsproduktion i Douro
og afsluttende lidt rejseinformationer.
Listerne over quintaer og producenter er selvfølgelig ikke
komplet. Der er flere end 34.000 vinproducenter i Douro, hvoraf en stor del godt
nok udelukkende sælger deres druer til kooperativer eller større producenter – og
måske laver vin til eget forbrug. Men siden det i 1986 blev tilladt at
eksportere portvin direkte fra Douro, er der kommet mange flere navne på
markedet herunder flere udmærkede single quinta huse. Det er altså forståeligt,
at det kun er et bredt udvalg, der beskrives i bogen. Dog kan det undre, at en brand
som Hutcheson, der laver solide Colheitas ikke er omtalt, ligesom danskejede
Quinta do Pego og opkomlingen Quevedo savnes.
Opbygningen i denne nye udgave er ikke meget forskellig fra
de tidligere, men indholdet er blevet revideret, ligesom bedømmelser af huse og
årgange selvfølgelig er blevet justeret og ajourført. En række farvefotos og
tekstbokse og har lettet opsætningsmæssigt – herunder bokse med overskriften Men who shaped the Douro, hvor vi møder
personligheder op gennem historien fra Baron Forrester og Dona Antónia Ferreira
til Peter Symington og Bruce Guimaraens.
Bogen er ikke spækket med smagenoter – dem må man finde
andre steder. Men bedømmelser er selvfølgelig underbygget af enkelte notater og
gode argumenter, som man kan være enig eller uenig i.
Har man læst andre portvinsbøger, bør man alligevel give sig
i kast med Port and the Douro. Har
man ikke, er det et godt sted at starte, da den trods sin seriøsitet er let
læselig. Og så leverer den faktisk ny viden om vinproduktion, druesorter og
vinstokke. Vel er der ikke tale om en flot coffee table book som Henrik Oldenburgs danske portvinsbog, men Mayson bør have sin plads på reolen.
Efterskriftet omhandler de seneste års udvikling og dermed
fremtiden. Siden år 2000 er salget af portvin faldet samtidig med at
omkostningerne er steget. Krisen rammer desværre hårdt i Dourodalen, men trods
de noget pessimistiske toner, slutter Richard Mayson med at konkludere, at
Douro vil vedblive at være en af de mest fascinerende vinregioner i verden og
portvinen blandt de største vine. Og heri kan man jo kun erklære sig enig.
Læs mere her: http://www.richardmayson.com/
Ingen kommentarer:
Send en kommentar