”We don’t
pronounce the ck”. Sådan lyder det med tyk engelsk accent og stiv
overlæbe i en af de morsomme og selvironiske reklamer, som portvinshuset Cockburn´s
lod producere først i 70´erne for deres Special Reserve under kampagneoverskriften
Pronounce Responsibly. Jo, udtalen er vigtig og dermed fastslået, at ck´et er
stumt. Joken blev i øvrigt genoptaget i nyere tid med filmen ”12 Inch Pianist”, hvor der
igen er problemer med den rette udtale i forbindelse med et ønske afsagt til
lampens ånd (se nederst i dette indlæg).
Anledningen til denne lektion i udtale er en smagning
forleden i The Vintage Port Club, hvor der netop var Vintage fra Cockburn´s i
glassene. Smagenoter følger nedenfor, men først lidt om huset og dets historie.
Cockburn´s blev grundlagt af skotten Robert Cockburn, som
efter at have deltaget i krigen mod Napoleon slog sig ned i Porto i 1815 og
startede sit eget handelshus, hvor portvinen snart blev vigtigste vare. Huset
var familieejet frem til først i 1960´erne, hvor koncernen Harvey of Bristol
overtog såvel Cockburn´s som Martínez. Derefter var der skiftende ejerskaber,
ind til spiritusgiganten Allied Domecq i 2010 solgte huset til Symington Family
Estates. Skotterne vendte altså tilbage!
Vigtigste ejendom i Douro er Quinta dos Canais (skråt
overfor Vargellas), som både leverer druer til husets Vintage, men også
udsender sin egen Single Quinta Vintage. Husets store lodge i Vila Nova de Gaia
er for tiden ved at gennemgå en større renovering, hvilket inkluderer et helt
nyt besøgscenter.
Da jeg besøgte dem sidst i marts, fik jeg en rundvisning og
så det kommende velkomstcenter, de store lagerlokaler samt deres
bødkerværksted, hvor fade fra alle Symingtons portvinshuse bliver repareret og
vedligeholdt. Et godt gammelt håndværk, som heldigvis stadig holdes i hævd.
Tilbage til smagningen, som fandt sted lige efter klubbens
generalforsamling. Følgende vine blev smagt i nævnte rækkefølge:
Vintage 1985: Året er kendt for at have mange skæve flasker.
Denne var desværre én af dem. En fæl duft af acetone, hvor man skulle lede
længe for at finde frugt bag. Brændende og stikkende i munden, lidt kirsebær,
men stadig med overdøvende acetonepræg.
Vintage 1983: Bedre uden at være god. Rødbrun i farven, lidt
bær og tobak i næsen. Mørke bær i smagen, men meget let. Lidt fattig på syre,
men dog i nogenlunde balance.
Vintage 1970: Et tiltrængt kvalitetsløft. Flot
mahognifarvet, lidt forsigtig i næsen til at begynde med, men frugten kom frem
efterhånden. Kirsebær og andre røde bær, mere kompleks og meget harmonisk. Et
godt glas. Min egen 3. plads.
Vintage 1967: Markant lysere i farven, kun lidt frugt i
næsen og næsten uden syre. En lidt uheldig flaske, som også havde en snert sæbe
i smagen. Cockburn´s valgte ikke at deklarere i 1966, men foretrak altså året
efter, hvilket må siges at have været en fejlvurdering.
Vintage 1963: Flot rødbrun i farven med kirsebær, frugt og
diskret vanille i næsen. Røde bær, kirsebær og stadig med frugt og syre. Potent
og i fremragende balance. Klar vinder hos mig, selv om jeg egentlig gerne ville
vælge noget mindre forudsigeligt.
Vintage 1950: Rødbrun med lys kant. Lidt tyggegummi i
duften, men også frugt, eukalyptus og lidt urter. Igen kirsebær og en fin
pebret hale.
Vintage 1994: Så nåede vi til de yngre årgange. Rød med brun
kant, rig på frugt, men også lidt brændt karakter. Overraskende moden med god
smag og i fin balance, men nok ikke så langtidsholdbar som andre fra årgangen.
Vintage 2000: Mørk, ja næsten sort og med masser af frugt og
mørke bær i næsen. Flot med frugt og solbær i smagen, rig på tanniner, men overraskende
åben og drikkelig, hvis man kan lide potente, yngre Vintage. Da jeg også gerne
vil belønne ungdom og potentiale fik den min andenplads.
Vintage 2011: Har givet endnu større potentiale, men slet
ikke drikkeklar. Da jeg især afgiver point efter, hvordan vinene smager her og
nu, valgte jeg altså 2000 frem for denne helt nye Vintage. Sort og lilla farve
smittede af i glasset. Tæt og intens med utroligt meget frugt og mørke bær i
næsen. En smag af cassis og frisk frugt og med tanniner til en langt liv.
Glæder mig at smagen den, når den bliver voksen!
Sædvanen tro stemte vi efterfølgende om de bedste vine. Et
par flaskevarianter spillede ind, bl.a. var det ene hold desværre udsat for en
dårlig 63´er, men da det andet hold var meget heldig scorede årgangen alligevel
forventeligt mange point. Lidt det samme gjorde sig gældende for 1967. Samlet
blev top 5:
- 1963 med 34 point
- 2000 med 32 point
- 1950 med 29 point
- 1970 med 24 point
- 1967 med 23 point
Trods sin ungdom fik 2011 også godt med point. Ingen tvivl
om, at denne første vin fra winemaker Charles Symingtons hånd har et kæmpe
potentiale som mange andre vine fra årgangen.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar