mandag den 20. marts 2017

Flirt Gourmet – dansk kok i Portugal

”Novas Memórias”. Nye erindringer. Sådan hedder en portugisisk kogebog med opskrifter på retter som blækspruttesalat, stegte sardiner og Bacalhau for ikke at tale om klassikere som Sopa da Pedra (”stensuppe”), Arroz de Pato (ris med and) og Carne de Porco Alentejano (marineret svinekød med muslinger). Retter som vi kender fra besøg på portugisiske restauranter eller måske ligefrem har prøvet at lave selv derhjemme – men vel at mærke alle med et moderne twist og i spændende indpakning, så de tager sig indbydende og inspirerende ud. Fx er svinekødet til Carne de Porco Alentejano udskåret i større stykker end vanligt og serveret med kartoffel tortilla og pickles.  
Bogen er skrevet af den unge danske kok, Ann-Kristin Wenzel, som er bosat i Lissabon, hvor hun er i gang med at få sit gennembrud.   
”Jeg er dansker, så der vil altid være danske madtraditioner, som bliver mikset ind i min madstil. Derfor er min portugisiske mad selvfølgelig mere "danskeragtig" end normal portugisisk mad, men jeg laver nu ikke kun portugisisk mad, men også mad fra hele verden. Jeg er mere inspirerer af ingrediensernes friskhed og smagskombinationerne, end hvor maden er fra”, fortæller hun.
Men, jo. Danmarks har fundet vej til bogen, idet opskriften på den klassiske dessert Arroz Doce har fået efternavnet Dinamarquêz og er inspireret af vores traditionelle julespise, ris a la mande. På samme vis henviser hun til de danske juletraditioner i opskriften på Arroz de Pato.


Ann-Kristin Wenzel flyttede som 13-årig til Portugal sammen med sine forældre. Hun kunne hverken portugisisk eller engelsk, men tog snart landet og sproget til sig. Da hun var 18, flyttede forældrene tilbage til Danmark, men Ann-Kristin var faldet så godt til, at hun besluttede sig for at blive. Hun arbejdede først som model, men fandt et par år senere ud af, at det ikke var det, hun ville. Derefter satsede hun på skuespillet, men selv om hun nu talte portugisisk, var det dog ikke som en indfødt.
Samtidig var hun begyndt at lave en del mad – en interesse hun allerede fik som barn, hvor hun lavede mad sammen med sine forældre og især sin far. Da flere af hendes venner efterspurgte opskrifterne, besluttede hun i 2012 at lave en engelsksproget blog, ”Flirt Gourmet by Ann-Kristin”, hvor hun bragte tip og opskrifter. Den blev hurtig populær og har i dag 42.000 følgere, hvorfor madlavning og catering er blevet hendes levevej. I 2015 vandt hun andenpladsen i MasterChef Portugal på RTP (Portugals DR), og præmien var bl.a. muligheden for at blive udlært hos Le Cordon Bleu i Madrid.


Sidste år udsendte hun så sin første kogebog, ”Novas Memórias”, som har givet en del omtale i portugisiske medier. Bogen har bl.a. forord af den kendte portugisiske mesterkok Rui Paula, som er kendt fra restauranterne Boa Nova, DOP og DOC i henholdsvis Porto og Douro. Rui Paula skriver bl.a.: ”Bogen afspejler præcist, hvem hun er. Den gør vores traditionelle opskrifter mere tiltalende og iklæder dem et samtidigt draperi”. Flotte ord fra en af de helt store inden for portugisisk gastronomi.
Bogen er foreløbig kun udkommet på portugisisk, men er under oversættelse til engelsk. I mellemtiden kan du læse mere om Ann-Kristin og se opskrifter på hendes blog.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar