Øde vidder, marker med korn eller vin, storgodser og
kooperativer, små hvide landsbyer, arkæologiske minder fra romertiden og så en
stykke kulturel verdensarv i form af Cante Alentejano.
Det er nogle af de ting, som karakteriserer Portugals arealmæssigt største
region, Alentejo, som strækker sig syd og øst for Lissabon ned til Algarve og
hele vejen ind til Spanien. Alentejo, landet bag Tejo, udgør næsten en
tredjedel af Portugals samlede areal, men indbyggermæssigt kun ca. 5 %, så der
er langt mellem byerne.
Traditionelt har regionen været udlagt til
landbrugsproduktion, hvilket i og for sig stadig gør sig gældende. Flade
arealer med marker med hvede, solsikker og majs, oliventræer, korkege og vinranker
afløst af mindre byer samt større byer som Portalegre, Évora og Beja, som i sig
selv er et besøg værd. Dertil kommer kvægdrift og sortfodssvin, som er en af
egnens specialiteter. Husker især en herlig middag på den danskejede vingård
Cortes de Cima, hvor kokken, som var ven af huset, havde langtidsbraiseret et
sortfodssvin, men de bruges også til forskellige former for petiscos som fx
tørrede skinker, presunto.
Vinmæssigt er det en region, som synes mere international og
mere bredt tilgængelig. For det første dyrkes der her flere internationale
sorter, og for det andet kan mange vine virke mere oversøiske i stilen på grund
af mere varme, sol og betydelige fadlagring. Men modsat er der også
producenter, som fastholder de portugisiske sorter, ligesom højderne i nord og
ind mod Spanien (især underregionen Portalegre) giver et køligere klima end på de
store flade vidder.
Der produceres især rødvin, men marker ved kysten og i
højderne giver gode betingelser for hvide druer også. Af dominerede sorter kan
nævnes Antão Vaz, Roupeiro, Arinto, Verdelho og Alvarinho blandt de hvide, og for
de røde sorter er det især Aragonês (alias Tinta Roriz i Douro og Tempranillo i
Spanien), Trincadeira, Alicante Bouschet, Alfrocheiro, Touriga Nacional,
Castelão, Cabernet Sauvignon og Syrah, som gør sig gældende. Størstedelen af
vinene er blends, men der laves også forskellige enkeltdruevine, som fx hos
førnævnte Cortes de Cima, som jeg besøgte for nogle år siden for at skrive en
reportage til Vinbladet.
Før Alentejo opnåede sin DOC-status var flere af
underregionerne demarkerede. Dem er der 8 af: Portalegre, Borba, Redondo,
Évora, Reguengos, Granja-Amareleja, Moura og Vidigueira. Godt halvdelen af de
ca. 22.000 ha
plantet med vin lanceres som DOC og resten som Vinho Regional.
I den næste tid vil jeg præsentere en række producenter fra
Alentejo. Indledningsvis kan jeg henvise til et par, som jeg allerede har skrevet
om og prøvesmagt, nemlig Herdade do Rocim og Monte da Penha, som begge blev
omtalt i forbindelse med præsentationen af sammenslutningen D´Uva.
Begge producenter samt den spændende Susana Esteban (billedet) blev endvidere omtalt i min
artikel ”Kvinder og vin i Portugal” i Vinbladet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar