At kalde Vintage 1966 for en overset portvinsårgang er måske
at stramme vinklen lige lovligt meget. Men ingen tvivl om, at 1966 har stået en
del i skyggen af den tre år ældre, Vintage 1963, som af mange – velfortjent –
regnes for en af de allerbedste årgange nogensinde.
1966 er så sandelig også en god overgang, selv om langt
færre portvinshuse deklarerede. 29 mod 44 i 1963 for nu at være præcis. Der var
tale om lavt udbytte, men af høj kvalitet.
Her 50 år efter havde The Vintage Port Club sat årgangen i
stævne ved en smagning midt i januar med 10 forskellige udgaver på programmet.
Det blev en spændende smagning, som udviste et højt bundniveau. Alle vine var
af god kvalitet og en nydelse at drikke, men smagt op imod hinanden, var nogle
selvfølgelig bedre end andre.
Vinene blev serveret semiblindt i tilfældig rækkefølge som
listet nedenfor. Jeg havde desværre en let forkølelse, som tiltog ud på
aftenen, hvorfor de sidste smagenoter er lidt kortfattede.
Noval 1966
Lys rubin til brunlig, hvid kant. Duft af røde bær, især
jordbær og kirsebær, men også lidt læder og cigarkasse. Ok med syre og frugt,
pebret og krydret og med en flot, lang hale. I god balance (91).
Berry Bros
Own Selection 1966
Brødrenes eget blend var for mig lidt af en positiv
overraskelse. Den er baseret på Warre’s, men virkede umiddelbart langt bedre.
Lys rubin med gulbrun kant. Røde bær og syltede kirsebær i næsen, men også en
anelse acetone, hvilket dog hurtigt fortog sig. Flot frugt og syre, dyb og kompleks.
Fint i balance og med en tør eftersmag (95).
Warre´s 1966
Lys rubin og med et flot skær. Jordbær og andre bær i næsen.
Noget stikkende og pebret samt med en lidt vel brændende eftersmag (87).
Fonseca
1966
Rød til lys rubin med lys kant. Lidt medicinpræg i næsen,
men den udviklede sig til det bedre. Stikkelsbær og grønne noter som eukalyptus
i næsen, hvilket fik mig til at tænke Croft. Jordbær og florale nuancer, men
også syrnede kirsebær. Anderledes end de første, men et spændende og godt glas
(91).
Croft 1966
Lys og brunlig. Afdæmpet i næsen, men med præg af røde bær.
Krydret og røget og med høj alkohol samt en lang pebret eftersmag (90).
Taylor´s 1966
Flot rubinrød med brunlig kant. Ikke så ekspressiv i næsen,
men fin duft af kirsebær. Elegant og tør i stilen, hvorfor jeg da også gættede
på Taylor´s. En flot, harmonisk og også kompleks vin, som virkelig viser
årgangens kvalitet (96).
Graham´s 1966
Flot tawny brun. Præg af læder og røg i næsen, anderledes
men dog ikke skæv. En tæt smag af lakrids og røg. Her var der nok lidt
flaskevariation, da denne flaske måske var let oxideret. Men alligevel et godt
glas (92).
Delaforce 1966
Mahogny-farvet, lidt skummende ved opskænkning. I første
omgang meget vag og lidt sprittet i næsen, men den vandt. Lidt vel lav på frugt
og med pebret finale (90).
Dow´s 1966
Lys rubin med brun kant. God duft af ren frugt og også med
grønne noter samt lidt ristet karakter. Fin frugt, tør i stilen og med en
pebret hale (91).
Offley Boa Vista 1966
Rødbrun med gul kant. Stadig ok med frugt. Måske lidt vel
let og ligefrem, men harmonisk (91).
Efter smagningen afgav alle 47 deltagere point efter
100-point skalaen. Her skal bare nævnes Top 5:
- Fonseca
- Delaforce
- Taylor´s
- Graham´s
- Dow´s
Som det fremgår, fik min egen favorit en pæn placering,
nemlig Taylor´s på tredjepladsen. Berry Bros var der derimod meget delte
meninger om, ligesom der tydeligt var forskel på Graham´s. Kigger man nærmere
på det samlede afstemningsresultat, som kan ses på The Vintage Port Clubs
hjemmeside, fremgår det tydeligt, at der var lidt flaskevariation de tre borde
imellem. Men ingen flasker var helt skæve, ligesom kvaliteten som allerede nævnt generelt var høj. Jo, 1966 er en stor årgang. Jeg har smagt bedre vine fra 1966, men også dårligere. Her var alt godt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar