Vi skal ikke så mange år tilbage før det var usædvanligt, at
der stod kvinder bag god portvin eller vin. Ses bort fra legendariske
skikkelser som Ferreiras Dona Antonia var portvinens verden en verden af mænd.
Sådan er det heldigvis ikke længere. Flere og flere
kvindelige winemakere gør sig bemærket på fremragende vis – både i Portugal
generelt og i Douro. Filipa Pato i Bairrada, Julia Kemper i Dão og ikke mindst
Sandra Tavares da Silva i Douro for blot at nævne nogle få.
To andre spændende kvindelige vinmagere var på besøg i
Danmark nyligt, idet Torben Mandrup fra DrikPortvin i fredags havde inviteret til
smagning med fokus på netop kvindelige winemakers i Douro. Smagningen fandt
sted hos den portugisiske ambassadør, Rui Maciera, som også gerne vil fremme portugisisk
vins status i Danmark og derfor venligt havde stillet sit hjem til rådighed.
Gæsterne fra Portugal var winemaker Luisa Borges fra Vieria
de Sousa samt winemaker Joana Duarte og salgschef Isabel Vieira fra Bulas.
Dertil kom, at aftenen faktisk blev indledt med et glas fra Claudia Quevedos
hånd, nemlig en Pink Port fra Quevedos vingård Quinta da Trovisca. En fyldig
sag, rig på frugt med masser af hindbær og jordbær i næsen. Mild, men også lidt
vel parfumeret.
De to firmaer kender hinanden godt er nærmest naboer, som
Isabel Vieira sagde. Deres ejendomme ligger på højre bred i Cima Corgo.
Bulas blev grundlagt af José Bulas Cruz i 1951, og det er
netop hans underskrift, som udgør logoet. De begyndte dog først senere at
producere i eget navn. Første vintage er således fra 2009. Bulas to gårde,
Costa de Baixo og Foz Ceira, ligger et stykke nedstrøms fra Pinhão, tæt ved
Quinta do Crasto ved den opstemmede Rio Ceira.
Vieria de Sousa blev grundlagt i 1925, men var senere ejet af
Barros. Blev dog solgt fra, da Barros blev overtaget af Sogevinus, hvorefter
familien så at sige begyndte på ny i eget navn. Winemaker Louise Vieria de Sousa
Borges er femte generation i familien. Familien har et par ejendomme, Espinhal
de Cima og Quinta da Agua Alta, i samme område som Bulas samt en quinta i
Mendiz-dalen bag Pinhão og ikke mindst Quinta do Roncão Pequeno mellem Pinhão
og Roncão-dalen.
Flere ejendomme med forskellige beliggenheder giver flere
strenge at spille på for vinmagerne, hvilket er en klar fordel. Produktionen
omfatter da også både portvine og bordvine.
Vieria de Sousa
Espinhal Douro DOC White 2013
Lavet på et blend af typiske Douro-sorter; Viosinho,
Rabigato og Gouveio. Gulgrøn, frisk i næse og mund. Duft af grønne æbler og
citrus iblandet lidt tropiske noter. Fin fyldig med såvel frugt som
mineralitet. Tør, i god balance og med god, lang eftersmag. Rigtig god hvidvin
til prisen.
10 års Semi Dry White
Orangefarvet, gyldenbrun. Frisk næse med lidt abrikos.
Forfriskende halvtør med mere fylde end helt tørre hvide portvine. God smag og
rig på syre, fin eftersmag. Et udmærket glas.
10 års White
Blend af vine med mere end 10 år på bagen, frisket op med
lidt yngre udgaver. Gylden brun med fin duft, der kombinerer frugt og mandler.
Igen lidt abrikospræg. Sødere i stilen selvfølgelig, men også med friskhed og
syre.
LBV 2011
Mørk rubin. Flot næse med hyldebær og andre mørke bør samt
lidt grønne noter som mynte. God smag, der igen kombinerer frugt og fylde med
mere lette og friske noter. Runde tanniner og en godt krydret og pebret hale.
Indbydende, imødekommende og dejlig.
Vintage 2011
Mørk rubin. Solbær og andre mørke bær i næsen. Samme fine kombination
af friskhed og fylde, men mere kompleks og med større elegance. Endnu åben og
med afmålte tanniner og derfor fint drikkelig lige nu, trods den unge alder, men
den lukker nok snart ned. Et meget spændende bekendtskab.
Bulas
Seyra Douro red 2013
Frisk, ung og rå rødvin med mørke bær, rå frugt og godt med
tanniner. Ligefrem, men uden dybde og kompleksitet.
Douro DOC Reserva Tinto 2011
Lavet på Touriga Nacional og druer fra en gammel, blandet
vinmark, lagret på fransk eg i ni måneder. Kraftig næse med kirsebær og mørke
bær, vanille samt lidt kaffenoter. Meget rig på frugt, fyldig, blød og rund og
med afrundende tanniner. Mangler måske lidt karakter og har lidt for meget præg
af fadlagringen til min smag.
LBV 2009
Mørk rubin med en intens næse af mørke bær. Robust, fyldig
på frugt og tør i stilen, men måske lidt vel marmeladeagtig og opulent. Ikke
helt i balance. En sprittet og pebret hale.
Vintage 2012
Meget ung og derfor hård og tanninfyldt, men dog endnu åben.
Solbær, hyldebær og blommer og med masser af kraft og frugt. Tør i stilen, robust
med lang kraftig hale. En potent sag, som nok skal udvikle sig positivt, men
har brug for tid.
10 års Tawny
En fin frisk næse med lidt præg af nødder og tørrede frugter.
Meget tilgængelig og velsmagende, men lidt vel lav på syre.
20 års Tawny
Flot duft med mandler, nødder og tørrede frugter som rosiner.
En dejlig cremet og elegant stil. Har tilstrækkelig syre til en fin balance. Et
virkelig fremragende glas, som vil gøre sig fint i enhver 20 års smagning.
30 års Tawny
Samme stil som 20 års, men med større intensitet uden dog at
blive for voldsom. Foruden mandler, nødder og tørret frugt også lidt
karamelpræg i næsen. Let krydret, fyldig og flot cremet, men stadig med
elegance og friskhed.
Fælles for de tro producenter er, at de er familieejede og
har et rimeligt bredt sortiment. Stilen er, som ovenstående gerne skulle vise, ikke helt den samme, men der er god kvalitet begge steder. Bulas har efter min
mening klart sin styrke med sin udmærkede Tawny serie. På vintagesiden står
Vieria de Sousa umiddelbart som vinder, da stilen tiltaler mig mere. En direkte
sammenligning er dog ikke rimelig, da der jo er forskel såvel kvalitets-mæssigt
som stilmæssigt på høsten de forskellige årgange imellem.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar