”Novas Memórias”. Nye erindringer. Sådan hedder en
portugisisk kogebog med opskrifter på retter som blækspruttesalat, stegte
sardiner og Bacalhau for ikke at tale om klassikere som Sopa da Pedra
(”stensuppe”), Arroz de Pato (ris med and) og Carne de Porco Alentejano
(marineret svinekød med muslinger). Retter som vi kender fra besøg på
portugisiske restauranter eller måske ligefrem har prøvet at lave selv
derhjemme – men vel at mærke alle med et moderne twist og i spændende
indpakning, så de tager sig indbydende og inspirerende ud. Fx er svinekødet til
Carne de Porco Alentejano udskåret i større stykker end vanligt og serveret med
kartoffel tortilla og pickles.
Bogen er skrevet af den unge danske kok, Ann-Kristin Wenzel,
som er bosat i Lissabon, hvor hun er i gang med at få sit gennembrud.
”Jeg er dansker, så der vil altid være danske
madtraditioner, som bliver mikset ind i min madstil. Derfor er min portugisiske
mad selvfølgelig mere "danskeragtig" end normal portugisisk mad, men
jeg laver nu ikke kun portugisisk mad, men også mad fra hele verden. Jeg er
mere inspirerer af ingrediensernes friskhed og smagskombinationerne, end hvor maden
er fra”, fortæller hun.
Men, jo. Danmarks har fundet vej til bogen, idet opskriften
på den klassiske dessert Arroz Doce har fået efternavnet Dinamarquêz og er
inspireret af vores traditionelle julespise, ris a la mande. På samme vis
henviser hun til de danske juletraditioner i opskriften på Arroz de Pato.
Ann-Kristin Wenzel flyttede som 13-årig til Portugal sammen
med sine forældre. Hun kunne hverken portugisisk eller engelsk, men tog snart
landet og sproget til sig. Da hun var 18, flyttede forældrene tilbage til
Danmark, men Ann-Kristin var faldet så godt til, at hun besluttede sig for at
blive. Hun arbejdede først som model, men fandt et par år senere ud af, at det
ikke var det, hun ville. Derefter satsede hun på skuespillet, men selv om hun
nu talte portugisisk, var det dog ikke som en indfødt.
Samtidig var hun begyndt at lave en del mad – en interesse
hun allerede fik som barn, hvor hun lavede mad sammen med sine forældre og især
sin far. Da flere af hendes venner efterspurgte opskrifterne, besluttede hun i
2012 at lave en engelsksproget blog, ”Flirt Gourmet by Ann-Kristin”, hvor hun
bragte tip og opskrifter. Den blev hurtig populær og har i dag 42.000 følgere,
hvorfor madlavning og catering er blevet hendes levevej. I 2015 vandt hun
andenpladsen i MasterChef Portugal på RTP (Portugals DR), og præmien var bl.a.
muligheden for at blive udlært hos Le Cordon Bleu i Madrid.
Sidste år udsendte hun så sin første kogebog, ”Novas
Memórias”, som har givet en del omtale i portugisiske medier. Bogen har bl.a. forord
af den kendte portugisiske mesterkok Rui Paula, som er kendt fra restauranterne
Boa Nova, DOP og DOC i henholdsvis Porto og Douro. Rui Paula skriver bl.a.: ”Bogen
afspejler præcist, hvem hun er. Den gør vores traditionelle opskrifter mere
tiltalende og iklæder dem et samtidigt draperi”. Flotte ord fra en af de helt
store inden for portugisisk gastronomi.
Bogen er foreløbig kun udkommet på portugisisk, men er under
oversættelse til engelsk. I mellemtiden kan du læse mere om Ann-Kristin og se
opskrifter på hendes blog.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar