søndag den 1. november 2015

Bulas og Vieria de Sousa hos ambassadøren

Vi skal ikke så mange år tilbage før det var usædvanligt, at der stod kvinder bag god portvin eller vin. Ses bort fra legendariske skikkelser som Ferreiras Dona Antonia var portvinens verden en verden af mænd.
Sådan er det heldigvis ikke længere. Flere og flere kvindelige winemakere gør sig bemærket på fremragende vis – både i Portugal generelt og i Douro. Filipa Pato i Bairrada, Julia Kemper i Dão og ikke mindst Sandra Tavares da Silva i Douro for blot at nævne nogle få.  
To andre spændende kvindelige vinmagere var på besøg i Danmark nyligt, idet Torben Mandrup fra DrikPortvin i fredags havde inviteret til smagning med fokus på netop kvindelige winemakers i Douro. Smagningen fandt sted hos den portugisiske ambassadør, Rui Maciera, som også gerne vil fremme portugisisk vins status i Danmark og derfor venligt havde stillet sit hjem til rådighed.


Gæsterne fra Portugal var winemaker Luisa Borges fra Vieria de Sousa samt winemaker Joana Duarte og salgschef Isabel Vieira fra Bulas. Dertil kom, at aftenen faktisk blev indledt med et glas fra Claudia Quevedos hånd, nemlig en Pink Port fra Quevedos vingård Quinta da Trovisca. En fyldig sag, rig på frugt med masser af hindbær og jordbær i næsen. Mild, men også lidt vel parfumeret.
De to firmaer kender hinanden godt er nærmest naboer, som Isabel Vieira sagde. Deres ejendomme ligger på højre bred i Cima Corgo.


Bulas blev grundlagt af José Bulas Cruz i 1951, og det er netop hans underskrift, som udgør logoet. De begyndte dog først senere at producere i eget navn. Første vintage er således fra 2009. Bulas to gårde, Costa de Baixo og Foz Ceira, ligger et stykke nedstrøms fra Pinhão, tæt ved Quinta do Crasto ved den opstemmede Rio Ceira.


Vieria de Sousa blev grundlagt i 1925, men var senere ejet af Barros. Blev dog solgt fra, da Barros blev overtaget af Sogevinus, hvorefter familien så at sige begyndte på ny i eget navn. Winemaker Louise Vieria de Sousa Borges er femte generation i familien. Familien har et par ejendomme, Espinhal de Cima og Quinta da Agua Alta, i samme område som Bulas samt en quinta i Mendiz-dalen bag Pinhão og ikke mindst Quinta do Roncão Pequeno mellem Pinhão og Roncão-dalen.
Flere ejendomme med forskellige beliggenheder giver flere strenge at spille på for vinmagerne, hvilket er en klar fordel. Produktionen omfatter da også både portvine og bordvine.


Vieria de Sousa


Espinhal Douro DOC White 2013
Lavet på et blend af typiske Douro-sorter; Viosinho, Rabigato og Gouveio. Gulgrøn, frisk i næse og mund. Duft af grønne æbler og citrus iblandet lidt tropiske noter. Fin fyldig med såvel frugt som mineralitet. Tør, i god balance og med god, lang eftersmag. Rigtig god hvidvin til prisen.

10 års Semi Dry White
Orangefarvet, gyldenbrun. Frisk næse med lidt abrikos. Forfriskende halvtør med mere fylde end helt tørre hvide portvine. God smag og rig på syre, fin eftersmag. Et udmærket glas.

10 års White
Blend af vine med mere end 10 år på bagen, frisket op med lidt yngre udgaver. Gylden brun med fin duft, der kombinerer frugt og mandler. Igen lidt abrikospræg. Sødere i stilen selvfølgelig, men også med friskhed og syre. 

LBV 2011
Mørk rubin. Flot næse med hyldebær og andre mørke bør samt lidt grønne noter som mynte. God smag, der igen kombinerer frugt og fylde med mere lette og friske noter. Runde tanniner og en godt krydret og pebret hale. Indbydende, imødekommende og dejlig.

Vintage 2011
Mørk rubin. Solbær og andre mørke bær i næsen. Samme fine kombination af friskhed og fylde, men mere kompleks og med større elegance. Endnu åben og med afmålte tanniner og derfor fint drikkelig lige nu, trods den unge alder, men den lukker nok snart ned. Et meget spændende bekendtskab.


Bulas


Seyra Douro red 2013
Frisk, ung og rå rødvin med mørke bær, rå frugt og godt med tanniner. Ligefrem, men uden dybde og kompleksitet.

Douro DOC Reserva Tinto 2011
Lavet på Touriga Nacional og druer fra en gammel, blandet vinmark, lagret på fransk eg i ni måneder. Kraftig næse med kirsebær og mørke bær, vanille samt lidt kaffenoter. Meget rig på frugt, fyldig, blød og rund og med afrundende tanniner. Mangler måske lidt karakter og har lidt for meget præg af fadlagringen til min smag.

LBV 2009
Mørk rubin med en intens næse af mørke bær. Robust, fyldig på frugt og tør i stilen, men måske lidt vel marmeladeagtig og opulent. Ikke helt i balance. En sprittet og pebret hale.

Vintage 2012
Meget ung og derfor hård og tanninfyldt, men dog endnu åben. Solbær, hyldebær og blommer og med masser af kraft og frugt. Tør i stilen, robust med lang kraftig hale. En potent sag, som nok skal udvikle sig positivt, men har brug for tid.

10 års Tawny
En fin frisk næse med lidt præg af nødder og tørrede frugter. Meget tilgængelig og velsmagende, men lidt vel lav på syre.

20 års Tawny
Flot duft med mandler, nødder og tørrede frugter som rosiner. En dejlig cremet og elegant stil. Har tilstrækkelig syre til en fin balance. Et virkelig fremragende glas, som vil gøre sig fint i enhver 20 års smagning.

30 års Tawny
Samme stil som 20 års, men med større intensitet uden dog at blive for voldsom. Foruden mandler, nødder og tørret frugt også lidt karamelpræg i næsen. Let krydret, fyldig og flot cremet, men stadig med elegance og friskhed.


Fælles for de tro producenter er, at de er familieejede og har et rimeligt bredt sortiment. Stilen er, som ovenstående gerne skulle vise, ikke helt den samme, men der er god kvalitet begge steder. Bulas har efter min mening klart sin styrke med sin udmærkede Tawny serie. På vintagesiden står Vieria de Sousa umiddelbart som vinder, da stilen tiltaler mig mere. En direkte sammenligning er dog ikke rimelig, da der jo er forskel såvel kvalitets-mæssigt som stilmæssigt på høsten de forskellige årgange imellem.

Vinene fås hos DrikPortvin. Se også producenterne hjemmesider: Bulas og Vieira de Sousa

Ingen kommentarer:

Send en kommentar